Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Μελιτζανένια στρώματα


Τις τελευταίες μέρες είχαμε πολλές δουλειές και πολλή πολλή πολλή μα πάάααααααααααρα πολλή ζέστη! Η Παγόχωρα μετατρέπεται σε Πυρρόχωρα! Τραγικό για Μάη. Τραγικότατο όταν θυμούμαι πως την περασμένη βδομάδα χιόνισε κιόλας! :////////////Όου γουελλ!!!

Σαλατίτσες σε διάφορες εκδόσεις, που δεν θα έλεγα πως είναι άξιες αναφοράς, μερικές σαλατίτσες σπέσιαλ που κανονικά θα έπρεπε να παρουσιάζονταν εδώ αλλά η λαιμαργία με την πείνα δεν επέτρεψαν φωτογράφηση -ΟΥΨ-αν και θα έπρεπε κανονικά μα τέσπα τέσπα...

Πριν το Πάσχα, μέσα στις βδομάδες της απουσίας κρέατος από την κουζίνα, έφτιαξα μερικές φορές λαζάνια λαχανικών, χωρίς ζυμαρικό, μόνο στρώσεις λαχανικών. Υπέροχο ανοιξιάτικο πιάτο, νόστιμο και σίγουρα ελαφρύτερο από τα κλασσικά μεσογειακά λαζάνια.

Οι δοκιμές ήταν βασισμένες στη συνταγή του ιταλικού ορεκτικού μελιτζάνες με παρμεζάνα, το οποίο είναι πολύ νόστιμο αλλά εξαιρετικά βαρύ, αφού απαιτεί να βουτήξεις σε αυγό κι αλεύρι ή ψίχα ψωμιού, και να τηγανίσεις χοντρές φέτες μελιτζάνας, που θα σκεπαστούν με μπόλικη σάλτσα και παρμεζάνα, και συνήθως μπεσαμέλ.

Από την άλλη, θυμίζει και τον δικό μας μουσακά χωρίς κεϊμά ή πατάτες.Με σάλτσα και τυράκι.

Πάμε λοιπόν να δούμε τί ωραία μας δίνει η Μεσόγειος!

Μελιτζανένια Στρώματα

Υλικά για 1 ταψάκι:
4 μεσαίες ή 3 μεγάλες Μελιζάνες
μπόλικες ώριμες ντομάτες ή μπουκάλι έτοιμης τριμμένης ντομάτας
μοτσαρέλα λευκή, χαλούμι, γραβιέρα, πεκορίνο
ελαιόλαδο
γάλα
1 κτλι βούτυρο
λίγο αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικός

Ετοιμασία:
Κόβουμε τις μελιτζάνες μας σε φέτες μεσαίου πάχους και αφού τις αλατίσουμε, τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη κούπα.Τις αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να βγάλουν το νερό τους και να φύγει η πίκρα.
Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τις ντομάτες μας, ρίχνουμε στο κατσαρολάκι/τηγάνι, ψήνουμε για μερικά λεπτά μαζί με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ξηρό κρασί, δίνουμε τα μπαχαρικά και τα βότανα στη σάλτσα. Όταν δέσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Τρίβουμε το τυρί/τα τυριά ή τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Έχω συνδιάσει χαλούμι με κάποιο κίτρινο τυρί και μοτσαρέλα με γραβιέρα. Καλοί συνδιασμοί και οι δύο. Ανάλατο χαλούμι με γραβιέρα ο αγαπημένος μου.
Σε ένα ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και πάνω τοποθετούμε τις στεγνές φέτες μελιτζάνας. Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στη κάθε φέτα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τις πασπαλίσουμε και με λίγο τριμμένο ψωμί. 



Στο ταψί, τοποθετούμε μια στρώση μελιτζάνας, μια στρώση τυριών, σάλτσα,δεύτερη στρώση μελιτζάνας, τυριά, σάλτσα κλπ...
Πάνω πάνω μπορούμε να προσθέσουμε μπεσαμέλ ή ένα μίγμα τυριών της επιλογής μας.
Προτίμησα μια λεπτή στρώση ελαφρυάς μπεσαμέλ, που φτιάχνεται τηγανίζοντας λίγο αλεύρι σε φρέσκο βούτυρο, προσθέτονας γάλα λίγων λιπαρών, κανέλα και πιπέρι. 


Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα τυριά ή η μπεσαμέλ μας.
Σερβίρεται καλύτερα χλιαρό με πράσινη σαλάτα. 
Και ψωμί για όποιον αγαπάει τις βουτιές. 

Τη μια φορά πρόσθεσα στρώσεις πιπεριάς και την δεύτερη στρώσεις κολοκυθιών. Την τρίτη-την καλύτερη-οι μελιτζάνες βασίλισσες. Δεν χρειάζονται κανένα άλλο λαχανικό για να μας δώσουν αυτό το πεντανόστιμο πιάτο.


9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών.
    Φαίνεται λαχταριστό κι είναι και απλό.
    Μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου, μόνο μελιτζάνες, μελιτζάνες και πάλι μελιτζάνες!!!
    Υπέροχα τα συνδύασες όλα τα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύουμε μελιτζάνες, ωραιότατη η συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω τις μελιτζάνες. Πολύ νόστιμο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλό μεσογειακό μα πεντανόστιμο φαγητό. Και χωρίς μπεσαμέλ από πάνω μια χαρά είναι!
    Ώρα για διακοπές στην αυτοκρατορία των βασιλισσών μελιτζανών! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή, Μάριον, Έλενα, Λίλα,Μανουσίνα και Σκοτεινή Σεφ μου,

    μαζευτήκαμε οι μελιτζανοφαγούδες βλέπω! :))))))))))))))))))))
    Δοκιμάστε το πάντως, είναι ωραίο-ακόμη και χωρίς μπεσαμέλ όπως επισημαίνει η Νταρκ Σεφ.

    Όμορφο υπόλοιπο βδομάδας εύχομαι!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλωμένος εραστής κι εγώ της μελιτζάνας, δε μπορώ παρά να υποκύψω ακόμα μια φορά στα θέλγητρά της και να σπεύσω να ποιήσω άμεσα το πόνημά σου :)
    Υπέροχη συνταγή Θαλασσένια μου!!!!
    Φιλιά
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή