Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Christmas Cake

Η συνταγή που σας υποσχέθηκα.

Όσοι αγαπάτε τα φρουτ κέικς, μπορείτε να το απολαύσετε κάθε εποχή, χωρίς το χιονισμένο γλάσο και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Στην Κύπρο, είναι πλέον παράδοση το Κρίστμας Κέικ και η κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή αλλά και μυστικά. Η μαμά μου προτιμάει μια αμερικάνικη συνταγή, στην οποία φυσικά έχει προσθέσει τις δικές της πινελιές. 
Η επιλογή των γλυκών του κουταλιού που θα προτιμήσουμε, έχει μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Νομίζω πως η πολυχρωμία είναι βασική για την επιτυχία στη γεύση. Ακόμα και το μέγεθος που θα κόψουμε τα γλυκά αφήνει το ...στίγμα στην γεύση και την υφή του γλυκού μας.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν τρώω το Κρίστμας Κέικ. Δεν μου αρέσουν τα φρουτ κέικς. Δεν ξέρω καν αν θα συνεχίσω αυτήν την παράδοση όταν κάποτε θα έχω δικό μου σπίτι. Όμως το κέικ που φτιάχνει η μαμά μου είναι περιζήτητο στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. 
Μετά από πιέσεις το δοκιμάζω κάθε χρόνο- μαζί με όλα τα άλλα Κρίστμας Κέικ συγγενών και φίλων.Είναι όντως το πιο εύγευστο και πιο υγρό. Της θείας μου είναι πολύ στεγνό, της Α είναι πικρό, της Χ θεόγλυκο, της θείας Γ ήταν πάντα πολύ σιροπιαστό.



Πάω να κλείσω την τηλεόραση. Μας έχουν πάρει τα αυτιά με τον χθεσινό γάμο της γνωστής παρουσιάστριας. ΕΛΕΟΣ! Όχι και Σελίν Ντιόν!!!!


 



Christmas Cake

Υλικά:

Για το Κέικ:

2 φλ. αλεύρι 
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο
5 αυγά
1 φλ. φοινίκια σε κομμάτια
1/2 φλ. παστά βερίκοκα

1/2 φλ. αμύγδαλα κοπανισμένα

1/2 φλ. καρύδια κοπανισμένα

1/2 φλ. φουντούκια κοπανισμένα

1 τενεκεδάκι μπίρας (330 ml)
1 1/2 φλ. γλυκά του κουταλιού κομμένα- κόκκινα πράσινα κίτρινα μπλε καραβάκια στο Αιγαίο (άσχετο το τραγούδι, σχετική η πολυχρωμία!)

3 κ.τ. b. p.
 λίγο κονιάκ

κανέλα, γαρύφαλο, βανίλια, μοσχοκάρυδο
λικέρ


Για το Γλάσο:

1/2 κιλό αμυγδαλωτό
και για το Χιόνι, 
από ζάχαρη άχνη, νερό, ροδόσταγμα και χυμό λεμονιού. (750γρ ζάχαρη άχνη,2-3 κουταλιές νερό, 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού)

Στολίδια της επιλογής μας.
Κορδέλα Χριστουγεννιάτικη από ύφασμα γιορτινό.



Προετοιμασία:
Έχουμε κόψει τα γλυκά που θέλουμε.
Κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτωντας και τα αυγά.
Ακολουθούν τα κανελογαρύφαλα, η βανίλια και το κονιάκ.
Σειρά έχουν οι κοπανισμένοι ξηροί καρποί, τα φοινίκια, τα παστά χρυσόμηλα (βερίκοκα) , τα γλυκά και την μπίρα, ανακατεύοντας πάντα.
Τώρα θα μπει στο μίγμα μας, το αλεύρι και το b.p. μας. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C για 75 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και μοιάζει το χρώμα του με το υπέροχο καραμελένιο μαύρισμα του καλοκαιριού. 
Έτσι καραμελοχρωματένιο θα αφήσουμε το κέικ μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον Μία Μέρα, σκεπασμένο (αφού κρυώσει βέβαια) και προστατευμένο από τυχόν κινδύνους και γκάφες σκόνης. :)))))))














Όταν περάσει η μέρα, θα το ραντίσουμε με λικέρ της επιλογής μας (η μαμά μου χρησιμοποιεί ένα λικέρ ροδάκινου).















Ακολούθως θα πάρουμε το αμυγδαλωτό μας (η μαμά μου συνήθως αγοράζει φρέσκο αμυγδαλωτό από  ζαχαροπλαστείο  αλλά το φτιάχνει και μόνη της) και θα το ανοίγεις με τον πλάστη.  Σκεπάζεις το κέικ με τα φύλλα αμυγδαλωτού, που λειτουργούν και ως βάση για το χίονι μας.
























Χιόνι χιόνι χιόνι...από γλάσο βεβαίωςβεβαίως.




Κτυπάμε την ζάχαρη άχνη με το νερό, τον χυμό λεμονιού και το ροδόσταγμα. Αν θέλουμε ένα πιο πυκνό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε τις δόσεις της συνταγής. Πιο ρευστό γλάσο, χρειάζεται περισσότερο νερό.


Το απλώνουμε πάνω από το αμυγδαλωτό και... 
 





 παίζοντας με το πηρούνι, φτιάχνουμε την εντύπωση χιονοστρωμάτων.








Γύρω γύρω μπαίνει μια κορδέλα της επιλογής μας.

Στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα ντεκοράκια-σπιτάκια,Άη Βασίλη, χιονάνθρωπο, δεντράκι- και βουαλά ένα κρίστμας μιαμ!


 







13 σχόλια:

  1. Το αντιγράφω πάραυτα, διότι σε εμάς αρέσουν πολύ τα κρίστμας κέικς, άσε που είοαι και εντυπωσιακότατο!!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hronia Polla...and
    Bravo!! This looks fantastic! I'm great at cooking, but baking is another story :)

    I wish you the best in 2010!!!
    :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εντυπωσιακό! Από την προηγούμενη ανάρτηση σου το λιγουρευόμουν! Καλή Χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. !Του συγκλονισμού!

    Θα το φτιάξω παραμονή νωρίς το πρωί για να ναι έτοιμο Πρωτοχρονιά μεσημέρι!

    Εισαι ΘΕΑ λέμε!

    Καλή Πρωτοχρονιά Gracie & επισκέπτες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι Καλή χρονιά γλυκιά σαν μέλι, με υγεία, χαρά κι ευτυχία, με πολύ αγάπη και πολλά και καλά μαγειρέματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντυπωσιακό. Καλή χρονιά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος πιστεύει πως δεν θα φάει το christmas cake του (και είναι καλό)να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου το φέρει. το δικό μου ήδη βαδίζει προς το τέλος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιος πιστεύει πως δεν θα φάει το christmas cake του (και είναι καλό)να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου το φέρει. το δικό μου ήδη βαδίζει προς το τέλος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Χρονιά, πέρασε να παραλάβεις ένα ηλιόλουστο βραβείο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρασε από τα Λιλά να πάρεις κι ένα βραβείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :
    Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα και την «una cucina» μου, να παρευρεθείτε στην κοπή της πίτας μας, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ(από τις 9 και μετά..)!
    Πληροφορίες ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή