Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

κρασί και ρύζι καλαμαρέ



Την περασμένη βδομάδα, έφτιαξα επιτέλους τα γεμιστά καλαμάρια που είχα τάξει προ πολλού σε ένα φίλο.
Δεν είχα ξαναφτιάξει το συγκεκριμένο πιάτο αλλά δεν μου φαινόταν και δύσκολο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στις συνταγές που έψαξα, ιδιαίτερα δημοφιλές υλικό γέμισης ήταν η φέτα.
Τη φέτα τη λατρεύω. Τα θαλασσινά επίσης. Όμως ο συνδιασμός τυριού και θαλασσινού μου φέρνει σε ουψ και νόουπ.
Να αναβάλω για άλλη μια φορά το συγκεκριμένο πιάτο δεν γινόταν.
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια δική μου γέμιση, με βασικά υλικά το ρύζι, πλοκαμάκια και γαριδούλες, και βασικά αρώματα το ροζ κρασί, το σκόρδο και το κύμινο.
Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό! Ενθουσιάστηκα τόσο από την γέμιση, που θα περάσει και ως ρυζότο σε ένα επόμενο δείπνο.

Αν σας αρέσει το κύμινο, να την δοκιμάσετε. Μπλουμ σλουρπ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Καλαμάρια κυμινάτα
Υλικά για 3 άτομα:
6 καλαμάρια
1 ποτήρι μικρές γαρίδες
1/2 ποτήρι ρύζι
1 ποτήρι κρασί ροζέ
χυμός από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
Φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
μπόλικο κύμινο, αλάτι, ροζ πιπέρι, αλάτι, κάρρυ

Προετοιμασία:
Αν τα καλαμάρια μας είναι κατεψυγμένα τα τοποθετούμε σε ζεστό νερό με ξύδι. Έτσι μαλακώνουν, και η ψαρίλα φεύγει μακριά (μας).
Κόβουμε σε κομματάκια τα πλοκάμια, πλένουμε και τις γαρίδες σε ξυδόνερο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το σκόρδο.
Στο μίξερ/μπλέντερ μας, χτυπάμε το κρασί μαζί με λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι, το κάρρυ και το πιπέρι.Α, και τον μισό κόλιανδρο! 
Θυμηθήκαμε να προθερμάνουμε το φούρνο μας, έτσι;
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κύμινο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρύζι να λαδωθεί, τα πλοκαμάκια και τις γαριδούλες. Ρίχνουμε 2 κουταλιές από το μίγμα κρασιού και 1/3 ποτηριού νερό ή ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε να μην μας κολλήσει η γέμιση και προσθέτουμε τον υπόλοιπο κόλιανδρο.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια μας, τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αν περισσέψει λίγη γέμιση, την βάζουμε κι αυτή στο ταψί.
Περιχύνουμε με το μίγμα κρασιού, σκεπάζουμε το ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο, την θερμοκρασία του οποίου έχουμε στους 175°C.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ακολούθως ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
Φτιάχνουμε και μια σαλάτα της επιλογής μας και βουρ για σερβίρισμα.

Μιάμι μιαμ μιάμι μιαμ αλλά φωτογραφίες γιοκ! Μνήμη χρυσόψαρου ώρες ώρες...:/
PS: Στα πιάτα μου σπάνια χρησιμοποιώ κρεμμύδι αφού είναι θανάσιμος εχθρός του στομαχιού μου. Εννοείται πως σε μια γέμιση ταιριάζει το κρεμμύδι- φρέσκο ή ξερό- και καλά κάνουμε να το χρησιμοποιούμε όταν δεν απειλεί την πέψη μας. :)))))))



6 σχόλια:

  1. Σήμερα οι μωβούλες είχαν ίδια έμπνευση!!! Μόνο που εγώ δεν έβαλα κύμινο αλλά μπόλικα λαχανικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα γέμιση θα τη δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ethkievaza tziai en me epeithe, ospou tziai eftasa ston koliandro tziai eipa MIAM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :))))))))))))))))))))))
    Ναι, την είδα τη συνταγή σου και θα την έχω βάλει στις συνταγές του τράι!
    Τώρα που ξεφοβήθηκα τα καλαμάρια, δεν σταματάω! :))))))))))))))))

    Ξανθή μου,
    θα μου πεις εντυπώσεις όμως, έτσι;
    :))))))))))))

    Συντοπίτισσα μου,
    έτσι είναι οι συνταγές. Πρέπει να σου αρέσκουν τα υλικά αλλιώς ουψ και νόουπ! Βασικά έχει μπόλικο κόλιανδρο,δένει υπέροχα ο άτιμος τόσο με το κύμινο όσο και με το κάρρυ.
    :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ μυρωδατη και ιδιαιτερη γεμιση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, υγεία, αγάπη και χαρά!!!!!
    Λιλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή