Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Κεφτεδομπελάδες;


Τις Πέμπτες συνήθως στο σπίτι, είχαμε κεφτέδες!

Συνήθεια που η μαμά μου έφερε από την κουζίνα της δικής της μητέρας. Συνήθως τους τηγάνιζε και τους σέρβιρε με πουργούρι (πλιγούρι) ή με πατάτες τηγανητές ή ακόμα και σκέτους.

Με τα τηγανητά έχω γενικά μία φοβία καψίματος, όχι χολιστερίνης.

Εδώ που ο χειμώνας μας πέφτει βαρύς, αν καμιά φορά μαζευτούμε για φαγητό, προτιμώ να ετοιμάσω κεφτέδες βραστούς και να τους προσθέσω σε κόκκινη σάλτσα... Ναι, ναι βραστούς! :Ρ Δέστε το σαν σουτζουκάκια χωρίς κύμινο, καλέ. ή σαν γιουβαρλάκια χωρίς ρύζι. ή σαν ... βραστά κεφτεδάκια, που μπορούμε να ρίξουμε στη σούπα μας ή στην σάλτσα ντομάτας μαζί με ρύζι ή μακαρόνια ή ακόμα πλιγούρι.


Το μίγμα πάντως είναι το ίδιο, είτε σκοπεύουμε να τους τηγανίσουμε είτε να τους βράσουμε. Ενίοτε τους ψήνουμε και στο γκριλ σαν μπιφτέκια νάνους... γιατί όχι;

Στην Κύπρο προσθέτουμε και τριμμένη πατάτα αλλά εδώ την αποφεύγουμε έτσι προσθέτουμε απλά αρκετό ολοσίταρο ψωμί.


Κεφτεδάκια


Υλικά:

1/2 κιλό κεϊμάς

2 μεγάλες φέτες μαύρο ή ολοσίταρο ψωμί

λίγη φρυγανιά τριμμένη

1 κρεμμύδι

1-2 αυγά

1 κουταλιά ελαίολαδο

ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι, κανέλα,ρίγανη και δυόσμος


Εκτέλεση:

Τρίβουμε το ψωμί ή το αλέθουμε στο πολυμίξερ.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά το αυγό.

Τρίβουμε το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το αυγό και τον κιμά μας.

Ακολούθως προσθέτουμε στο μίγμα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ψωμί, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.

Αφήνουμε για λίγο το μίγμα μας ώστε να δέσουν καλά μεταξύ τους τα υλικά. Πρέπει να είναι αρκετά στέρεο, ώστε να μην σπάσουν οι κεφτέδες μας στο τηγάνισμα ή στο βράσιμο.


Αν σκοπέυουμε να τους τηγανίσουμε, τοποθετούμε ένα μεγάλο και σχετικά βαθύ τηγάνι στη φωτιά και γεμίζουμε ως τη μέση περίπου με λάδι.

Σχηματίζουμε σε σχετικά επίπεδα μπαλάκια τους κεφτέδες μας και τηγανίζουμε. Περιμένουμε να κοκκινίσει καλά η κάτω πλευρά, κάτι που θα φανεί στα πλάγια του κάθε κεφτέ και αναποδογυρίζουμε, περιμένοντας να ψηθούν.

Σε ένα πιάτο ή κούπα, τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί ώστε να "ξεφορτωθούμε" το επιπλέον λάδι.

Έτοιμοι για σερβίρισμα!


Αν θέλουμε να τους ψήσουμε στο γκριλ, προθερμαίνουμε το φούρνο δέκα περίπου λεπτά πριν. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας, τους τοποθετούμε στο ταψί και περιμένουμε να ψηθούν. Αναποδογυρίζουμε για να ψηθούν.


Αν πάλι τους θέλουμε βραστούς:

Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και ταυτόχρονα βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους ρίχνουμε στο βραστό νερό και περιμένουμε να ψηθούν. Αν θέλουμε, προσθέτουμε διάφορα λαχανικά και μπαχαρικά ώστε να έχουμε κεφτεδόσουπα! :Ρ

Διαφορετικά, ενώ βράζουν τα κεφτεδάκια, τοποθετούμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και ετοιμάζουμε σάλτσα ντομάτας, στην οποία θα προσθέσουμε τα κεφτεδάκια.

θα πασπαλίσουμε με ρίγανη, πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά και θα καλύψουμε το τηγάνι, αφήνοντας σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρεται με ρύζι ή σπαγγέτι ή πλιγούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου