Εδώ σας παρουσιάζω φωτογραφίες από την 1η και την 3η φορά.
Την αρχική συνταγή την βρήκα εδώ
Τα υλικά είναι ελάχιστα. Η διαδικασία απλή. Η γεύση θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας!
Φανταστείτε την πιο τέλεια σοκολατίνα που δοκιμάσατε ποτέ από ζαχαροπλαστείο. Πυκνή γεύση σοκολάτας. Πώς το φτιάχνουν άραγε το συγκεκριμένο "κέηκ";
Μια εκδοχή είναι σίγουρα αυτή. Και δεν χρειαζόμαστε πραλίνα ή οποιαδήποτε γέμιση. Η γεύση είναι τόσο πυκνή που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο δύστροπους σοκολατολάτρεις.
Υλικά:
8 αυγά
450 γρμ σοκολάτα,κουβερτούρα 3:4 πικρή σοκολάτα: σοκολάτα γάλακτος
250 γρμ ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι νέσκαφε εσπρέσσο/εσπρέσσο/καφές φίλτρου
1 σφηνάκι λικέρ της επιλογής μας (προεραιτικά)
1-3 κουταλιές ζάχαρη (προεραιτικά)
1 πρέζα αλάτι
Σημειώσεις:
Η αρχική συνταγή δεν προσθέτει ζάχαρη. Χρησιμοποιεί πικρή σοκολάτα.
Επειδή το γλυκό δεν το έφτιαξα αποκλειστικά για μένα,χρησιμοποίησα 1/4 σοκολάτα γάλακτος και πρόσθεσα ελάχιστη ζάχαρη.
Αλάτι απαραίτητο στα γλυκά.
Μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια ή αποξηραμένα φρούτα/καρπούς στο μίγμα του γλυκού. Τη 2η φορά είχα προσθέσει φουντούκια. Τέλειο. Α,κι επειδή δεν είχα σοκολάτα γάλακτος,χρησιμοποίησα 2 κουταλιές νουτέλα.
Η γεύση όμως για να είναι πυκνή χρειάζεται κακάο,να πικρίζει ελάχιστα.
Ο καφές κάνει ακριβώς τη γεύση της σοκολάτας πιο έντονη για αυτό και πάντα στα κέηκ σοκολάτας/μπράουνις/μους σοκολά προσθέτω ελάχιστο στιγμιαίο νέσκαφε εσπρέσσο.
Ετοιμασία:
Προθέρμανση φούρνου στους 160°C... Τοποθέτηση σχάρας στη μεσαία θέση.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 20εκατοστά. Καλύψτε τη βάση του ταψιού με χαρτί ψησίματος. Μπορεί να χρειαστεί να κόψετε μόνοι το χαρτί, χρησιμοποιείστε τη βάση του ταψιού για βοήθεια.
Τοποθετήστε το στρογγυλό ταψί σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
Χτυπήστε τα αυγά στο μίξερ,σε ψηλή ταχύτητα,μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε από 5-10 λεπτά,ανάλογα με το μίξερ μας.
Παράλληλα, λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπενμαρί. Προτιμήστε μια μεγάλη κατσαρόλα διότι θα χρειαστεί να προσθέσετε τον αφρό με τα αυγά.
Όταν η μπενμαρί μας είναι έτοιμη,προσθέτουμε το λικέρ,τον καφέ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε περίπου 1/3 του αυγοαφρού, ανακατεύοντας απαλά με την σπάτουλα. Χρειαζόμαστε αργές κινήσεις, κάθετες όπως όταν ετοιμάζουμε μους σοκολά. Στην αρχή θα είναι ορατό το μονοπάτι των αυγών,πρέπει να το αναμίξουμε μέχρι να βλέπουμε μόνο σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο αφρός μας,να χαθεί στην σοκολάτα.
Χύνουμε το μίγμα στο στρογγυλό ταψί.
Ζεσταίνουμε νερό στον βραστήρα. Όταν είναι έτοιμο,το προσθέτουμε στο μεγάλο ταψί. Η στάθμη του νερού πρέπει να φτάνει στη μέση περίπου των τοιχομάτων του στρογγυλού ταψιού.
Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε. Η αρχική συνταγή συνιστά 22-25 λεπτά. Και τις 3 φορές χρειάστηκα πολύ περισσότερο,ίσως λόγο του φούρνου μου,δεν ξέρω.
Το γλυκό είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια του μας θυμίζει μπράουνις.
Αφαιρούμε το στογγυλό ταψί από το μεγάλο και το τοποθετούμε σε μια σχάρα,μέχρι να κρυώσει.
Καλύπτουμε και βάζουμε το γλυκό (όπως είναι στο ταψί) στο ψυγείο για μια νύχτα.
30 λεπτά πριν το σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε ένα χαρτί ψησίματος. Αν το ταψί μας ανοίγει,το ανοίγουμε και μετά το αναποδογυρίζουμε στο χαρτί ψησίματος. Αφαιρούμε από τη βάση το χαρτί, και τοποθετούμε το γλυκό σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Μπορούμε να το καλύψουμε με κακάο, ζάχαρη άχνη,φρούτα,καρύδια...
Να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση τούρτας προσθέτοντας στρώσεις μους λευκής σοκολάτας, κρέμας,σπιτική σως καραμέλας (θεϊκή!!!!),πραλίνα,ό,τι θέλουμε!!!
Με την τούρτα ήταν όλα περίφημα μέχρι που έκανα ένα λάθος με την κρέμα καραμέλας.
Οι στρώσεις ήταν: το γλυκό σοκολάτας, πραλίνα σοκολάτας (ανάμιξη νουτέλας με φρέσκια κρέμα), κρέμα καραμέλας, φρέσκια κρέμα.
Σκοπός ήταν σταδιακή απόχρωση.
Επειδή η κρέμα καραμέλας δεν κοβόταν, δεν μπορούσα να κόψω το γλυκό "καθαρά" όπως ήθελα.
Η γεύση ήταν μεν φανταστική,
οπτικώς δε ήταν αποτυχία. Λυπήθηκα πάρα πολύ διότι έφτιαχνα την τούρτα περίπου 2 βραδιές.
Θα την ξαναφτιάξω βέβαια ώστε να την πετύχω.Την κρέμα καραμέλας που κόβεται εννοώ. :))))))
Να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση τούρτας προσθέτοντας στρώσεις μους λευκής σοκολάτας, κρέμας,σπιτική σως καραμέλας (θεϊκή!!!!),πραλίνα,ό,τι θέλουμε!!!
Με την τούρτα ήταν όλα περίφημα μέχρι που έκανα ένα λάθος με την κρέμα καραμέλας.
Οι στρώσεις ήταν: το γλυκό σοκολάτας, πραλίνα σοκολάτας (ανάμιξη νουτέλας με φρέσκια κρέμα), κρέμα καραμέλας, φρέσκια κρέμα.
Σκοπός ήταν σταδιακή απόχρωση.
Επειδή η κρέμα καραμέλας δεν κοβόταν, δεν μπορούσα να κόψω το γλυκό "καθαρά" όπως ήθελα.
Η γεύση ήταν μεν φανταστική,
οπτικώς δε ήταν αποτυχία. Λυπήθηκα πάρα πολύ διότι έφτιαχνα την τούρτα περίπου 2 βραδιές.
Θα την ξαναφτιάξω βέβαια ώστε να την πετύχω.Την κρέμα καραμέλας που κόβεται εννοώ. :))))))
Συνταγή Κρέμα Καραμέλας μόλις την τελοιοποιήσω.
Σως Καραμέλας-πανεύκολη!!! Θα έρθει σε επόμενη ανάρτηση, η Ρόγιαλ Κόκονατ αν θυμάμαι καλά ανέβασε μια συνταγή που μου είχε δώσει το έναυσμα/θάρρος να φτιάξω μετά που τα αμερικάνικα σάιτς με τη χρήση θερμόμετρων κλπ με είχαν φρικάρει.
Απλά πράγματα-βούτυρο,ζάχαρη,λίγο νερό, βανίλια,φρέσκια κρέμα.
Χαμηλή φωτιά.
Κι ένα πολύ πολύ καλό τηγάνι. Το καλύτερο και πιο βαρύ που έχετε.
Αυτές οι συμβουλές μου για την σάλτσα καραμέλας.
πω πω Παναγίτσα μου! τι ωραίο που είναι το γλυκάκι σου !!!! σκέτη κόλαση !!! ότι πρέπει για τους ερωτευμένους !!!χιχιιχι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου !
καλό μεσημέρι
Μαρία μου,σ΄ευχαριστώ. Κόλαση μόνο σε μεγάλες ποσότητες. Είναι τόσο πυκνή η γεύση που ευχαριστιέσαι με ένα μόνο κομμάτι,πίστεψε με...
Διαγραφή:))))))))))))))))))
Πωπω...τι τέλειο γλυκό;;;Το θέλω!!!!!!!!Φοβερό!Καλή συνέχεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, να το φτιάξεις! Διατηρείται 4-5 μέρες αν δεν του προσθέσουμε πραλίνες κλπ...
ΔιαγραφήΤελεια! Εμπηκε στην λίστα για την φίλη μου που εν αλλεργικη στο gluten!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τζαι κολάζεις με πρωινιάτικα!
Πρας μου,
Διαγραφήεν πολλά καλό για όσους έχουν αλλεργία στη γλουτένη.
Μπανάνα για όσους κολαζόμαστε :)))))))))))))
Σοκολατίνα ... ολα τα λεφτά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κόννα μου,
Διαγραφήδοκίμασε το και πες μας αν όντως είναι όλα τα λεφτά!
:)))))
φιλιά
Καλέ τι έχει οπτικώς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είναι οπτικώς, και σίγουρα δυο χαρές είναι γευστικώς!
Αντιγράφω!
Φιλιά!
Έλενα μου, σκέτο μια χαρά είναι και οπτικώς! :)))))
ΔιαγραφήΣε τούρτα αν σας το παρουσίαζα προφίλ θα έβλεπες την καταστροφή! :))))))))
άσε άσε...
φιλιά και σε σένα!!!
(είδα τα κουτάκια σας από τη συνάντηση,τί κουκλάκια ήταν!!!)
Τέλειο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο για τους σοκολατολάτρεις,βεβαίως βεβαίως!
Διαγραφή:)))))))))))
Πολύ νόστιμη η άλευρη σοκολατίνα ακόμη και για αυτούς που δεν είναι δυσανεκτικοί στη γλουτένη. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα μου,
Διαγραφήόντως είναι!
Να είναι καλά το κορίτσι που την ανέβασε στο μπλογκ της χαχαχα :)))))))
Καλό βράδυ και σε σένα!
Η Σοκολατίνα φαίνεται απίθανη αν και πιθανά εκτός των δυνατοτήτων μου, αρχάρια γαρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερα απο αυτό, μια απορία έχω, άσχετη με την ανάρτηση, άμα μπορείς να με βοηθησεις.
Έταξα σε κάτι φίλους Banoffee pie όμως ένας εξ αυτών είναι αλλεργικός στις μπανάνες. Ποιό άλλο φρούτο νομίζεις θα ταίριαζε σε αυτή την τάρτα;
Ευχαριστώ :]
Μπαλού μου,
Διαγραφήείναι πολύ εύκολη,μόνο λίγο χρονοβόρα. Πιο εύκολη από κέηκ,πίστεψε με!
Για μπανόφι πάι εμ...θα σου έλεγα να φτιάξεις το μπανόφι πάι για τους φίλους σου κι ένα μικρό τόφι πάι για τον αλλεργικό της παρέας,προσθέτωντας περισσότερη καραμέλα και ίσως νουτέλα.
Αν θέλεις φρούτο θα έλεγα να επιλέξεις κάτι που του αρέσει και συνδιάζεται για το γούστο του/σας με καραμέλα. Εγώ βάζω φράουλες άνετα αλλά όχι μήλα πχ,που προτιμούν πολλοί.
Ελπίζω να βοήθησα.
:)))))))))))))))))))))))))))))
Πολύ ωραία πρόταση και σχετικά εύκολο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το λες Λίλα μου!
Διαγραφή:)))))))))))))))))))
ουαου φαίνεται υπέροχη η σοκολατένια σου αμαρτία. Θα δοκιμαστεί το συντομότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!!
Άντε πάλι με την αμαρτία.
ΔιαγραφήΔεν περίμενα ποτέ τη λέξη από κυρία της Μαφίας!!!
:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
πολλά φιλιά Νοτούλα μου!
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τη συμβουλή. Θα δοκμάσω τις φράουλες. Και απο βδομάδας, που θα βρω το ψυχικό σθένος, θα δοκιμάσω και την σοκολατίνα την κολασμένη :]
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχο το γλυκάκι σου, θα μπει στα υπόψη, με τσίγκλισε αυτό περί πλούσιας γεύσης, θα αρέσει σίγουρα σε όλους μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, οι αναλογίες σοκολάτας ζάχαρης γίνονται πρέπει να βασίζονται πάντα στο γούστο μας ή των ανθρώπων για τους οποίους προορίζεται το γλυκό.
Διαγραφή:))
Υπέροχο γλυκό εγώ θέλω αυτό με σοκολάτα πορτοκάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάλασα ακούς ζητώ γλυκό!!
Έλα να παραλάβεις κάτι από τη σελίδα μου!!
Φιλάκια
Ξανθή μου,είσαι καλά;Να φέρουμε μήπως ένα γιατρό;
ΔιαγραφήΕσύ θες γλυκό;χαχαχχαχα Παρακαλώ τον Μπλόγκερ να σημειώσει το σχόλιο σου,την ημερομηνία,την ώρα..α,το έκανε! Τώρα πρέπει να του βρούμε θέση στο Πάνθεον των Σχολιασμών! :))))))))))))))))
φιλάκια
θα έρθω να δω...
Ψάχνω άνθρωπο να μου κάνει μαθήματα μαγειρικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω τα υλικά, βάζεις την κουζίνα και τη γνώση;
Περιμένω μεϊλάκι σου...
Μελάκι να σου στείλω,μέηλ επίσης.
ΔιαγραφήΚατ΄αρχάς το κομπλιμέντο σου είναι ασήκωτο για την ιδιοσυγκρασία μου κύριε! :))))))))))))))
Αν θέλεις να μάθουμε μαζί να μαγειρεύουμε, σε φιλοξενώ στη Λουκανικούπολη όποτε θέλεις! (θα δεις στο μέηλ)
Ναι, ναι μια τέτοια οπτική αποτυχία θέλω!!!! ΘΕΛΩΩΩΩΩΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια από Ν Αφρική
Αγγελική μου, τη γεύση ναι, πίστεψε με την καταστροφή δεν την θέλεις όταν καλείς κόσμο!!!
Διαγραφή:))))))))))
φιλάκια φιλάκια στην όμορφη Ν.Αφρική