Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Brownies Vs Chocolate Cake

BrowniesVsChocolateCake

Brownies ή Κέικ Σοκολάτας;
Την Κυριακή, ο Λάβης είχε συνέλθει εντελώς από το κρυολόγημα,που τον κτύπησε την προηγούμενη βδομάδα και ήθελε επειγόντως γλυκό. Άσχετο αλλά μόλις είχε αρχίσει να γδέρνει ο λαιμός μου (τώρα είμαι εγώ άρρωστη,σνιφ κλαψ λυγμ κουχουκουχου)
Ήθελα να φτιάξω μπράουνις αλλά ο Λάβης προτιμούσε κέικ ελαφρύ και αφράτο.
Μπράουνις υπάρχουν πολλά. Η υφή τους μπορεί να μοιάζει σε αυτήν μπισκότου ή να είναι πιο υγρά και τέλεια (τ΄αγαπημένα μου) ή να είναι σαν κέικ. Την Κυριακή έφτιαξα την τρίτη εκδοχή αλλά με την προσθήκη γαλακτοκομικού υγρού.
Αποφάσισα να μην περιμένω τον πυρετό να κτυπήσει το κεφάλι μου, και να φτιάξω κέικ με τα υλικά που βάζω στα μπράουνις. Ένα μικρό ταψί, ίσα που να φτάσει για 3 μέρες ως πρωινό του στη δουλειά.

Πρόβλημα:δεν υπήρχε βούτυρο στο σπίτι. Μάλλον υπήρχε αλλά ήταν αλοιφόμενο (;) (σπρενταμπολ) άρα με 1-2 σταγόνες ρασπέλαιο (εύχομαι) και χαμηλών λιπαρών. Αλατισμένο κιόλας, όμως αυτό δεν με χαλάει αφού ένα κουταλάκι αλάτι χρειάζεται στη σοκολάτα! :)))))))))))))))
Συνήθως χρησιμοποιώ βούτυρο γάλακτος, φρέσκο, ανάλατο και μη,δεν με πειράζει. Ή μισή δόση βούτυρο και μισή δόση ελαιόλαδο. Μερικά παιδάκια προτιμούν το φυτικό βούτυρο ή την μαργαρίνη. Ο καθένας ό,τι προτιμάει και ό,τι του αρέσει.  Αυτή τη φορά μονάχα, αντικατέστησα το φρέσκο βούτυρο με το βούτυρο που αναφέρω πιο πάνω, και το αποτέλεσμα δεν είχε μεγάλη διαφορά για τον Λάβη. Για μένα όμως υπήρχε. Την επόμενη φορά επιστροφή στο φρέσκο βούτυρο γάλακτος.

Μισό κουτάκι από αυτό το βούτυρο λοιπόν, και  ένα κουτάκι φρέσκας κρέμας γάλακτος.
- Αν αντικαταστήσετε το γάλα στα κέικ με κρέμα φρέσκα θα δείτε την πεντανόστιμη διαφορά!-

Κέικ Σοκολάτας αντί για Μπράουνις
Υλικά για ένα μικρό ταψί:
200 γρ  κουβερτούρα πικρής σοκολάτας υγείας
2 αυγά
ζάχαρη (1/2 -3/4 φλυτζανιού)
αλεύρι  (1 1/2 φλυτζάνι τουλάχιστον)
1/2 κουτάκι αλατισμένο βούτυρο σπρενταμπολ χαμηλών λιπαρών (σημειώνω το είδος διότι κάνει διαφορά στην υφή του κέικ)
1 κουτάκι φρέσκα κρέμα γάλακτος
1 κλκι αλάτι
1 κλκι νεσκαφε ή νεσπρέσσο ή κάποιο άλλο στιγμιαίο καφέ της επιλογής σας
κακάο
1 baking powder
1 βανίλια


Ετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Χρησιμοποίησα ένα μικρό ορθογώνιο ταψί, όχι πολύ βαθύ αφού θέλουμε το κέικ να είναι λίγο πιο ψηλό από αντίστοιχα μπράουνις.
Σε μια μεγάλη κούπα, κτύπησα τα αυγά με τη ζάχαρη και βανίλια, όταν απέκτησαν το κρεμώδες αποτέλεσμα που ήθελα, πρόσθεσα το αλάτι, το μπέικινγ πάουντερ και την φρέσκα κρέμα, αναμιγνύοντας καλά. Πρόσθεσα το αλεύρι, τόσο όσο να δώσει ένα σφικτό μίγμα.
Παράλληλα, σε μπεν μαρί, έλιωσα την κουβερτούρα με το βούτυρο, της πρόσθεσα στο τέλος το νεσπρέσσο σκόνη και λίγο κακάο, αναμιγνύωντας μέχρι να διαλυθούν στη σοκολάτα. 
Με ένα ξύλινο (σιλικόνης για την ακρίβεια) κουτάλι, ανάμιξα προσεχτικά τη λιωμένη σοκολάτα στο μίγμα, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να εγκλωβιστεί στο μίγμα αέρας, που θα βοηθήσει το γλυκό να γίνει αφράτο.
Τέλος, έψησα το γλυκό στους 175°C γύρω στα 30 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμο. Μπορεί να χρειαστείτε 5 λεπτά περισσότερα, ανάλογα με την προθέρμανση και τον φούρνο σας. 
Μπορείτε άφοβα ν΄ανοίξετε τον φούρνο στα τελευταία 5-10 λεπτά και να ελέγξετε αν το γλυκό είναι έτοιμο, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει...εξάλλου είναι χαμηλό γλυκό! :) 

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά κόβουμε, σερβίρουμε και μιάμι μιαμ για τον καφέ μας!
Έχει την πυκνή γεύση που προσφέρουν τα μπράουνις  και την ελαφρότητα ενός κέικ, έτσι μείναμε ικανοποιημένοι και οι δύο.

BrowniesVsChocolateCake


BrowniesVsChocolateCupcakes


Όμορφη σας Τρίτη!





6 σχόλια:

  1. Μπαίνω στον πειρασμό τώρα..το ρασπέλαιο τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάλι με πιάνουν κάτι νυχτερινές λιγούρες που ικανοποιούνται μόνο με κάτι σοκολατένιο -το θέλω λοιπόν για βραδινό! :)
    Το βούτυρο με μπερδεύει και μένα λιγάκι, εμείς να βάζαμε "ελληνικό" βιτάμ αλατισμένο?

    Καλό βράδυ και περαστικά σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα έλα αν θες από μας κάτι υπάρχει για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφη μου,
    ραψοελ στα παγοχωρίτικα, ρασπέλαιο λάθος μετάφραση μου,συχνό λάθος μου δυστυχώς.
    Κραμβέλαιο στα ελληνικά. Απλώς το συγκεκριμένο βούτυρο που αγοράζω,είναι απαλό για να το αλοίψεις στο ψωμί χωρίς πρόβλημα,διότι περιέχει κραμβέλαιο. Είναι ένα λάδι,που παράγεται πολύ στην Παγόχωρα αλλά και στην Ολλανδία,στις Η.Π.Α. κι αλλού.
    Αυτά! :)))))))))) Όμορφη σου Παρασκευή!!

    Σκοτεινή Σεφ μου,
    εσύ τώρα αράζεις σε κάποια παραλία,έτσι οι νυχτερινές λιγούρες διακόπτονται! :)))))))))
    Βάλε όποιο βούτυρο χρησιμοποιείς συνήθως στα κέικ σου,είτε φυτικό είτε γάλακτος,όποιο προτιμάς.
    Κι εγώ, αυτό είχα, αυτό χρησιμοποίησα...
    φιλιά πολλά κι ευχαριστώ!
    :)))))))))))))))))))))

    Ξανθή μου,
    περίσσεψαν σουτζουκάκια μελιτζάνα;
    έρχομαι έρχομαι!!!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι τέτοια σοκολατογλυκάκια βλέπω και τρελαίνομαι. Και έχω μια λιγούρα για κάτι σοκολατένιο τώρα και στο σπίτι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από σοκολάτα. Δεν νομίζω ότι θα μου κάνει όμως. Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή