Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Σαλάτες Νεκταρινής θάλασσας με πράσινη μαγιονέζα



Είχαμε ήλιο το Σαββατοκύριακο! Δηλαδή το Σάββατο μόνο...τέλεια μέρα,χορτάσαμε εξοχή, στο καναδέζικο καφέ και περπατήσαμε για ώρες ολόκληρες μέχρι που βράδιασε για τα καλά.
Σαββατοκύριακο έφτιαξα δύο πολύ παρόμοιες σαλάτες, σχεδόν ίδιες δηλαδή, νόστιμες,πολύχρωμες και δροσερές.

Γκεστ σταρ που μονιμοποιείται στις Σαλάτες για το υπόλοιπο του Καλοκαιριού (του ποιού;) το Νεκταρίνι. Το φρούτο που μοιάζει στο ροδάκινο αλλά το προτιμώ λόγω της λείας του φλούδας.

Σαλάτες, ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά καλοκαιριού, από την χωριάτικη και τη σαλάτα μάμμας/θείας που είναι γεμάτη φρέσκα χορταρικά,ντομάτα,μαρούλι και μπόοοοοοοοοοοοοοοοοολικο λεμόνι μέχρι τις σύγχρονες γεύσεις της οποιασδήποτε ανάμιξης λαχανικών και φρούτων με τυριά,αλλαντικά,κρέας και θαλασσινά βεβαίως βεβαίως. Εξπεριμεντάλ και αυτοσχέδιες στο σπίτι.Ανάλογα με τα υλικά και τις θερμοκρασίες, εξαρτώμενη από τη διάθεση. Σχεδόν πάντα όμως με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Ας αρχίσουμε με την Πράσινη Μαγιονέζα, χορτοφαγική, που θα προτιμήσω στις επόμενες νηστείες.

Πράσινη Μαγιονέζα
Υλικά:
1 αβοκάντο
ελαιόλαδο
1 κτλκι μουστάρδα
χυμό λεμονιού
αλάτι,πιπέρι,βασιλικό ξηρό
(σκόρδο,φρέσκο δυόσμο,φρέσκο κόλιανδρο,φρέσκο βασιλικό)

Ετοιμασία:
 Διαλέγουμε ένα ώριμο αβοκάντο.Το καθαρίζουμε και το λιώνουμε με ένα πηρούνι σε μια μεγάλη κούπα. Όταν αποκτήσουμε ένα λείο χαλί, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με το γούστα μας, κι αν θέλουμε βασιλικό,ρίγανη,φρέσκα χορταρικά ψιλοκομμένα ή και τριμμένο σκόρδο.
Εναλλακτικά, κτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ/μιξεράκι μας χωρίς φόβο να κόψει η μαγιονέζα!
Βουαλά ένα μιάμι μιαμ! :)))))))))))))))))))))))


Συνταγή για σαλάτα;

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το σέλινο, το καρότο σε λωριδούλες, το νεκταρίνι σε μεγάλες μπουκιές. 
Πλένουμε και βράζουμε τις γαρίδες. Καθαρίζουμε αν χρειαστεί.Στις μεγάλες γαρίδες άφησα την ουρά και καλά πως είναι πιο ...αισθησιακό! Οι μικρές ήταν προκαθαρισμένες,ευτυχώς.
Σε μια κούπα αναμιγνύουμε τα υλικά με λίγο αλάτι, βασιλικό και πιπέρι.  

Στο πιάτο, απλώνουμε την μαγιονέζα σαν χαλί και τοποθετούμε πάνω της τη σαλάτα μας. 
Έτοιμο το μιάμι μιαμ! :)))))))))))))))))))))))))


Στη δεύτερη σαλάτα, 
έβρασα κινέζικα ραβιόλια με γέμιση γαρίδας/λαχανικών, που είχα στην κατάφυξη, έβρασα κι έκοψα σουρίμι (απομίμηση καβουριού) και γαριδούλες.
Έβαλα τη σαλάτα στο πιάτο που πάλι αποτελείτο από σέλινο.καρότο,νεκταρίνι,της πρόσθεσα φρέσκα γιοχάνεσμπέρεν-λέγε τα και φραγκοστάφυλα- και κομματάκια αβοκάντο,μετά τη μαγιονέζα (στην οποία ανάμιξα κάρρυ και κόκκινη πιπεριά) και πάνω πάνω τα ραβιόλια μας.Στόλισα με μπουκετάκια γιοχάνεσμπερεν/φραγκοστάφυλα... Ομόρφησε;δεν ξέρω. Νοστίμεψε;ΣΙΓΟΥΡΑ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο, που θα φτιάξω πολλές φορές. 
Ήταν και μια εναλλακτική πρόταση για σερβίρισμα κινέζικων ραβιολιών, καθόλου ασιάτικη βέβαια νοστιμότατη και δροσερή βεβαίως βεβαίως... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!!Αυτή τη σαλάτα τη βάζω στα υπόψιν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαλασσαμωβ που βρίσκεσαι? Ειχα την εντυπωση οτι μένεις στην Κύπρο..
    Τέλεια η σαλατουλα αυτο με τα νεκταρίνια ειναι πολύ εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, δεν πήγε το μυαλό μου στο αβοκάντο! Η κανονική μαγιονέζα δεν μου αρέσει και τόσο, αυτή είναι μια χαρά!
    Δημιουργική και πρωτότυπη σαλάτα! Η δε ονομασία της, από τις πιο ποιητικές που έχω δει!
    Πολλά φιλιά, καλό Π/Σ/Κ/! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά,ελπίζω να είχατε όμορφη μέρα της Παναγιάς!

    Ξανθή μου,
    σ΄ευχαριστώ ! :))))))))))

    Ερι μου,
    στην Παγόχωρα βρίσκομαι-που σίγουρα δεν είναι τόσο παγωμένη όσο ο Καναδάς-και είναι γνωστή ως Γερμανία. Στην Κύπρο βρίσκομαι συνέχεια ούτως ή άλλως,η ψυχή κολλημένη στο νησί βλέπεις
    :))))))))))))))))))))))))))))))
    Σ΄ευχαριστώ,ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να σ΄αρέσουν! :)))))

    Μάρα μου,
    σ΄ευχαριστώ! :))))))))))

    Σκοτεινή μου Σεφ,
    ελπίζω να την φτιάξεις και να σ΄αρέσει! :))))))))))))))))))))
    Η πράσινη μαγιονέζα λόγω του αβοκάντο δεν χρειάζεται τόσο πολύ ελαιόλαδο όσο η σπιτική μαγιονέζα με τ΄αυγά. Για ντρέσσιγκ εμπνευσμένο από γκουακαμόλε είχα ξεκινήσει αλλά επειδή περισσότερο σε μαγιονέζα μου έμοιαζε αποφάσισα να ξαναφτιάξω το ντρέσσιγκ τις προάλλες με μουστάρδα και λεμόνι ως μαγιονέζα και τελικά, πέτυχε! :))))))))))))))))))))))))

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή