Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Πριν το ψυγείο και το ντουλάπι

Με τί προμηθεύουμε το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας;
Αλήθεια... Το δικό μου ως πριν κάποιο διάστημα τουλάχιστον, είχε άλλο πρόσωπο! Μακριά από την πάντα προσεκτική κουζίνα της μαμάς μου, έμαθα την ευκολία του γρήγορου, του γλυκού, του κατεργασμένου.... Και μετά, μεγάλωσα! Λίγο... Με κάποιες μικρές ενέσεις από το μέλλον...

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, κάναμε οικογενειακώς το τεστ Τροφικής Δυσανεξίας... Τόσο οι γονείς μου όσο και τα καμάρια τους, έχουμε δυσανέξια σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές, κάποιες από τις οποίες μάλιστα, συναντούνται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας: πχ το Αγελαδινό Γάλα, αφού για χιλιάδες χρόνια και μέχρι πρόσφατα ο κόσμος έπινε κυρίως με το κατσικίσιο γάλα... Δεν είμαι ειδικός για αυτό και σταματώ σε αυτό το σημείο. Αν κάποιοες θέλει, μπορεί να πληροφορηθεί εκτενώς στο διαδύκτιο, πληκτρολογώντας μόνο "Τροφική Δυσανέξια"!

Πριν κάποιους μήνες και με την πληροφόρηση που γίνεται για τον Διαβήτη Τύπου ΙΙ, έμαθα για το σύνδρομο Χ, επίσης γνωστό ως μεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, ένα πολύ ύπουλο και πλέον δυστυχώς συνηθισμένο σύνδρομο, που κρύβεται καλά στο σώμα μας, μέχρι να φτάσουμε σε κάποια περασμένη ηλικία και να χτυπηθούμε από τον Διαβήτη। Η εξέταση πάντως διαρκεί όσο μια αιμοδοσία, είναι σχετικά φθηνή και αξίζει τον κόπο! Προσωπικά, διαπίστωσα πως βρίσκομαι κοντά στο όριο και αυτό μόνο λόγω μικρής ηλικίας। Σε δέκα χρόνια αν δεν προσέξω, η κατάσταση θα έχει ανατραπεί και πριν προλάβω να κλείσω τα σαράντα, θα πρέπει να προμηθευτώ τους γνωστούς σε μερικούς από εσάς, γλυκοφάγους!
....
Δεν είμαι κατά φαντασίαν ασθενής, τον ιατρό τον επισκέπτομαι σπανίως। Είμαι της άποψης ότι τα φάρμακα κάνουν συνήθως περισσότερο κακό παρά καλό, για αυτό και προτιμώ να διοθώνω σιγά σιγά την διατροφή μου, να σταματήσω τις αγάπες με τα χημικά γλυκά, να τσακωθώ με την βότκα και φυσικά να γελάω πολύ! Άσχετο; Ε, λίγο... :))))))))))))))))))))

Γελάμε πολύ, μαγειρεύουμε νόστιμα και προσεχτικά και γουάι νοτ δηλαδή, μαγειρεύουμε απλά...
Αυτά για σήμερα!!!

χμ.... ή θέλετε και μια μικρή σαλατούλα; Πεντανόστιμη, απλή και λιτή!

Σαλάτα Μιαμ!
Σέλινο, μεγάλο
Ντομάτα, ζουμερή
Ελαιόλαδο
Ξίδι ή Λεμόνι (όχι Μπαλσάμικο, αφού κρύβει αρκετή ζάχαρη!)
Αλάτι, Πιπέρι, Λίγο ξηρό Βασιλικό ή Ρίγανη...

Κόβουμε το σέλινο σε λεπτές ροδέλες। Κόβουμε την ντομάτα ή τα ντοματίνια μας। Τα τοποθετούμε στο μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξιδάκι, τον βασιλικό ή τη ρίγανη (και τα δύο αν θέλουμε)... Ανακατεύουμε λίγο, Ένα λεπτό πριν την σερβίρουμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά।
Βουαλά η σαλάτα μας! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Τόσο απλά!

2 σχόλια: