Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Άπολ Κράμπολ


Παραδοσιακό αγγλικό γλυκό, νομίζω...στο σπίτι μας δηλαδή τέτοιο θεωρείται।
Το προηγούμενο Σάββατο πρόσεξα ένα σακούλι με μήλα, στο ψυγείο... ήταν αυτό που αγόρασα δέκα μέρες πριν, για να τρώω στο πήγαινέλα των διαδρομών προς πανεπιστήμιο ή προς σπίτι.

Από παιδάκι με κυνήγαγε η μάμμα μου, να φάω λίγο μήλο, έστω μια μοίρα πορτοκάλι!Τίποτα, τα μόνα φρούτα που αγοράζω και καταναλώνω νατουράλ είναι τα μουροειδή και τα κεράσια.Τα υπόλοιπα γίνονται ή χυμοί ή γλυκά.
Έτσι και τα μήλα των δέκα ημερών, που από το κρύο και το ψυγείο δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.
Το άππολ κράμπολ είναι βασικά ψητό γλυκό, με βάση μηλένια και επικάλυψη, θρυμματισμένα μπισκότα! Κράμπολς, ψίχουλα...στα γερμανικά είναι το στρόισελ...
Υποτίθεται ότι πρέπει να προσθέσεις και σταφίδες! Ναι, καλά...εγώ πρόσθεσα καρύδια, που είχα και μάλιστα άκοπα, ρουστικάλ μιάμι το γλυκό!


Άππολ Κράμπολ θάλασσας
Υλικά:
μήλα
καρύδια
αλεύρι
βούτυρο
ζάχαρη
λίγο αλκοόλ
μπππόοοοοοοολικη κανέλα
λίγη βανίλια
λίγο αλάτι

Παρασκευή/Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας,
πλένουμε καλά τα μήλα,
παίρνουμε μια μεγάάλη λεκάνη,
καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα,
τα ρίχνουμε στην λεκάνη με λίγο λεμονοχυμό για να μην μας μαυρίσουν,
και προσθέτουμε αλκοόλ επιλογής...λευκό κρασάκι ημίγλυκο, ρούμι, λικέρ καραμέλας γιατί όχι;
Ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και την μπόόόόόόόλικη κανέλα...
αναμιγνύουμε με τα χέρια (Χωρίς να γλύψουμε μετά τα δάκτυλα ΕΕΕΕ!!!)
και...
το αφήνουμε για λίγο, να σμίξουν γεύσεις με αρώματα,
και φτιάχνουμε το μπισκότο μας:
θα πάρουμε βούτυρο! Βούτυρο και όχι μαργαρίνη, είναι πολύ πολύ σημαντικό!
Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη, μαζί με ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και το αλεύρι,
μετά παίζουμε "πλάθω κουλουράκια με τα δυό μου τα χεράκια" χωρίς να πλάσουμε τίποτα, απλά θέλουμε να ενωθεί ο βούτυρος με τα υπόλοιπα υλικά.(βούτυρος λόγω κυπριακής καταγωγής :))) )
όταν ενωθούν τα υλικά μας σε μια ωραία ζύμη, αρχίζουμε να φτιάχνουμε μπαλάκια ή ψίχουλα...
Παίρνουμε το πάιρεξ μας, ρίχνουμε τα μήλα με τα αρώματα, προσθέτουμε τα καρύδια μας, αναμιγνύουμε και τοποθετούμε για δέκα περίπου λεπτά στον φούρνο, ώστε να ψηθούν.
Ακολούθως, βγάζουμε πάιρεξ από φούρνο, καλύπτουμε με τα ψίχουλα και επιστρέφουμε το γλυκό στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ψίχουλα μας...

Αυτό το γλυκό τρώγεται ζεστό ζεστό...
Δεν χρειάζεται ούτε παγωτό, ούτε κρέμα για συνοδεία! Μόνο του, με ένα φλιτζάνι καλό τσάι ή καφέ...
Μιάααααααααααααμ μιάαααααααααααααααααμ...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Δεν είναι μηλόπιττα γιατί δεν έχει βάση κέικ ή κάτι άλλο...
Είναι εξαιρετικά γρήγορο κι απλό στην προετοιμασία του...
Άλλο ατού;
Τα καρύδια, που αν ζαχαροκανελωθούν καλά στην ανάμιξη, καραμελώνουν!

5 σχόλια:

  1. φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!!!!
    λέω να το δοκιμάσω!!

    καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρούδια !!!
    Χμμμμ ... Ενδιαφέρον φαίνεται. Αλλά να ρωτήσω κάτι; Γιατί το λες θαλάσσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοπελιά καταρχήν χάθηκες. Κατά δεύτερον προτιμώ τα μήλα νατουράλ.. Αλλά δε με χαλάει και το απφελμους ή ότι έχει να κανει με μήλα. Και μηλόπιττα τρώω. Οπότε μια χαρά θα έτρωγα και τούτο. Ένα κομμάτι παρακαλώ.
    Τα σέβη μου μωβ κοπελιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την φτιάχνει και η μαμά μου αυτή την συνταγή, είναι τέλεια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό φαίνεται!! Μιαμ μιαμ!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή