Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Παγωτό Αβοκάντο


παγωτό αβοκάντο

Το καλοκαίρι ...ήρθε! Δηλαδή,έρχεται και φεύγει όποτε θέλει και όπως θέλει μα ευτυχώς επανέρχεται! :)
Η παγωτομηχανή βγήκε και πάλι στην μωβ κουζινίτσα μου, κι αγκαλιά με το βιβλίο The Perfect Scoop του David Lebovitz βάλθηκα να δροσίσω νόστιμα τις μέρες του παγοχωρίτικου καύσωνα.


Στις σελίδες της Βίβλου των Παγωτών,ανακάλυψα μια αρκετά τολμηρή συνταγή, Παγωτό Αβοκάντο.
Ο συγγραφέας μας εκμυστηρεύεται πως ενηληκιώθηκε για να δοκιμάσει αβοκάντο και φυσικά ερωτεύτηκε τον ευλογημένο πράσινο καρπό του βουτυρόδεντρου ενώ η συνταγή του φαινόταν τουλάχιστον προκλητικά νόστιμη για τους λάτρεις του αβοκάντο.

Έκανα ένα μικρό λάθος στις δόσεις, δημιουργώντας στην ουσία μια καινούρια συνταγή.
Αγαπάμε και οι δύο το αβοκάντο,έτσι το συγκεκριμένο παγωτό για μας είναι Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ της Λατινικής Αμερικής ενώ ανυπομονώ να την δοκιμάσουν οι Μεξικάνοι φίλοι μας,που και γνωρίζουν τα γλυκά με αβοκάντο και συχνά μιλάνε με νοσταλγία για τον παγωμένο καφέ με κρέμα αβοκάντο που απολαμβάνουν στην πατρίδα τους. Κι επειδή μου θυμίζουν τους Έλληνες που πεθυμάμε τη θάλασσα, σύντομα θα τους περιμένει μια έκπληξη,η οποία ελπίζω να τους αρέσει! :))))))))))))))


Παγωτό Αβοκάντο
Υλικά:
3-4 ώριμα αβοκάντο
1 ποτήρι φρέσκια κρέμα
2 ποτήρια ελληνικό γιαούρτι ολόπαχο
φλούδα 1 πορτοκαλιού
φλούδα 1 λιμονιού (λάιμ) 
2 κλκια χυμό λιμονιού
1/2-3/4 ποτήρι ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι
1-2 σφηνάκια αλκοόλ -αυτή τη φορά πρόσθεσα μεξικάνικη τεκίλα που είχαμε,την επόμενη μάλλον λευκό ρούμι ή βότκα-
βανίλια

Ετοιμασία:
Κτυπάμε την κρέμα για να αποκτήσουμε μια σχετικά ρευστή σαντιγύ.
Λιώνουμε το αβοκάντο με τη ζάχαρη,προσθέτουμε το γιαούρτι και αναμιγνύουμε. Προσθέτουμε το λιμόνι (φλούδα και χυμό),το αλάτι,τη βανίλια,και τέλος απαλά,αναμιγνύουμε τη σαντιγύ.
Τέλος,προσθέτουμε το αλκοόλ,που θα προστατεύσει το παγωτό μας από τη δημιουργία κρυστάλλων.
Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Με την παγωμένη κρέμα,θα ακολουθήσουμε την ετοιμασία του παγωτού,στην παγωτομηχανή μας. Εναλλακτικά, θα κτυπήσουμε την κρέμα,θα την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη απ΄όπου για τις επόμενες 5-6 ώρες θα την αφαιρούμε κάθε 30-40 λεπτά για να την κτυπούμε,μέχρι να ετοιμαστεί το παγωτό.

Σημειώσεις:
Έχοντας πλέον "δουλέψει" τη μικρή μου παγωτομηχανή με τον κάδο κατάψυξης, θα έλεγα ότι είναι καλύτερα μαζί με τον κάδο στην κατάψυξη να τοποθετείται και ο "αναμικτήρας" ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην ετοιμασία του παγωτού λόγω μεγάλης διαφοράς στις θερμοκρασίες.

Τα υλικά για το παγωτό στην αρχή μου φαίνονταν ακριβά. Εξάλλου πόσο στοιχίζει ένα έτοιμο παγωτό από την κατάψυξη του σούπερμαρκετ; 
Οι μικρές παγωτομηχανές δίνουν 1-1,5 λίτρο παγωτού άρα υπέραρκετό παγωτό για 10 μερίδες περίπου. Φτιάχνω 2-3 γεύσεις εντός της εβδομάδας,κι αυτή τη στιγμή στην κατάψυξη έχουμε 3 γεύσεις: βανίλια,κανέλα,αβοκάντο.
2 μπάλες παγωτού είναι υπεραρκετές! Χάρη στα "αγνά υλικά" και στην πυκνή γεύση της σπιτικής ετοιμασίας, ο ουρανίσκος μένει ευχαριστημένος ακόμη και μετά από μία μόλις μπάλα παγωτού. 



Παγωτό αβοκάντο και παγωτό κανέλας


Επειδή το αβοκάντο έχει ιδιαίτερη γεύση και σίγουρα η γλυκειά έκδοση του είναι ακόμη ξένη, θα συνιστούσα να φτιάξετε μια ατομική κρέμα με 1/2 αβοκάντο,ελάχιστη κρέμα και γιαούρτι,ζάχαρη,βανίλια.Τοποθετήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου και δοκιμάστε. Αν σας αρέσει,τότε αυτό το παγωτό θα σας ξετρελλάνει!

18 σχόλια:

  1. ωραία η ιδέα σου για τη δοκιμή με κρέμα. έχω το βιβλίο και το μεταφράζω, αν και δεν μπορώ να τα δοκιμάζω όλα αυτά ελλείψη παγωτομηχανής (και χώρου στην κατάψυξη)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουνλάιτ μου, θα είμαι αυστηρή μαζί σου! :Ρ Δεν γίνεται να μεταφράζεις το βιβλίο χωρίς να δοκιμάσεις όλες τις συνταγές. Γιατί δεν αγοράζεις μια μικρή παγωτομηχανή; Δες στην Αμαζόνα,θες γύρω στα 40-80 ευρώ.
      Ή αν έχεις κάποια θεία/φίλη που να έχει και παγωτομηχανή και χώρο στην κατάψυξη;

      Διαγραφή
  2. Μας εξέπληξες ευχάριστα για μιαν ακόμη φορά!
    Παγωτό κανέλα δεν το ζηλεύω, έφτιαξα κι εγώ, αλλά το αβοκαντοπαγωτάκι το λαχτάρησα!!
    Φαίνεται πολύ ιδιαίτερο και σπέσιαλ!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα μου, ελπίζω να το δοκιμάσεις και να σου αρέσει! Δοκίμασε πρώτα την κρέμα καλού κακού :)))))))))))
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ωραίο θα είναι! Έχω δοκιμάσει κρέμα με αβοκάντο και μου άρεσε! Άρα και αυτό θα είναι τέλειο!
    Αφρικάνικα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου,δεν πρόλαβα ακόμη να δω τις συμμετοχές στο παιχνίδι.Την δική σου πάντως την περίμενα πώς και πώς! Όλο και κάτι ουάο αφρικάν θα γνωρίζεις περισσότερο απ΄όλες μας :)))))))))))))))))))))))))))

      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  4. Ο γιος μου προχθές μου ζήτησε παγωτό αβοκάντο!!!!! Του είπα οτι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και μου απάντησε κάνεις λάθος! Απ'ότι βλέπω έκανα λάθος!!! Θα το δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα θες να πεις ότι το λιλά και το μωβ συναντήθηκαν στο αβοκάντο; χαχαχαχα
      Φτιάξε του πρώτα την κρέμα και αν θέλει και το παγωτό του το φτιάχνεις!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπο παγωτό Μοβούλα!
    Και πάρα πολύ όμορφη η παρουσίαση του στη φωλιά μπισκότου!
    Το συγκεκριμένο βιβλίο το γλυκοκοιτάζω εδώ και καιρό, πρέπει να έχει πολύ καλές συνταγές!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου,σ΄ευχαριστώ! :))))
      Το βιβλίο στο συνιστώ, είναι πολύ δημοφιλείς οι συνταγές του βέβαια στην μπλογκόσφαιρα. Προσωπικά δεν ακολουθώ απόλυτα πιστά τις συνταγές ή τις δόσεις αλλά μόνο μετά που διάβασα προσεχτικά τις οδηγίες και τις συμβουλές του στην εισαγωγή.
      Αν δεν λανθάνομαι και η Μάγδα είχε παρουσιάσει ένα τέλειο παγωτό σοκολάτας από το ίδιο βιβλίο...
      Είναι μια καλή καλοκαιρινή επένδυση.
      πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ παγωτό αβοκάντο. Ωραίο μου ακούγεται! Μ' αρέσει πολύ το χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου, καλησπέρα σου! :))))))))))))
      Αν δεν λανθάνομαι,εσύ έχεις το βιβλίο...άρα καμία δικαιολογία! Ελπίζω να σου αρέσει! :)))))))))))))))

      Διαγραφή
  7. Τι έφτιαξες παιδάκι μου, ακόμη κ εγώ που είμαι κάπως τολμηρή στις γευστικές αναζητήσεις μου, το διάβασα με μια ανησυχία στα μάτια μου!
    ειναι πράγματι καλό? Πωπω τι μου κάνεις τώρα, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου,μή νομίζεις ότι κι εγώ το έφτιαξα χωρίς να λυπάμαι τα ...αβοκάντο που ίσως να θυσιάζονταν για το τίποτα! :)))))
      Η γεύση είναι ιδιαίτερη ακόμη και για μας που αγαπάμε το αβοκάντο αλλά μας άρεσε πάρα πάρα πολύ.
      Επειδή η γεύση είναι σχετικά "ήπια" σκέφτομαι αν συνδιάζεται με σιρόπι καφέ ή κάτι δυνατό ή καλύτερα να σεβαστούμε το λεπτό άρωμα του καρπού αφήνοντας στην ησυχία του το παγωτό;
      Δεν ξέρω ακόμη...
      Δοκίμασε και περιμένουμε προτάσεις! :))))))))))))))

      Διαγραφή
  8. Πράγματι, περιέργη και ιδιαίτερη πρόταση για παγωτό, ακόμα και για μένα, που μπορώ να ζω μόνο με παγωτό!! Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση του, αλλά μάλλον θα πρέπει να το φτιάξω για να έχω ίδια γνώμη.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Your post got my attention and shows me different perception for how we should boost our site. This is a really perfect for a new blogger like me who doesn’t want their site to be messy with those spammers who don’t even read your post but they have the guts to comment in your site. Thanks again. 토토

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. It was very easy to find my way around and very user friendly Good job to your designer and dev of your site. I hope your rate was doing well. 경마

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. People should know these tips because you have great content! Thanks anyway! 토토사이트

    ΑπάντησηΔιαγραφή