Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

mini Cheesecakes - Γλυκάκι;




Παύση από τις παιδικές γεύσεις γιατί θα νομίσετε πως δεν μαγειρεύουμε πλέον σε αυτό το σπίτι.
Φτάνουν τα παράπονα του Λάβη για την έλλειψη κρεατικών, φτάνουν και οι επισημάνσεις του πως δεν θέλει άλλο όσπριο! Βέβαια, αν θέλει κάτι άλλο, ας μαγειρέψει, δεν τον εμποδίζει κανείς, έτσι;
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Για να τον καλοπιάσω του έφτιαξα την γαλατόπιτα της Μέτης από τις Συνταγές της Καρδιάς, προσθέτωντας όμως 1 κουτάκι φρέσκας κρέμας, χυμό λεμονιού και το ξύσμα από 2 λεμόνια.Του άρεσε του Λάβη, κι έπαιρνε ένα κομμάτι στο γραφείο αντί για πρωινό. Ένα ακρινό κομμάτι που γλύτωσε, να το εδώ:







Για δύο βδομάδες ενθουσιασμένος με τα κουλουράκια λεμονιού, πέντε πέντε για το πρωινό και δεν τα βαρέθηκε. Εγώ πάντως θα τα βαριόμουνα, και για πρωινό προ δουλειάς θέλω μόνο καφέ. Τέσπα..
Τα έφτιαξα με ελαιόλαδο και αυγό αντί για βούτυρο και εκπλάγηκα που δεκαπέντε μέρες μετά ήταν το ίδιο τραγανά με την πρώτη ώρα που είχαν βγει από τον φούρνο. Θα ανεβάσω τη συνταγή εντός των επόμενων ημερών.






Και τώρα στα μίνι τσίζκεικς!!!
Είδα τη συνταγή σε ξένο μπλογκ, την πείραξα για τα καλά μα η βασική ιδέα του να φτιάξεις μικρά γλυκά τοποθετώντας τα στην φόρμα των μάφφινς, παραμένει ίδια!
Η συνταγή είναι πολύ απλή, και ανάλογα με τα υλικά που προσθέτουμε στη βασική κρέμα, έχουμε χειμωνιάτικο βαρύ γλυκό ή καλοκαιρινό αραχτό και λάιτ!


Μίνι Τσιζκέικς
Υλικά:
2 Μασκαρπόνε ή Τυρί Κρέμα
1 Ρικόττα ή Αναρή φρέσκια, γλυκειά μυζήθρα ή κάποιο παρόμοιο λευκό ανάλατο,γλυκό τυρί
ζάχαρη
2 αυγά
βανίλια, αν έχετε σιρόπι βανίλιας ή φυσική βανίλια ακόμη καλύτερα
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουτί μπισκότα-προτίμησα μπισκότα Hobbits
μια πρέζα αλάτι

-προαιρετικά:λεμόνι, κακάο, νεσκαφε, μπέιλις,λικέρ μαστίχας, μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα
Το λεμόνι μπορεί να μπει στη βασική κρέμα αν δεν σκοπεύουμε να προσθέσουμε καφέ ή σοκολάτα.

Ετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, βρίσκουμε τη φόρμα με τα μάφφινς, τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες για μάφφινς στη φόρμα.
Τρίβουμε το μπισκότο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ή σε ένα φλυτζάνι στο μάικρο, περιχύνουμε το τριμμένο μπισκότο κι αναμιγνύουμε.
Με ένα κουταλάκι, τοποθετούμε το βουτυρομπισκότο στο κάθε χάρτινο φορμάκι, το πατάμε και έτσι έχουμε τη βάση για τα γλυκάκια μας. Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, οι βάσεις θα έχουν κρυώσει και θα είναι έτοιμες! 

Σε μια μεγάλη κούπα, κτυπάμε την ρικόττα ώστε να γίνει κρεμώδης, προσθέτουμε τη μασκαρπόνε ή το τυρί κρέμα της επιλογής μας, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού και τα αυγά. Κτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο κρεμώδες μίγμα. 
Με ένα κουτάλι, τοποθετούμε την κρέμα πάνω στις βάσεις, περίπου 2 κουταλιές στο κάθε φορμάκι. 
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Μετά τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά στη φόρμα που ψήθηκαν. Ακολούθως, παίρνουμε από τις άκρες του χαρτιού τα γλυκά, πολύ προσεκτικά, και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν ομοιόμορφα. Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και μπαίνουν στο ψυγείο για να αποκτήσουν την τελική, λαχταριστή τους έπαρση και γεύση.
Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά αλλά αν τα καταναλώσετε την επομένη, ακόμη καλύτερα, ζυμώνονται οι γεύσεις, τέλεια!
Έξω πια από το ψυγείο, αφαιρούμε τα χαρτάκια, προσθέτουμε αν θέλουμε κάποιο φρούτο ή γλυκό ή μαρμελάδα, φλούδες σοκολάτας, μίνι πουράκια, κόκκο καφέ, καραμελίτσα, κροκάντ κλπ κλπ κλπ .... και σερβίρουμε. 
Πρόσθεσα μαρμελάδα φράουλας, που είχα φτιάξει την προηγούμενη-ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τη συνταγή για γλυκό φράουλας με το φρούτο/ζαχαρη/λεμόνι, αφού προτιμώ να φτιάχνω μικρές δόσεις μαρμελάδας ώστε να έχουμε στο ψυγείο μόνο ένα μπουκαλάκι με σχετικά φρέσκια μαρμελάδα.




 







Στην παραλλαγή, πρόσθεσα στην κρέμα 1 κουταλάκι νέσκαφε εσπρέσσο, και ανάμιξα κακάο στο μπισκότο. 


Βρήκα το γλυκό που θα σερβίρω το Πάσχα στους γονείς!!! Για τον μπακλαβά που θα θέλει ο παπάς μου, υπάρχουν υπέροχα αραβικά ζαχαροπλαστεία στην περιοχή μας!

9 σχόλια:

  1. Πολλά καλή ιδέα για μίνι τσιζκέικ!!! Θα ξανακάμω τζαι εγώ μάλλον για το Πάσχα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωωωωωωωωωω!!
    Τι υπέροχα μίνι γλυκάκια!!
    Δεν νομίζω να σου παραπονεθεί κανείς το Πάσχα αν τα φτιάξεις, μια χαρά θα τα τιμήσουν όλοι!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα γλυκάκια!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Prasinada μου, ελπίζω να σου αρέσει και όταν την κάμεις-εν απίστευτο πόσο κιούτικα είναι όταν ετοιμαστούν!
    :))))))))))))))))))))))))
    Καντ γουέτι να τα δουν οι πέρεντς!

    Έλενα μου,
    ελπίζω ελπίζω!!!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))

    Ξανθή μου,
    Καλό σου Πάσχα κι εσένα! (αν και έχουμε μια Μεγαλοβδομάδα πρώτα)
    :))))))))))))))

    Όμορφη σας Παρασκευή, έρχεται έρχεται το Σαββατοκύυυυυυυυυυυριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρελαίνομαι για τσιζκέικ είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη δόση:)))Φαίνονται λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Lenia μου,
    είμαστε τυχερές αφού τζίζκεϊκς κυκλοφορούν σε τόσες διαφορετικές γεύσεις και φτιάχνονται με τόσους διαφορετικούς τρόπους!
    :))))))))))))))))))))))

    Κική μου,
    σ'ευχαριστώ!
    :))))))))))))))))

    Καληνύχτα και Καλή Μεγάλη Βδομάδα!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πού θα κάνεις Πάσχα να έρθω να τα τσακίσω τα cheesecakes σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή