Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Μέλι τζάνι μου, μέλι!





Κι επειδή, εψές (χθες τη νύχτα δλδ), ήρθε ένας φίλος για φαγητό είπα να φτιάξω κάτι καινούριο. Το παιδί τρελλαίνεται για γαλλική κουζίνα. Τα μπλογκς τον τελευταίο καιρό είχαν γεμίσει με τάρτες.
Πολύ θέλει το πλάσμα για να επηρεαστεί;
Έκανα μια έρευνα συνταγής (πώς λέμε έρευνα αγοράς;) και αποφάσισα μαζί με το φιλέτο να κάνω και μια τάρτα μελιτζάνας, αφού είναι λαχανικό λατρεία που βρίσκεται σχεδόν ολόχρονα στο ψυγείο μου. Αλλά χωρίς φρέσκα κρέμα και μπεσαμέλ και τυριά εφτά παχών για να μην περάσω τα εφτά πάθη για να φύγουν τα λίπη.

Κυκλοφορούν εξαιρετικές συνταγές για ζύμη τάρτας. Δεν είχα χρόνο όμως ούτε αλεύρι ν' αγοράσω. Πάμε παρακάτω. Στο ψυγείο υπήρχε ένα ρολό γαλλικής σφολιάτας. Και φέτα. Και κίτρινο τυρί ένταμ. Και αναρή (για μακαρόνια). Και εβαπορέ που βάζω συνήθως στον καφέ.
Πάμε λοιπόν για ταγγτ ντε μελιτζάν αλά ελληνικά! Πανεύκολη και μιάμι!


Τάρτα μελιτζάνας
 Υλικά:
ένα ρολό σφολλιάτα
μια μεγάλη μελιτζάνα
100 γρ φέτα -συνήθως μισό πακέτο συσκευασμένης φέτας
κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
αναρή ξερή-ένα σκληρό (ξερό) τυρί για μακαρόνια της αρεσκείας μας
μπόλικο φρέσκο μαϊντανό
μισή ντομάτα ή 4-5 ντοματίνια
λίγες κουταλιές γάλα εβαπορέ
1-2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

αλάτι,κόκκινο πιπέρι,κύμινο
λάδι για τηγάνισμα


Προετοιμασία:
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τη ζύμη για προψήσιμο σε φούρνο που προθερμάναμε.
Κόβουμε σε μικρά μικρά κυβάκια την μελιτζάνα μας, τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε. Δεν χρειαζόμαστε πολύ λάδι. Θέλουμε τα κυβάκια μας να είναι έτοιμα για το τραπέζι, μαλακά να λιώνουνε με το πηρούνι σε κίνηση ματ. Όταν είναι ακριβώς έτσι, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε τον μαϊντανό μαζί με τα ντοματίνια και 2-3 κουταλιές γάλα εβαπορέ στο μίξερ.
Σε ένα μεγάλο μπωλ, λιώνουμε με ένα πηρούνι την φέτα, τρίβουμε λίγο σκληρό (ξερό) τυρί,  προσθέτουμε και το υγρό μίγμα μαϊντανού/ντομάτας/εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά. Όταν κρυώσουν τα κυβάκια μελιτζάνας,τα προσθέτουμε κι αυτά στο μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε όσο και όπως θέλουμε. Προσθέτουμε και το κίτρινο τυρί. Χρησιμοποίησα 2μιση μεγάλες φέτες ένταμ, που είχα. Για αυτό βλέπετε κίτρινα κομματάκια στην επιφάνεια του μίγματος.

Αν το μίγμα μας φανεί πολύ στεγνό, προσθέτουμε ακόμα λίγο γάλα εβαπορέ. Αν μας φανεί πολύ υγρό, προσθέτουμε μια ή δύο κουταλιές τριμμένης φρυγανιάς. 


-  ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ σημείωση σημείωση! 
Δοκιμάζοντας το μίγμα, πριν βάλω φρυγανιά, σκέφτηκα ότι είναι ένα τέλειο ορεκτικό από μόνο του: τυρομελιντζανόσαλάτα πρίμα! -


Εντωμεταξύ, ρίχνουμε και μια ματιά στην σφολιάτα. Την βγάζουμε από τον φούρνο αν έχει μισοψηθεί ή σχεδόν ψηθεί. 
Προσθέτουμε το μίγμα στην ζύμη. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κίτρινο τυρί.
Εγώ δεν το έκανα αφού αρκετό ήταν ήδη το τυρί εντός του μίγματος και προόριζα ως συνοδευτικό κρέατος την τάρτα. Σε περίπτωση που την θέλουμε για σνακ ή για κύριο πιάτο με σαλάτα, τότε γιατί όχι; Εννοείται πως θα βάλουμε κι άλλο τυράκι! :)))))))))


Ψήνουμε στους 180-200°C για 20-25 λεπτά.


Ήταν υπέροχη παρά την οπτική ...καταστροφή, που βλέπετε στην φώτο.


:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))



2 σχόλια:

  1. Η ταγγτ ντε μελιτζάν αλά ελληνικά σου είναι υπέροχη!!
    Τελικά, τα απρόοπτα και αυτά που είναι του τύπου "ότι μου βρίσκεται στο ντουλάπι" έιναι τα καλύτερα!!
    Φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα και της φωτό λαχταριστή μου φαίνεται, μιας και μιαν αδυναμία στην μελιτζάνα την έχω, το ομολογώ, ψέματα δεν λέω;-)
    Ψηφίζω ταγγτ λοιπόν με μελιτζάν και παίρνω κερασματάκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή