Από την Κυριακή, έκαψα σπαγγέτι (είχα αποκοιμηθεί), έκαψα την κατσαρόλα ενώ έβραζα νερό (έμαθα όμως ότι το απορυπαντικό ρούχων κάνει τον μαύρο πάτο της καμένης κατσαρόλας καθρέφτη καθρεφτάκη μου, ποιά είναι η ωραιότερη στη χώρα;) και φυσικά, η λεμονόκουπα που βάζω πάντα στο φούρνο, έγινε παστή αφού ξέχασα να σβήσω τον φούρνο!
Τέσπα, συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες μαγείρισσες, δεν θα συμβούν σε κάποια, που ακόμα μαθαίνει τα μυστικά και τα φανερά της κουζίνας;
Τραπαπαπαπάμ
Επιστρέφω λοιπόν με μια συνταγή για ρολό! Το ρολό στην Κύπρο, είναι συνήθως γεμιστό με βραστά αυγά (χωρίς το τσόφλι/βλ।δανεισμένη φώτο) και συνοδεύεται με πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Απλή συνταγή, λίγο "πειραγμένη", συγυρισμένη και μιάμι!
Ρολό
Υλικά:
1/2 κιλό κιμάς
3 πατάτες
1-2 μεγάλα κρεμμύδια
1 αυγό
2 καρόττα
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, κόλιανδρος (μπαχαρικό όχι φρέσκος)
ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές κέτσαπ ή κρέμα μπαλσάμικο
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε μάξιμουμ θερμοκρασία.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρόττα μας σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε το αυγό, αφού το έχουμε κτυπήσει, και ανακατεύουμε με τα τριμμένα λαχανικά.
Ρίχνουμε πλας και τον κιμά, τα μπαχαρικά και το κέτσαπ, φροντίζοντας να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά.
Περιχύνουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και πλάθουμε το ρολό μας.
Το τοποθετούμε στο ταψί κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγα κρεμμυδάκια για να ψηθούν παρέα και όταν το ρολό θα είναι έτοιμο για μαμ, αυτά να έχουν καραμελωθεί.Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές πατατούλες στο ταψί.
Καλύπτουμε το φαγητό.
Ψήνουμε για ένα τέταρτο, στο μάξιμουμ.
Ακολούθως, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 20ο, ξεσκεπάζουμε το φαγητό κι αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 20 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ρολό για λίγο ακόμα μέσα στον φούρνο.
Κόβουμε σε φέτες και βουαλά!
Σαλατίτσα εποχής, πατατούλες, γιαούρτι!
Όσο μείνει, μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να φτιάξουμε ένα δροσερό σάντουιτς:
παρέα με μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι και τζατζίκι σε λεπτή αραβική πίτα ή τορτίγια ( wrap).
Φιλάααααααααααααααααακια σας πολλάααααααα!!!!
ΠΓ: Μπορούμε εννοείται να δώσουμε και γέμιση στο ρολό: Βραστά αυγά, τυρί φέτα, χαλούμι, πέστο...ό,τι πιστεύουμε ότι ταιριάζει.
Ως καλή Κυπραία, βάζω κομματάκια χαλουμιού! :)))))))))))))))))))
1/2 κιλό κιμάς
3 πατάτες
1-2 μεγάλα κρεμμύδια
1 αυγό
2 καρόττα
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, κόλιανδρος (μπαχαρικό όχι φρέσκος)
ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές κέτσαπ ή κρέμα μπαλσάμικο
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε μάξιμουμ θερμοκρασία.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρόττα μας σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε το αυγό, αφού το έχουμε κτυπήσει, και ανακατεύουμε με τα τριμμένα λαχανικά.
Ρίχνουμε πλας και τον κιμά, τα μπαχαρικά και το κέτσαπ, φροντίζοντας να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά.
Περιχύνουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και πλάθουμε το ρολό μας.
Το τοποθετούμε στο ταψί κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγα κρεμμυδάκια για να ψηθούν παρέα και όταν το ρολό θα είναι έτοιμο για μαμ, αυτά να έχουν καραμελωθεί.Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές πατατούλες στο ταψί.
Καλύπτουμε το φαγητό.
Ψήνουμε για ένα τέταρτο, στο μάξιμουμ.
Ακολούθως, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 20ο, ξεσκεπάζουμε το φαγητό κι αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 20 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ρολό για λίγο ακόμα μέσα στον φούρνο.
Κόβουμε σε φέτες και βουαλά!
Σαλατίτσα εποχής, πατατούλες, γιαούρτι!
Όσο μείνει, μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να φτιάξουμε ένα δροσερό σάντουιτς:
παρέα με μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι και τζατζίκι σε λεπτή αραβική πίτα ή τορτίγια ( wrap).
Φιλάααααααααααααααααακια σας πολλάααααααα!!!!
ΠΓ: Μπορούμε εννοείται να δώσουμε και γέμιση στο ρολό: Βραστά αυγά, τυρί φέτα, χαλούμι, πέστο...ό,τι πιστεύουμε ότι ταιριάζει.
Ως καλή Κυπραία, βάζω κομματάκια χαλουμιού! :)))))))))))))))))))
αυτο ειναι αγαπημενο παιδικο μου φαγακι :)
ΑπάντησηΔιαγραφή:)))))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΏπα... επέστρεψες στην κουζίνα σου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ μιαμ...