Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

ριζόττο γκρέκο

Μια στο τόσο φτιάχνω ριζόττο.

Κάθε φορά προσπάθεια για διαφορετικό χρώμα, άλλο άρωμα, νέα γεύση.

Συνήθως προσθέτω λευκό κρασί, ανεξάρτητα από την επιλογή των άλλων υλικών. Όμως τις προάλλες δεν υπήρχε σταγόνα κρασί στο σπίτι. Πρόσεξα το ούζο, το μπουκάλι του ακόμη περήφανα φουσκωμένο.Χμ...ούζο, ετοιμάσου να γνωρίσεις το ρύζι! :))))))))))

Ρυζόττο θαλασσινό λοιπόν, ελληνικό, με ούζο και πορτοκάλια. Ω, ναι, πορτοκάλια!

Έχω δοκιμάσει πάμπολλες φορές αυτοσχέδια πιάτα με πορτοκάλια,γαρίδες και άνηθο. ΤΕΛΕΙΑ!!!
Υπόσχομαι να ανεβάσω σχετικές συνταγές με φωτογραφίες!
Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε γαρίδες με πορτοκάλι σόλο, γιατί να μην δοκιμάζαμε πορτοκαλένιο ρυζόττο; Και τί πειράζει αν αντικαταστήσουμε το λευκό κρασί με ούζο;ε; Ούζο και γαρίδες μιάμι μιαμ, ούζο με πορτοκάλι επίσης μιάμι μιαμ, με το φρέσκο άνηθο, το πιάτο υπόσχεση για νόστιμο γεύμα ή δείπνο ανάλογα.

Το ρυζόττο είναι ένα "βολικό"πιάτο αφού μπορεί να μαγειρευτεί πλούσιο,με διάφορα υλικά, και σχετικά γρήγορα δίνοντας μας ένα νοστιμότατο κύριο γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή πιο φτωχό μπορεί να καθίσει στο τραπέζι σαν μικρός συνοδός του φιλέτου μας, είτε αυτό είναι κρέας είτε ψάρι.


θαλασσινό ρυζόττο γκρέκο
Υλικά:
ρύζι (αρμπόριο/γλασέ)
6 γαρίδες με το κέλυφος
μύδια
φρέσκο άνηθο
σκόρδο
3-4 σφηνάκια ούζο
2 πορτοκάλια
1 μικρό κρεμμύδι
βούτυρο ή ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι μαύρο

Ετοιμασία:
Τοποθετούμε τα κατεψυγμένα θαλασσινά μας σε ζεστό νερό με λίγο λεμόνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, να είναι έτοιμα.
Στοίβουμε 1 1/2 πορτοκάλια και το υπόλοιπο μισό, το κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι γουόκ, με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, προσθέτουμε τις γαρίδες κι ανακατεύουμε, σε 1-2 λεπτά προσθέτουμε και τα μύδια.
2 σφηνάκια ούζο θέλουνε να μπούνε στο τηγάνι! Προσέχουμε μην πιούμε τα άλλα δύο :))))))))))) σας το γράφω διότι ο λάβης μπήκε στην κουζίνα μαγεμένος από το άρωμα του ούζου και ουψ, πάει το υπόλοιπο...
αφαιρούμε τις γαρίδες, και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ακόμη. Σειρά έχει το ρύζι. Θα κυλιστεί στο λαδάκι, ώστε να μείνει το κάθε σπυρί ..."σώο κι αβλαβές" στο τέλος του μαγειρέματος. Προσθέτουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκάλι, και νερό ή ζωμό λαχανικών. Αχρείαστος ο ζωμός ίσως με τον ζωμό που μας έδωσαν τα θαλασσινά. Όπως αγαπάμε όμως.
 

Τώρα δεν φεύγουμε από το τηγάνι. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο νερό, το υπόλοιπο ούζο, ν΄ανακατέψουμε.
Λίγο πριν ετοιμαστεί το ρυζόττο, και πριν απορροφηθεί τελείως το νερό, προσθέτουμε το φρέσκο άνηθο, και τριμμένο σκόρδο-το τρίβω εκείνη την ώρα πάνω από το φαγητό. Ανακατεύουμε, και βουαλά ένα μιαμ!
Αφαιρούμε τις πορτοκαλένιες ρόδες και προσθέτουμε τις γαρίδες βεβαίως βεβαίως...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Μπορούμε να γαρνίρουμε και με ροδέλες πορτοκαλιού.






5 σχόλια:

  1. Το ούζο ταιριάζει πολύ όμορφα με τα θαλασσινά!
    Το πορτοκάλι ήταν μια έκπληξη, που θέλω να την δοκιμάσω!
    Ψηφίζω μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίλα μου,
    Έλενα μου,

    φοβερός συνδιασμός ούζο πορτοκάλι θαλασσινά! Περιμένω κριτική αν δοκιμάσετε τον συνδιασμό!

    Όμορφη βδομάδα μας!
    :)))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ενδιαφερουσα συνταγη και αινεται πολυ νοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή