Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Πρασάτη πατατόσουπα



Οι θερμοκρασίες άρχισαν και πάλι να προμηνύουν χιόνια. Για την ακρίβεια, χιονίζει τα ξημερώματα και το πρωί στις οκτώ, βλέπεις τις τελευταίες νυφάδες να τρεμοσβήνουν στα κλαδιά, στο γρασίδι, στο χώμα. Μια ώρα αργότερα εξαφανίζονται, κι αφήνουν το κρύο να τονίζει μαζί με τον γκρι ουρανό, την ηγεμονία του χειμώνα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι αργά το απόγευμα ή και νωρίς το βράδυ-ανάλογα πως ερμηνεύεις το σκοτάδι στο τέλος της μέρας και στην αρχή της νύχτας-θες φαγητό που να φτιάχνεται γρήγορα και να μπορεί να σε ζεστάνει. Τί καλύτερο λοιπόν από μία σούπα για μια σουπολάτριδα;

Στις αγαπημένες κλασσικές σούπες της Ευρώπης αυτοκρατορική θέση έχει η πατατόσουπα. Ειδικά στην Παγόχωρα βεβαίως βεβαίως. Με λουκάνικα και μουστάρδα ή με διάφορα λαχανικά και φρέσκα κρέμα, αρωματισμένη με μπίρα ή κρασί, για κύριο γεύμα ή ορεκτικό,  ακόμη και ως βάση για δέσιμο άλλης σούπας, η πατατόσουπα είναι πραγματικός ... χαμαιλέων!

Ένα μεσημέρι που η συνάδελφος ζέσταινε στον φούρνο μικροκυμάτων το γεύμα της, παρολίγον να μας λιποθυμήσει όλους. Καραμελένιο άρωμα, κρασί..."Γαλλική πρασοπατατόσουπα"  είπε, προσέχοντας προφανώς την περιέργεια μας. Την ίδια μέρα συνειδητοποίησα πως τόσο καιρό δούλευα με ακόμη μια φούντι!!! "Ξέρεις τί γλύκα δίνουν τα πράσα στο φαγητό;"
Μπα...ήταν από τα κρεμμύδια που στο πατρικό μου σπάνια είδαμε. Δεν ξέρω γιατί. Κι εδώ τόσα χρόνια, τα χρησιμοποίησα μεν σε σούπες λαχανικών και σε ασιάτικα πιάτα αλλά δεν τα είδα ποτέ σαν το 1ο υλικό μιας σούπας.

Το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι πέρασα από το ανατολίτικο μπακάλικο και προμηθεύτηκα πράσα.

Και βουαλά η συνταγή που έκανε ιτά εκείνη τη βραδιά στην κουζινίτσα μας!


Πρασάτη πατατόσουπα
Υλικά:
2 πράσα
4 μεγάλες πατάτες -ή και περισσότερες ανάλογα με το μέγεθος -
2 κουταλιές ξινόγαλο ή φρέσκο τυρί κρέμας ή φρέσκα κρέμα
κρασί ροζέ ή λευκό -όχι γλυκό-
σαλάμι ή χωριάτικο λουκάνικο
2 σκελίδες σκόρδο 
ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι, βασιλικός, μαύρο πιπέρι

Ετοιμασία:
Πλένουμε προσεχτικά τα πράσα, και τα κόβουμε σε ροδέλες.Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε κύβους.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ρίχνουμε το σκόρδο και τα πράσα εκτός από λίγες πράσινες ροδέλες που κρατάμε στην άκρη για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως γαρνιτούρα.


Αλατίζουμε τα πράσα, ανακατεύουμε και περιμένουμε να μαρανθούν. Όταν το τυπικό τους άρωμα αρχίσει να κάνει έντονη την παρουσία του, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και μπόοοοοοοοοοολικο νερό. 
Θα βράσουμε το φαγητό, να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε τον βασιλικό, ίσως λίγο αλάτι ακόμη, το ξινόγαλο ή την κρέμα, και λιώνουμε τα λαχανικά με ένα μίξερ μπαστούνι. Τέλος, προσθέτουμε το κρασί, και μαγειρεύουμε για ακόμη 2-3 λεπτά.Στο τέλος τέλος, πιπέρι! 

Στο μεταξύ έχουμε σοτάρει τις πράσινες ροδέλες που φυλάξαμε, σε ένα τηγανάκι.Να μαράνουν λίγο ή να καραμελωθούν, όπως αγαπάμε. Βάζουμε σε ένα πιάτο. Φυσικά, κόψαμε και σε ροδέλες το χωριάτικο λουκάνικο ή το σκορδάτο σαλάμι που πήραν τη σειρά τους στο τηγανάκι. 


Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σούπα μας και γαρνίρουμε με το σαλάμι και πρασοροδέλες. 



Χρησιμοποίησα σαλάμι ...ξερό, "παραδοσιακό".Όχι ψυγείου. Νομίζω έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση.
Αν θέλουμε, μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε το αλλαντικό με ένα σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.

Μιαμ για ζέσταμα!!!

4 σχόλια:

  1. Δεν έχω καλύτερο από μια σουπίτσα τώρα που κάνει κρύο!!!Είναι μιαμ, βεβαίως βεβαίως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαμ μιαμ, φαίνεται υπέροχη και δελεαστική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμα με το ΣΚ που βλέπω να μας περιμένει δεν την γλυτώνουμε την σούπα!!
    Ωραία εκδοχή. Δεν πολύ βάζω πράσσα σε σούπες (παρά σε πιττες κυρίως) οπότε θα το δοκιμάσω αλλά μάλλον με τυράκι.
    Καλό ΣΚ και περιμένω μια εξήγηση για τα δαχτυλίδια στον φούρνο, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αργοπορημένες απαντήσεις, απολογούμαι...

    Λίλα μου, τώρα που ήρθαν και σε σας τα κρύα, θα μπορέσουμε να εναρμονιστούμε και στις κουζίνες!
    :)))))))))))))))))))

    Έλενα μου, είναι από τις πιο τέλειες και χορταστικές σούπες έβερ!!!
    :))))))))))))

    Penelope μου,
    χίλια συγγνώμη! Σου άφησα τώρα το σχόλιο στα δακτυλίδια, ελπίζω να το δεις.
    Αυτό που είναι οι πίτες για μας είναι οι σούπες στα βόρεια κλίματα. Δεν τους αδικώ βέβαια...
    Ακόμα και το μίγμα της σπανακόπιττας βρίσκεις σε μορφή σούπας εδώ..και ναι, είναι τέλειο!


    Πολλά φιλιά,
    όμορφη βδομάδα μας!
    :))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή