Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Κινέζικα ραβιόλια-Wonton

 

Ξέρω πως μπήκαμε στις νηστείες, και ίσως να έπρεπε ν΄ανέβαζα κάποια χορτοφαγική συνταγή όμως τα wonton  μου κάθονται πολύ καιρό στο αρχείο, περιμένοντας να βγουν στη σκηνή. 
Από την Κινέζικη Πρωτοχρονιά φτάσαμε στην Ελληνική Σαρακοστή, κι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν. 
Κινέζικα "ραβιόλια" με χοιρινό κιμά και λαχανικά, που νοστιμίζουν το τραπέζι μας είτε ως καναπεδάκια κι ορεκτικά είτε ως συστατικό αγαπημένης σούπας λαχανικών.
Στον ατμό, βραστά ή τηγανητά, είναι μιαμι μιαμ!
Έφτιαξα την πιο απλή από τις γεύσεις, με χοιρινό κιμά και πράσινα λαχανικά.
Κινέζικο μαρούλι, πράσο και pok choi, το οποίο είναι σέσκουλο κινέζικο. Υπάρχει και σε μορφή μπεμπέ όμως αν δεν βρίσκουμε στην αγορά ή αν είναι ακριβά, προτιμούμε να ψιλοκόψουμε σέσκουλα ελληνικά.
Υλικά:
έτοιμα φύλλα won ton 
μισό κιλό χοιρινός κιμάς 
3-4 μανιτάρια shiitake
1 πράσο
μισό κινέζικο μαρούλι
pok choi
2-3 σκελίδες σκόρδο 
1 κομμάτι πιπερόριζα
αλάτι, πιπέρι μαύρο, βασιλικός ξηρός
σόγια σος
1 μπολ με νερό
1-2 κουταλιές σησαμέλαιο/φυτικό λάδι



 Ετοιμασία:
Θα χρειαστούμε μια σχάρα ή ένα ταψί στο οποίο θα απλώσουμε χαρτί για φούρνο, για να τοποθετήσουμε τα γουανταν μας.. Επειδή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, καλύτερα να φτιάξουμε πολλά ραβιολάκια, και να τα καταψύξουμε.

Η κατάψυξη βοηθάει επίσης στο να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα κάνουμε χώρο στην κατάψυξη, θα βάλουμε το ταψί με τα έτοιμα ραβιόλια, που θα θέλουμε να μαγειρέψουμε την ίδια μέρα (μπορεί να γίνει και διαδοχικά) για μισή ώρα, τα θα βγάλουμε από την κατάψυξη και έτοιμα! Τα υπόλοιπα θα έχουν σκληρύνει άρα μπορούμε να τα βάλουμε σε σακκουλάκια και να επιστρέψουν στις υπό το μηδέν θερμοκρασίες, χωρίς να φοβόμαστε μην κολλήσουν μεταξύ τους.


Αρχίζουμε λοιπόν!!!!

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας. Τρίβουμε το σκόρδο και την πιπερόριζα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη σόγια σος με το λάδι, προσθέτουμε την τριμμένη πιπερόριζα.

 


Σε μια μεγάλη κούπα, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά με τον κιμά. Επειδή δεν θέλουμε τη γέμιση να θυμίζει ...γιουβαρλάκι, μπορεί να χρειαστεί να απλώσουμε το μίγμα στην ξύλινη επιφάνεια μας και να την "ψιλοκόψουμε" με το μεγάλο μαχαίρι κουζίνας, παίζοντας τον γιαπωνέζο σεφ ;)))))))))))))))) Αλάτι, πιπέρι, ξηρό βασιλικό άμεσα!!!
Περιχύνουμε το μίγμα με την σάλτσα σόγιας που φτιάξαμε, ανακατεύουμε και ζημώνουμε. 
Καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας, βάζουμε κρύο νερό σε ένα μπολάκι, ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κι αρχίζουμε ...το τύλιγμα! 

Με ένα κουταλάκι γέμισης στο κέντρο, βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο με τα δάκτυλα και το κλείνουμε, δίνοντας του το σχήμα που προτιμούμε. Πειραματίστηκα με διάφορα, αυτό ήταν το πιο εύκολο για μένα αλλά όποια παιδάκια έχουν φτιάξει πολλές φορές μπουρεκάκια και ραβιόλια ή πιτούλες, ξέρουν πως μπορούνε να φτιάξουνε πιο δύσκολες ...φατσούλες! :))))
Το φύλλο στην υφή μοιάζει με το ελληνικό φύλλο για πίτες, οπόταν πρέπει να έχουμε το νου μας να είναι σκεπασμένο για να μην στεγνώσει και να ξερανθεί. 




Όταν επιτέλους τελειώσουμε με το τύλιγμα, την κατάψυξη και την αποθήκευση, μπορούμε ν΄αρχίσουμε με το εύκολο μέρος της ετοιμασίας:το μαγείρεμα!
Στον ατμό, στο νερό, στο τηγάνι.
Στο τηγάνι, βάζουμε 1-2 κουταλιές νερό, προσθέτουμε τα γουοντον μας, κλείνουμε με το καπάκι ώστε να δημιουργηθεί ατμός, 2 λεπτά αργότερα όταν θα έχει εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε λάδι της επιλογής μας. Σησαμέλαιο, φυστικέλαιο, φυτικό λάδι. Θα απέφευγα το ελαιόλαδο για μια πιο αυθεντική ασιάτικη γεύση.
"Τηγανίζουμε"ελαφρά, και τα γουοντον μας είναι έτοιμα όταν η κάτω πλευρά είναι χρυσαφένια και τραγανή. 

Στις κρύες κρύες βραδιές, ετοιμάζουμε μια νόστιμη χορτόσουπα με το υπόλοιπο μισό κινέζικο μαρούλι, σέσκουλο,καρότο, φρέσκο μπιζέλι, σκόρδο, πράσο.
Όταν πάρουν τον βρασμό τους, προσθέτουμε τα γουοντον μας. Τέλεια wonton σούπα! 
Στον ατμό...βράζουμε νερό σε μια βαθειά κατσαρόλα. Στο καλάθι ατμού για λαχανικά ή σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι που να εφαρμόζει στην κατσαρόλα μας, απλώνουμε καθαρά φύλλα μαρουλιού ή λάχανου. Μόλις βράσει το νερό, τοποθετούμε τα ραβιόλια στο καλάθι, τοποθετούμε στην κατσαρόλα πάνω από το νερό, σκεπάζουμε και σε 3-4 λεπτά λογικά θα είναι έτοιμα.
Με ένα σος της επιλογής μας, σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

7 σχόλια:

  1. αχχχ τα λατρεύω τα won ton ...απίστευτη γεύση! ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο που παραγγέλνω όταν πάω σε κινέζικο!
    Ελπίζω να καταφέρω να βρω κάποια υλικά, να δοκιμάσω να τα φτιάξω, δεν φαίνονται δύσκολα!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ παρακαλώ θαλασσίτσα μου!!!
    :))))))))))))))))))))))))


    Έλενα μου,
    σε σούπα ή σκέτα;
    Δεν είναι δύσκολα, χρονοβόρα όμως μέχρι να συνηθίσεις το τύλιγμα.
    η γέμιση που έγραψα είναι από αυθεντική συνταγή, τώρα λέω να φτιάξω μερικά με γαριδούλες και λαχανικά.
    Καλή σου βραδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έπρεπε να σε είχα εσένα συγκάτοικο αντί τες 5 μαλαισιανές... you give wontons a good name dear!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχα καλά βρε Ουτοποτμάμι, τί σου εκάμαν οι μαλαισιανές;
    Μαγειρεύκουν και τούτες όλη τη νύχτα όπως τους κινέζους και τους ινδούς;
    -ξέρεις πόσες φορές εξυπνήσαμε γιατί ο ινδός/κινέζος ετηγάνιζε λαχανικά στις 3 το πρωί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω τις κινέζικες συνταγες............αυτή πρέπει να είναι τέλεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρελαίνομια για κινέζικη κουζίνα και τα wonton αν και λίγο μπελαλίδικα οφείλω να ομολογήσω φαίνονται νοστιμότατα. Πρέπει οπωσδήποτε δοθείσης ευκαιρίας να τα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή