πορτοκαλένιες ραβιόλες τυριών και κρέμα πορτοκάλι |
Σπιτικά ζυμαρικά με πορτοκάλι.
Ραβιόλες. Κυπριακά ραβιόλια γίγαντες ουσιαστικά! Γεμιστές με χαλλούμι κι αναρή, "Ραβιόλες της γιαγιάς" βρίσκεις στις καταψύξεις της αγοράς.
Ενώ είχα παρακολουθήσει δεκάδες φορές τη γιαγιά τη Μωβού να φτιάχνει σπιτικά ζυμαρικά- ραβιόλες,τριν,χυλοπίττες-δεν θυμόμουνα τα υλικά της ζύμης. Η μαμά μου,μετά από μερικά χρόνια ενθουσιασμού με την μηχανή ζυμαρικών,πλέον την χρησιμοποιεί μόνο για πίτες και για άνοιγμα φύλλου,κάποτε. Φυσικά,τόσα χρόνια στο εξωτερικό,δεν μπορώ να γράφω κάτι τέτοιο με απόλυτη σιγουριά.
Βρήκα μια κουκλίστικη μηχανή-παρασκευαστή ζυμαρικών- μα όπως έγραψα και παλαιότερα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ταπεινά σκεύη και να μη συλλέγω γκάτζετς κουζίνας.
Πλάστης,πηρούνια και ποτήρια κάνουν εξαιρετική δουλειά και γραμμώνουν τα χεράκια μας! :)))))))
Στις συνταγές τώρα!
Δύο ζυμάρια: ένα νηστίσιμο ένα αρτήσιμο.
Ζυμάρι αρτήσιμο
ΥλικάΑλεύρι
2 αυγά
λίγο γάλα
αλάτι,ζάχαρη,ξύσμα πορτοκαλιού
Αναμιγνύουμε τα υλικά,πλάθουμε σε ζυμάρι,έχοντας αλοίψει τα χέρια με ελαιόλαδο.
Ζυμάρι νηστήσιμο
Υλικάαλεύρι
χυμός πορτοκαλιού
αλάτι,ζάχαρη,ξύσμα πορτοκαλιού
λίγο ελαιόλαδο
Για σπιτικά ραβιόλια χρειάζεσαι ένα πλάστη,ένα ποτήρι ή τροχό για ραβιόλια,ένα πηρούνι και ...μυϊκή δύναμη!
Τυλίγουμε το ζυμάρι σε πλαστικό σακούλι,και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά |
Ό,τι ζυμάρι περίσσεψε, ενώθηκε σε χυλοπίτες.
χυλοπίτες σε κρέμα πορτοκάλι γαρνιρισμένες με τυρί και ξύσμα λεμονιού |
Γέμιση τυριών |
125γρμ (μισό πακετάκι) φρέσκια αναρή ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας
2 κουταλιές φρέσκο τυρί κρέμα
1 αυγό
1/2 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
1/2 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
2 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
Ετοιμασία:
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά με ένα πηρούνι. Σχηματίζουμε ένα κενό στη μέση και προσθέτουμε το αυγό,που θα το κτυπήσουμε καλά με το πηρούνι. Αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και όταν αποκτήσουμε ένα στεγνό κρεμώδες μίγμα,τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
Γέμιση γαρίδας
1 χούφτα γαρίδες της επιλογής μας
1/2 κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό
1/2 σφηνάκι ούζο
1/2 σφηνάκι χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1-2 κλκια σόγια σος
αλάτι,πιπέρι
Ετοιμασία
Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι,δυόσμο και γαρίδες με ένα μεγάλο μαχαίρι, θέλουμε ..."κιμά" γαρίδας. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε ούζο,ποροκάλι και σόγια σος, προσθέτουμε τις γαρίδες,κρεμμύδι,δυόσμο.Αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
Παίρνουμε το "ξεκούραστο" ζυμάρι, το μοιράζουμε σε μικρές μπαλίτσες, και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε μακρόστενα λεπτά φύλλα. Τοποθετούμε 1 κλκι γέμισης κάθε μερικά εκατοστά, διπλώνουμε το φύλλο και με ένα ποτήρι ή το τροχάκι,κόβουμε και σχηματίζουμε τις ραβιόλες μας.
Υπάρχουν βέβαια και ειδικά σκεύη που μας βοηθούν να φτιάξουμε τα ραβιόλια πιο εύκολα.
Βράζουμε νερό, και ρίχνουμε τα ραβιόλια. Όταν είναι έτοιμα,θα βγουν στην επιφάνεια,περιμένουμε ακόμη 2-3 λεπτά πριν τα αφαιρέσουμε από το νερό.
Έβρασα τα ραβιόλια αναρής και τις χυλοπίτες σε νερό με φασκόμηλο και τις ραβιόλες γαρίδας σε νερό.
Σάλτσα Πορτοκαλιού
Υλικά Χυμός πορτοκάλι
Φρέσκια κρέμα
Φασκόμηλο ξηρό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
λευκό κρασί
σκόρδο
αλάτι,πιπέρι
*μπορεί να χρειαστούμε λίγο χυμό λεμονιού αν μας φαίνεται πολύ γλυκειά η σάλτσα
Ετοιμάζουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε τον χυμό με το φασκόμηλο,προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και τελευταία την κρέμα. Μόλις δέσει,είναι έτοιμη. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο γλυκό λευκό κρασί.
πορτοκαλένιες ραβιόλες τυριών και κρέμα πορτοκάλι |
Περιχύνουμε τα ραβιόλια με τη σάλτσα. Τριμμένο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας και έτοιμα! Μιάμι μιαμ
Για τα ραβιόλια γαρίδας,έσμιξα στο τηγάνι λίγο χυμό πορτοκαλιού με ελάχιστο ελαιόλαδο και σόγια σος, μόλις εξατμίστηκαν τα υγρά,πρόσθεσα τα ραβιόλια και "τηγάνισα" για 2-3 λεπτά. Γαρνίρισμα με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. (Ο δυόσμος μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο βότανο της επιλογής μας.)
Ραβιόλια με γέμιση γαρίδας |
Σημειώσεις:
1. Η ζύμη μου βγήκε λίγο χοντρή όπως φαίνεται μα η γέμιση ψήθηκε και η γεύση ήταν καταπληκτική. Η εξάσκηση βέβαια κάνει θαύματα για αυτό ευελπιστώ στο μέλλον τα ραβιόλια μου να έχουν ...περισσότερη φωτογένεια! :)
2. Ο Λάβης προτίμησε τα ραβιόλια γαρίδας,εγώ της αναρής, ο Μάρσαλ τα τίμησε όλα με λαιμαργία!
3. Για το παιχνίδι του Μάρτιου άργησε η ανάρτηση μου,παρ΄όλα αυτά βγήκε στη βιτρίνα! :)
Γειά σου Μωβ και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά τα σπιτικά πορτοκαλοζυμαρικά σου! Και οι δύο γεύσεις μου φαίνοται ορεκτικότατες και νοστιμότατες, τον τίμησες δεόντως τον πορτοκαλόκηπο!
Υ.Γ. Επειδή οι λέξεις ήταν πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια δεν έπαιξα. Το λέω γιατί είχα στην "αποθήκη" πρωτότυπη (έτσι νομίζω) συνταγούλα με κουμ κουάτ. Θα τη βάλω στο προσεχές μέλλον όμως έτσι κι αλλιώς :)
μμμμμμ...σπιτικά μακαρόνια...πολύ ωραία!!μπράβο σου..φιλια πολλαααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα με τη γεμιση γαριδας τα τσακιζω ευχαριστως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπω Μωβ, λύσσαξα καλέ μονο που διάβασα τα υλικά και για τις δυο ζύμες! Φανταστική πρόταη και ίσως το τολμήσω χωρίς μηχανή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά ωραια ρε Μωβ!!!! Εκαμνα ραβιόλες "Κυπριακες" με την γιαγιά μου αλλα τουτο το touch πορτοκάλι βαλλει μου ιδέες το ίδιο τζαι τα υλικά που έβαλες για γέμιση!!!!! :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι καταπληκτικό και πολύ πρωτότυπο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά το Πάσχα θα δοκιμαστεί με τις γαρίδες φυσικά!!
Πολλά φιλιά!!
Ραβιόλα για όλα τα γούστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την συνταγή..το καλό πράγμα αργεί :)
Αυτη η νηστίσιμη ζύμη με το πορτοκάλι ακουγεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Φιλιά
Πολύ ωραία ιδέα, δεν έχω δοκιμάσει ξανά με πορτοκάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα με προκαλούν οι συνταγές σου! Μου άρεσε η νηστίσιμη ζύμη! Θα την δοκιμάσω και θα σε ενημερώσω για αποτελέσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική συμμετοχή στο παιχνίδι!!!
Πωπω τέλεια φαίνονται λίγα με τις γαρίδες μπορώ να έχω;;;;Θα δοκιμαστούν μετά το πάσχα,καλό βράδυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι εκδοχές μου αρέσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπιτικά ζυμαρικά!!
Θα τα προσπαθήσω.
Φιλιά.
Καλησπέρα! Φαίνονται φοβερά τα ζυμαρικά σου, Μωβ, και οι ραβιόλες αλλά και οι χυλοπίτες! Έχω πολύ καιρό να φτιάξω σπιτικα ζυμαρικά, το έχω ρήξει πιο πολύ στα ψωμιά και στις πίτες για σουβλάκι. Όμως με αυτή σου τη συνταγή με ξεσήκωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω αδυναμία στα ζυμαρικά και λατρεία στα φρέσκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί η συνταγή σου. Πολλά φιλιά
Καλό Πάσχα
Απολογούμαι που απαντώ σε όλα τα σχόλια μαζί,πέρασαν και οι μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσαν,η γεύση είναι όντως ιδιαίτερη και ίσως όχι για όλους τους ουρανίσκους. Για αυτό βράζουμε το πρώτο ραβιόλι,και δοκιμάζουμε. Μπορεί να θέλουμε στη γέμιση περισσότερο αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό της αρεσκείας μας.
Όσοι δεν έχουμε παρασκευαστή ζυμαρικών,κάνουμε όμορφα μπράτσα και δικαιούμαστε και δεύτερη μερίδα! Πάντα υπάρχει το θετικό στο δύσκολο! :)))))))))))))))
πολλά φιλιά