Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Μούσλι μπέικ

Πρωινό. Το κυριότερο γεύμα της ημέρας, λένε οι διατροφολόγοι. Και οι γιατροί. Και οι μαμάδες του κόσμου όλου.
Όταν ήμουν ακόμη μαθήτρια, τα πρωινά έτρεχα να προλάβω το σχολικό λεωφορείο, πού χρόνος για πρωινό.
Ως φοιτήτρια μια από τα ίδια.
Τρέξιμο, πολύ τρέξιμο...
Αν και ο καφές είναι μαστ χαβ πριν βγω από το σπίτι.

Λατρεύω το πρωινό γεύμα. Όταν βλέπω πρόγευμα σε αμερικάνικες ταινίες ή σειρές, τρελλαίνομαι! Τηγανίτες με τόσους διαφορετικούς τρόπους, ομελέτες, μπέικον, τοστ γαλλικό και μη, μαρμελάδες, δημητριακά, λουκάνικα...
Ναι, τρελλαίνομαι για φαγητά πρωινού. Όταν προσφέρονται όμως σε μέρες αργίας ή στις γιορτές.

Ενα από τα αγαπημένα μου, είναι και τα μούσλι. Σε μια προηγούμενη ανάρτηση, είχα γράψει για τη μουσλιμάνια. Όμως  τα έτοιμα είναι τόσο γλυκά, τόσο ζαχαρωμένα. Ποιός μας εγγυείται ότι είναι όντως υγιεινά;
Πριν λίγες μέρες, αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου λαχταριστά μούσλι.
Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι οεο;

Το βασικό κόνσεπτ είναι ν΄ αναμίξεις νυφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς, να βουτυρομελώσεις το μίγμα και ζουπ στον φούρνο για κανένα 10λεπτο. Ανακάτεμα και ακόμα λίγα λεπτά ψήσιμο.


Παίρνουμε λοιπόν τις νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Εγώ πήρα καρύδια, φουντούκια και τριμμένη ινδική καρύδα.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε βούτυρο και μέλι. Η ποσότητα είναι ανάλογη με την ποσότητα του μίγματος βρώμης/ξηρών καρπών.
Περιχύνουμε το μίγμα με το βουτυρόμελο. Αν θέλουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε το μίγμα και με λίγη ζάχαρη.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόχαρτο και πάνω απλώνουμε το μίγμα για μούσλι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά σε φούρνο που θυμηθήκαμε να προθερμάνουμε. :)
Μετά, ανακατεύουμε τα υλικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Αν καβουρδιστούν τα φουντουκάκια μας, ακόμα καλύτερα! Ξέρετε τί νόστιμα που είναι;
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, προσθέτουμε ό,τι σταφιδάκια ή κομματάκια από παστά φρούτα θέλουμε.
Φυλάμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και φινίτο! Για ένα μήνα, έχουμε νόστιμα μούσλι!

Εννοείται ότι στο τελικό σερβίρισμα, μαζί με το γάλα,το γιαούρτι ή το χυμό, μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από φρέσκα φρούτα!
χμ...τί άλλο;
Α, ναι!
Και νυφάδες δημητριακών επίσης, που βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου