Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Πουργούρι


Στο προηγούμενο ποστ, θα έγραψα γύρω στις 5 φορές τη λέξη πλιγούρι!

Πουργούρι, πλιγούρι κλπ... Πρόκειται για σπασμένο σιτάρι, που συχνά αντικαθιστά το ρύζι πιλάφι. Φυσικά, στο σπίτι μας το λατρεύαμε έτσι το ετοιμάζαμε σκέτο ως κύριο πιάτο και το συνοδεύαμε με σαλάτα και γιαούρτι. Α ναι, στην Κύπρο το γιαούρτι βρίσκεται στο τραπέζι σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Στο πουργούρι, μπορούμε να προσθέσουμε και φιδέ αλλά εγώ το φτιάχνω χωρίς. Πού να βρίσκω φιδέ... Άσε που φιδές=φαγητό της αρρώστειας... :Ρ :)



Πουργούρι


Υλικά:

1 φλιτζάνι πουργούρι

2.5 φλιτζάνια νερό

3 μεγάλες ντομάτες

1 κρεμμύδι

αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

(προεραιτικά κύβος λαχανικών)


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι.

Πολτοποιούμε ή τρίβουμε τις ντομάτες.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το πουργούρι κι αφού ανακατέψουμε μια φορά, προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες.

Σειρά έχει το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.

Όταν απορροφηθεί όλο το νερό, απομακρύνουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφήνουμε να "σταθεί" για λίγη ώρα.


Σερβίρεται με γιαούρτι και σαλάτα αλλά ως συνοδευτικό δένει υπέροχα με σουτζουκάκια, κεφτέδες, κρέας και διάφορα λαχανικά.

Φυσικά, μπορεί να μαγειρευτεί μαζί με κομμάτια κρέατος, τα οποία θα σοτάρουμε στην αρχή, μαζί με το κρεμμύδι. Όταν ροδίσουν, θα προσθέσουμε το πουργούρι και η συνταγή συνεχίζει όπως την βασική.



Μιαμ από Κύπρο! :)))))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου