Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Μαστιχαμισού

Απόψε κερνάω γλυκό. Όχι της νηστείας, όχι της λιτότητας.
Την τελευταία φορά που είχα καλέσει φίλους για φαγητό, το σέρβιρα κι έγινε ανάρπαστο.
Τα παιδιά όλα από χώρες του εξωτερικού, το τραπέζι πρόσφερε ελληνικές και τοπικές, κυπριακές γεύσεις.
Για γλυκό όμως σκέφτηκα μια παραλλαγή του αγαπημένου browniesmascaroponetiramisou.
Σαβουαγιάρ αντί για brownies, κόκκινα φρούτα του δάσους, μαστιχόνερο και λικέρ μαστίχας που έφερα από Κύπρο. Με το ίδιο λικέρ μαστίχας, που πρόσφερα σε σφηνάκια πριν το δείπνο.

Η μαστίχα στην Παγόχωρα είναι δυσεύρετη ως ανύπαρκτη-τουλάχιστον όπου έχω ψάξει. Είναι ένα άρωμα που έχω συνδιάσει ιδιαίτερα με την Ελλάδα - ειδικά το υποβρύχιο μαστίχας που μας έφερνε μια φίλη της μάμμας πάντα από το νησί της, και φυσικά ...τί άλλο; η μαστίχα Χίου για μασούλημα χωρίς τσιχλόφουσκα. Η μαστίχα στα μπισκότα και στο φαγητό...παρασυρθήκαμε..επιστροφή στο γλυκό τώρα; ναι ναι ναι !

Αφού το γλυκό ήταν ιδιαίτερα κρεμώδες, αρκέστηκα στην γλύκα του λικέρ και σε 2-3 κουταλιές ζάχαρης, όποιος θέλει όμως μπορεί να προσθέσει κι άλλη ζάχαρη στη συνταγή.
Το χρώμα του τόππινγκ ήτανε μωβ, κάτι που δυστυχώς δεν διακρίνεται στις φωτογραφίες.Ίσως να έπρεπε να έκανα και πιο ωραία διακόσμηση όμως το είχα ξεχάσει. Όπως ξέχασα να φωτογραφήσω και το κομμάτι στο πιάτο για να φαίνονται όλες οι στρώσεις...οκ, δεν ξέχασα. Ντρεπόμουνα να βγάλω φωτογραφίες το γλυκό μπροστα σε τόσα παιδιά! Έλπιζα ότι θα έμενε και κάποιο έξτρα κομμάτι αλλά...ουψ, δεν έμεινε!
:))))))))))))))))))))))

Μαστιχαμισού
Υλικά:
σαβουαγιάρ
1 μεγάλη συσκευασία μασκαρπόνε
1 μεσαία συσκευασία φρέσκα κρέμα
μπόοοοοοοολικα μπέρις-κόκκινα φρούτα του δάσους-κατεψυγμένα ή φρέσκα
λίγο γάλα
λικέρ μαστίχας
μαστιχόνερο
2-3 κουταλιές ζάχαρη

Ετοιμασία:
Λιώνουμε τα φρούτα του δάσους. Αν είναι κατεψυγμένα, προσθέτουμε ένα σφηνάκι καυτό νερό.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, κτυπώντας με το σύρμα, την μασκαρπόνε, τη μισή δόση φρέσκας κρέμας, το μαστιχόνερο, τη ζάχαρη και το λικέρ μαστίχας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγες σταγόνες φρέσκο γάλα. 
Βράζουμε λίγο νερό. Σε ένα φλιτζάνι αναμιγνύουμε το καυτό νερό με γάλα, λικέρ μαστίχας και μαστιχόνερο. Με αυτό το ...ποτό, θα μεθύσουμε τα σαβουαγιάρ.  Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αντί για βουτιά του κάθε σαβουαγιάρ στο ποτήρι.
Στο ταψί, τοποθετούμε την πρώτη στρώση σαβουαγιάρ, τα οποία μουσκεύουμε με το ...ποτό. 
Έπειτα, δίνουμε κουταλιές από τα μπέρις σε διάφορα σημεία.

Βάζουμε λίγη από την κρέμα. 
Σειρά έχει η δεύτερη στρώση σαβουαγιάρ. Πάλι τα μουσκεύουμε με το ποτό. Μετά τα μπέρις και πάλι κρέμα.
 

Στο τέλος, κτυπάμε την υπόλοιπη φρέσκα κρέμα με το υπόλοιπο από τα λιωμένα μπέρις και 1-2 κουταλιές από το ποτό, με το οποίο μουσκέψαμε τα σαβουαγιάρ. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι 1 κλκι ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη, μωβ κρέμα, με την οποία θα καλύψουμε το γλυκό.
Αν έχουμε μυαλό, που εγώ δεν είχα, στολίζουμε το γλυκό με μερικά φρούτα του δάσους ή με λευκή σοκολάτα...ή ό,τι άλλο θέλουμε βεβαίως βεβαίως!

Πείτε μου, δεν είναι μιάμι μιαμ;

9 σχόλια:

  1. Μα είναι τελείως μιάμι μιάμι!!!
    Λατρεύω το άρωμα της μαστίχας, φαντάζομαι θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκάκι, δεν απορώ που δεν έμεινε ... ψίχουλο!
    Καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις ανεβεί ακόμη λίγο ο υδράργυρος θα το δοκιμάσω. Φαίνεται πολλά ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείχνει απίστευτο και αφού έχει και μωβ μέσα θα το δοκιμάσω στα σίγουρα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πού να μείνει για φωτογράφιση; Εκπληκτικό!! Λατρεύω τη μαστίχα και τη βάζω ακόμα και στο απλό tiramisu
    !!
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι και καλή σου μέρα
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραίο φαίνεται! Φαντάζομαι θα είναι νοστιμότατο και ελαφρύ!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα είναι μιάμι μιάμιιιιιιιιιιι :))))))
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν να μην ντρέπεσαι να το φωτογραφίσεις, κι εμείς τα ίδια κάνουμε!!Και δεύτερον λατρεύω τη μαστίχα και όλο αυτό τον συνδυασμό που έκανες!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σιγουρα μιαμ...και πολυ μυρωδατ5ο μαλιστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκάκι μου!

    Αθηνά μου, ντρέπομαι και πάντα θα ντρέπομαι να βγάζω φωτογραφίες του φαγητού, μπροστά σε τρίτους...κανένας από τους γνωστούς/φίλους δεν γνωρίζει την ύπαρξη των μπλογκς μου..το προτιμώ ανώνυμα.

    Καλό υπόλοιπο του χειμώνα!
    Από Δευτέρα μπαίνει η Άνοιξη!!!
    φιλάααααααααακια σας πολλά!!!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή