Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009

Ψητό κρέας και μελιτζάνες σε κόκκινο χαλί.


Αχ,
ένας πολύ αγαπημένος φίλος λέει ότι αν τρως με καλή παρέα, οι θερμίδες μένουν μακρυά!

Μακάρι να ισχύει, σίγουρα είναι καλές θερμίδες αφού τρως με κέφι ενώ στην μοναξιά, ακόμα και το σέλινο σου κάθεται στο στομάχι.

Χθες λοιπόν, τελείως απρόσμενα ήρθαν 2 φίλοι για επίσκεψη. Ο καφές μας βράδιασε, έτσι πεταχτήκαμε στο σούπερμάρκετ για ψώνια - ναι, στο σπίτι είπαμε:μόνο μούσλι είχα! :))))))
Ψητό κρέας και μελιτζάνες σε κόκκινο χαλί.

Το ψητό κρέας είπαμε δεν είναι τίποτα ουάο. Όχι πως οι μελιτζάνες είναι δηλαδή.
Χμ...

Η μάμμα μου λέει ότι το μυστικό για να ψηθεί υπέροχα και να μείνει μαλακό το κρεατάκι, προθερμαίνουμε για αρκετή ώρα τον φούρνο στο μάξιμουμ, ψήνουμε για μισή ωρίτσα επίσης στο μάξιμουμ και μετά χαμηλώνουμε στους 175-200 °C για περίπου μια ώρα. Κι εννοείται, πρώτα καλυμμένο το κρέας μας, μετά το στρώνουμε για ...σολάριουμ! :))))) Αναποδογυρίζουμε κιόλας μέσα μέσα, ρίχνουμε λίγο από το ζουμάκι, να δροσίζεται το ψητό και να μην ξερανθεί.

Χθες, άλειψα το κρέας με μαυροδάφνη(Δεν είχα κουμανταρία), χοντρό αλάτι, πιπεράκι, ρίγανη και μαστιχόνερο. Ακόμα και ο Γ, που δεν μπορεί τη μαστίχα, έφαγε έφαγε έφαγε...δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία το ψητό μας, δυστυχώς. Ένα κομματάκι πρόλαβα και να δοκιμάσω. Άρα, ή πεινούσαν πολύ τα παιδιά ή ήταν πολύ μιάαααααααααααμι.

Το πουργούρι φτιάχτηκε από τον Κ, συντοπίτη μαέστρο της κατσαρόλας και ήταν το καλύτερο πουργούρι έβερ! Έβαλε λαδάκι ενώ εγώ συνήθως το κάνω μόνο με νερό. Άντρες όμως, τί να τους πεις!

Επειδή ο καιρός χθες ήταν πολύ γκρι και βροχερός, έκανε αρκετό κρύο είπαμε να μην φτιάξουμε σαλάτα. Έτσι, έκανα ένα ορεκτικό, που είχα δοκιμάσει σε μια φίλη. Τίποτα το δύσκολο.

Μελιτζάνα σε κόκκινο χαλί
Υλικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα
3 μεγάλες ντομάτες ή 1 κονσέρβα τριμμένης ντομάτας
3 κλωνάρια σέλινο
λίγο μαϊντανό
λίγη πάστα ντομάτας
(μαυροδάφνη ή ημίγλυκο)
λαδάκι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις βάζουμε για λίγο στο νερό να γλυκάνουν. Αν έχουμε χρόνο, τις βάζουμε και για πολύ. :)
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι. Τηγανίζουμε τις ροδέλες. Όταν είναι έτοιμες, καλά είναι να περάσουν πρώτα από ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Αφήνουμε τις μελιτζανοροδέλες να κρυώσουν και...τρίβουμε τις ντομάτες ή ανοίγουμε την κονσέρβα! Αν θέλουμε, τρίβουμε τις δύο και κόβουμε την μία ντομάτα σε κυβάκια, έτσι για το οπτικό εφφέ.
Κόβουμε σε ροδέλες και το σέλινο.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Βάζουμε την ντομάτα σε ένα τηγάνι, χωρίς λάδι-αρκετό δεν ήπιαν οι μελιτζανοροδέλες;
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γλυκό κρασί ή μαυροδάφνη ή κουμμανταρια.
Αφήνουμε την σως να δέσει, προσθέτουμε και λίγη πάστα ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε.
Τσααααας πριν σβήσουμε το 'γκάζι", προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αφού το ορεκτικό αυτό σερβίρεται χλιαρό ή και κρύο.

Σε ένα πιάτο, απλώνουμε το κόκκινο χαλί -δλδ την σως ντομάτας.
Από πάνω, ρίχνουμε και τα σελινοροδάκια.
Και ον τοπ, τις σταρ δλδ τις μελιτζανοροδέλες μας!

Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με θραύσματα φέτας.
Εμείς το φάγαμε με γιαουρτάκι.

Βουαλά λοιπόν, δυο μιάμ! :))))))))))))))))))))))))))))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου