Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Φιλανδικά ρολάκια κανέλας-μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμιάμ!

Ψάχνοντας μια συνταγή για κανελλάκια, έπεσα πάνω σε ένα γλυκύτατο μπλογκ μαγειρικής, που ανήκει σε ένα κορίτσι από την Φιλανδία, το οποίο τώρα ζει στην Αυστραλία. Άρχισα να διαβάζω δυνατά τη συνταγή στα φιλανδικά, ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ!!!, κατάλαβα περίπου τα μισά αλλά ευτυχώς η Μαρία, έτσι λέγεται η μπλόγκερ, είχε γράψει την παραδοσιακή αυτή συνταγή και στα αγγλικά!
scandifoodie

Η ζύμη της μου φάνηκε έυκολη και ελαφριά σε σχέση με τις αμερικάνικες συνταγές σίνναμονρολλς, έτσι αποφάσισα να την δοκιμάσω μια Κυριακή, ώστε να έχουμε κάτι γλυκό για την παρέα που θα ερχόταν αλλά και πρόγευμα για Δευτέρα και Τρίτη.

Ετοιμάζοντας τη ζύμη, και σκεφτόμενη πως ο λάβης αγοράζει κάθε πρωί κρουασάν σοκολάτας, είπα να την μοιράσω σε τρεις μπάλες, δύο για ρολά κανέλας και μία για ρολό σοκολάτας.

Χρειάστηκα σχεδόν όλο το πρωί, αφού για να φουσκώσει η ζύμη, πέρασαν 3 τουλάχιστον ώρες. Λόγω κρύου φυσικά...




Φιλανδικά ρολάκια κανέλας
Υλικά:
Ζύμη
1/2 λίτρο γάλα
200μλ ζάχαρη
1 κτλι κάρδαμο (δεν είχα έτσι έβαλα κανέλα)
1 κλκι  αλάτι
150 γρ. βούτυρο
800 γρ. αλεύρι
4 κλκια ξηρή μαγιά ή 50γρ φρέσκα μαγιά

Γέμιση:
μπόοοοοοολικη κανέλα
ζάχαρη
100γρ βούτυρο

1 αυγό
Ετοιμασία:

Ζεσταίνουμε το γάλα. Πολύ ζεστό όμως όχι καυτό.
Σε ένα τεράαααααααστιο μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κάρδαμο. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα ξηρά υλικά. 
Λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας. Η ζύμη θα είναι στίκκι, θα κολλάει, δεν πτοούμαστε όμως!  Ζυμώνουμε, προσθέτοντας το αλεύρι, μέχρι να "ξεκολλήσει"το μίγμα από τα χέρια μας. Προσοχή στο αλεύρι όμως, αν προσθέσουμε πάρα πολύ, τα κανελάκια μας θα είναι πολύ σκληρά. 
Η συνταγή προτείνει να λιώσουμε το βούτυρο πριν το προσθέσουμε στη ζύμη. Ξεχνώντας το συγκεκριμένο βήμα, έχοντας όμως κόψει το βούτυρο σε κομματάκια, πριν καν ζεστάνω το γάλα, πρόσθεσα τα κομματάκια του απαλού βούτυρου στη ζύμη, φροντίζοντας να ενσωματωθούν στο μίγμα. Ζύμωσα ακόμη λίγο, κάλυψα με πλαστικό το μπολ, και άφησα κοντά στον φούρνο. 
Σε πιο ζεστό χώρο το φούσκωμα  της ζύμης θα είχε ολοκληρωθεί σε μια μιάμιση ώρα. Εδώ χρειάστηκαν τρεις. Όχι και το καλύτερο μου, ειδικά με τον Λάβη να πηγαινοέρχεται ρωτώντας πότε θα είναι έτοιμα τα κανελλάκια. 


Τρεις ώρες αργότερα λοιπόν, 
άναψα τον φούρνο, ετοίμασα τη γέμιση, κτυπώντας την κανέλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. 
Άπλωσα χαρτί φούρνου σε 3 ταψιά,
και άρχισα το άνοιγμα της ζύμης.





Χώρiσα σε 3 μπάλες, σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξα κάθε μπάλα σε ορθογώνιο φύλλο, άπλωσα το μίγμα κανέλας/ζάχαρης/βούτυρου, τύλιγμα και κόψιμο σε ροδέλες.
Τοποθέτησα τα κανελλάκια στα ταψιά, καλύπτωντας με μια καθαρή πετσέτα.

Στο μίγμα σοκολάτας, ανάμιξα λίγο βούτυρο με τριμμένη σοκολάτα και τριμμένο φουντούκι. Η γεύση τελικά δεν με έπεισε αλλά ενθουσίασε τον λάβη...τέλοσπάντων! Την άλλη φορά θα προτιμήσω νουτέλα. Σημείωση :))))))))))

Αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα τα κανελλάκια, γιατί θα φουσκώσουν με τη σειρά τους. Αλείφουμε με το αυγό, και τα βάζουμε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε στην κουζίνα, το σπίτι θα αποκτήσει το λαχταριστό άρωμα της κανέλας!

Α, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κανελλάκια κάθετα ή οριζόντια. Όπως θέλουμε, όπως αγαπάμε!




Για πρόγευμα, τα είχαμε μέχρι και την Τετάρτη. Με τον καφέ, τέλεια! Ζεστά ή κρύα! 
Καμία σχέση με αυτά που είχα ετοιμάσει πέρσι με το φύλλο σφολιάτας! (ήταν τα τεμπέλικα κανελλάκια εκείνα, νόστιμα κι εύκολα μεν αλλά...) 
:)))))))))))))))




7 σχόλια:

  1. Τα λατρεύουμε και τα τσακίζουμε αλύπητα!!!
    Οντως πιο νόστιμα και ωραία τα δικά μας με τη ζύμη σε σχέση με τη σφολιάτα!!
    Αξίζουν τον κόπο σίγουρα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφα εγιναν, τελικά αξιζε τον κόπο ο χρόνος που αφιέρωσες!!!Καλοφάγωτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχώ μια παρόμοια συνταγή απο την Σουηδία, που η μόνη διαφορά είναι ότι στο λιωμένο βούτηρο βράζεις μέσα και γάλα και το αφήνεις να γίνει θερμοκρασία σώματος και μετά το βάζεις στο αλεύρι με την μαγία. Δοκίμασα και έκανα διάφορα. Με κανέλα και ζάχαρη, με κανέλα ζάχαρη και καρύδια και το αγαπημένο μου με μήλα ψημένα με ζάχαρη και κανέλλα. Τώρα που μου τα θύμησες είναι καιρός να τα ξανακάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείχνουν πολύ ωραία, αλλά η μαγιά δεν υπερβολική για τόσο λίγο αλεύρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα κανελλάκια τα ... τσακίζουμε, από το πιο αγαπημένο μας γλυκάκι!!
    Τα συνηθίζουμε πολύ και στην Ελλάδα, δεν ήξερα ότι είναι "εισαγόμενη" συνταγή!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α Έφη μου, ήμασταν πολύ εγκρατείς αφού άντεξαν 3 μέρες!Αν ήταν σοκολατοκρεμα ο λάβης θα τα είχε εξαφανίσει την ίδια ώρα!
    Αλλά ναι...Όντως πιο νόστιμη η σπιτική ζύμη!
    :)))))))))))))))


    Άξιζε δεν λες τίποτα, RIRΙ μου!Σ΄ευχαριστώ για το κομπλιμέντο! την επόμενη φορά θα είναι πιο ...όμορφα! χα!
    :)))))))))))

    Πρασινάδα μου,
    με μήλα ε; την επόμενη φορά θα κάνω κι ένα ρολό με μήλα, όπως το περιγράφεις!
    Πόσο γάλα βάζεις στο λιωμένο βούτυρο; Ελάχιστο, λίγο ή ολόκληρη την δόση γάλακτος; Θα περιμένω την απάντηση σου!
    Θα έγραφα τί Σουηδία τί Φιλανδία όμως δεν είναι σωστό αλλά σίγουρα θα υπάρχουν πολλές κοινές συνταγές ανάμεσα στις σκανδιναβικές χώρες.Κάτι το κρύο τους, κάτι οι γεύσεις τους...
    Το πιο τέλειο κέικ έβερ, το δοκιμάσαμε από την Φιλανδή γειτόνισσα μας.Οικογενειακή συνταγή,κέικ από φοινίκια! ΤΕΛΕΙΟ!
    :))))))))))))))))))))))))

    Λίλα μου,
    μας τσάκωσες αδιάβαστες!!! :))))))))))))))))
    δεν ξέρω!
    χμ...ακολούθησα πιστά τη συνταγή της κοπέλας... Η ζύμη ήταν πολύ εύγευστη κι απαλή...δεν έχω πειραματιστεί ακόμη με πολλές ζύμες,τί συμβαίνει στη δυσαναλογία μαγιάς/αλευριού;

    Έλενα μου, τα τσακίζετε ε;τς τς τς
    :))))))))))))
    δεν νομίζω να είναι εισαγώμενη η συνταγή στην Ελλάδα...μην ξεχνάς πόσο αρχαία είναι η κανέλα και οι πίτες...
    στην Κύπρο φτιάχνουν μια σπιράλ,τυλιχτή πίτα, με μπόλικη κανέλα και ξηρούς καρπούς, μέλι/σιρόπι και ελαιόλαδο, βεβαίως βεβαίως, που είναι η μεσογειακή απάντηση στα βόρεια σίνναμονρολλς.
    Είναι από τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε και από τότε που έφυγε η γιαγιά, δεν την είχαμε ποτέ ξανά...λες για αυτό να με συγκινεί τόσο πολύ η κανέλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νοστιμοτατα ειναι τα ζηλεψα,θα ηθελα μερικα για το καφεδακι μου..μπραβο σου!!! Καλο βραδυ και καλως σε βρηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή