Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Παγωτό Καϊμάκι - φτάσαμε;


Δεν χειμώνιασε ακόμη,έτσι; Πρόλαβα την ανάρτηση! Κι αφού υπάρχει ήλιος στην Παγόχωρα,θα υπάρχει και στη Μεσόγειο,που την αγαπάει πολύ πολύ πολύ!
-οκ,ο ήλιος μόλις έφυγε κι έδωσε τη θέση του στη βροχή...κλαψ σνιφ...-

Το νέο καλώδιο της φωτογραφικής έφθασε επιτέλους,και σήμερα βουρ για να ξεφορτώσω την κουρασμένη μικρή,που δεν χωρούσε άλλο μπιτ στην κάρτα της. Οι φωτογραφίες επιτέλους ανεβάστηκαν στο Μωβάκι-το λαπτοπ- και ο Μάρσαλ άφησε ήσυχα τα καλώδια για τα καλά- τα αλοίφω με κοπανισμένη κανέλα και ναι, το σκυλάκι μας σιχαίνεται τη μυρωδιά της! Το είχα διαβάσει ως τιπ για να φυλάξεις τα έπιπλα από τετράποδα,ε,πιάνει και με τα καλώδια.Προς το παρόν.

Παγωτό Καϊμάκι, τσιχλωτό και νόστιμο.
Ανακάλυψη ανίδεης κορασίδος πόλης: Καϊμάκια υπάρχουν πολλά. Διαφορετικές ποσότητες λίπους,διαφορετική υφή,διαφορετική γεύση.
Τα τούρκικα μου όμως περιορίζονται σε μερικές φράσεις τυπικές και δεν μπορούσα να διαβάσω τις διαφορετικές λέξεις που περιέγραφαν τα καϊμάκια στο ψυγείο του μπακάλικου. Μέχρι τώρα αγόραζα καϊμάκι με 23% λιπαρά,το οποίο το καθιστά πιο ελαφρύ κι από την φρέσκα κρέμα γάλακτος,που συνήθως έχει 30% λιπαρά.Για σάλτσες κλπ,ό,τι πρέπει. Για παγωτό όμως; Μήπως υπάρχει καϊμάκι με περισσότερα λιπαρά; Για να δούμε.... ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚΓΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚ!!!
Κάθεστε οι νεαροί,οι νεαροί;       Οι μεγάλοι το ξέρουν ήδη το σοκαριστικό!
Το παγωτό καϊμάκι είναι παχυντικό! Ειδικά αν το φτιάξεις με καϊμάκι 79% λιπαρά. ΕΒΔΟΜΗΝΤΑΕΝΝΕΑ, ΝΑΙ!      Καλά διαβάσατε.

Παρά το πρώτο σοκ, θυμήθηκα τη συμβουλή πως το καλό καϊμάκι έχει πολλά λιπαρά,κι έτσι,αποφάσισα να αγοράσω 2 κεσεδάκια για να δοκιμάσω το παγωτό.

Έφτιαξα παγωτό με καϊμάκι 23% και καϊμάκι με 79% για να μάθω τη διαφορά στην υφή και στη γεύση. Εννοείται πως με το δεύτερο η υφή ήταν η σωστή αλλά για το γούστο μου,έπεφτε πολύ βουτυρέ. Έτσι, στην τελευταία ετοιμασία, πρόσθεσα λίγο καϊμάκι 23 στο 79,αφού στο μπακάλικο δεν υπήρχε κάτι με 50% λιπαρά.
Νομίζω πως θα προτιμήσω τη σμίξη των δύο,τις επόμενες φορές παρά το γεγονός πως με το 79% η υφή ήταν σχεδόν ίδια με αυτήν του παγωτού,που είχα δοκιμάσει στην Αθήνα.

Πάμε τώρα στη συνταγή.

Παγωτό Καϊμάκι

Υλικά: 
2 κούπες καϊμάκι (1.5 κούπα καϊμάκι 79% και 1/2 κούπα καϊμάκι 23%)
2 κούπες γάλα ολόπαχο
2/3 και κάτι,ζάχαρη
2 κοφτά κλκια σαλέπι*
1 κλκι κρυστάλλους μαστίχας
1 κλκι βανίλια ή βανιλλίνη  


Ετοιμασία: 
Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με τη βανίλια και 1 κλκι από τη ζάχαρη.
Σε ένα φλυτζάνι, σμίγουμε λίγο από το γάλα μαζί με το σαλέπι,ανακατεύοντας με ένα πηρούνι μέχρι να έχουμε μια "αλοιφή" πηκτή. Προσοχή να μην σβωλιάσει. 
Σε μια κατσαρόλα,ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, και του προσθέτουμε το καϊμάκι και τη ζάχαρη,κι ανακατεύουμε. Μόλις το καϊμάκι διαλυθεί στο γάλα, προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα,ώστε να μην σβωλιάσει το μίγμα μας, και τέλος προσθέτουμε την κοπανισμένη μαστίχα. 
Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το μίγμα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει σε κρέμα. Η υφή στο κέντρο της κρέμας μπορεί να μας θυμίζει και το " μπαλόνι" μαγιάς  από τη ζύμη λουκουμάδων. 
Ανακατεύουμε συχνά την κρέμα  με το σύρμα, ώστε να μην κολλήσει.
Μπορεί να χρειαστούμε 25 λεπτά για την κρέμα,βεβαίως βεβαίως.
Την αφήνουμε να κρυώσει, και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δοχείο για να πάρει τη θέση της στο ψυγείο με προορισμό την παγωτομηχανή,1 ώρα πριν το σερβίρισμα (ή ανάλογα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής σας) ή στον θάλαμο.
Τόσο πυκνή γεύση,που μια μεγάλη μπάλα αρκεί.Φυλάγεται στον θάλαμο για γρήγορο επιδόρπιο ξαφνικών επισκέψεων.
Σημειώσεις Ετοιμασίας
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, θα το βάλουμε στο θάλαμο και θα το βγάλουμε σε 40-50 λεπτά για να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ ή με το μίξερ χειρός. Μετά,πάλι στον θάλαμο για 40-50 λεπτά,πάλι χτύπημα στο μπλέντερ. 2-3 φορές,άρα θα χρειαστούμε  να είμαστε στο σπίτι τις πρώτες 2-3 ώρες. Σε μερικές συνταγές, προτείνουν 5-6 κτυπήματα,άρα θα χρειαστούμε 5-6 ώρες. Έφτιαξα το παγωτό με το σύρμα την πρώτη φορά, κι ακολούθησα τη διαδικασία για 5-6 ώρες. Δεν έμεινα ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω όμως τί έφταιγε.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή,προτιμήστε κάποιο μεταλλικό δοχείο, που μπορείτε να καλύψετε. Ως φοιτήτρια χρησιμοποιούσα ένα κατσαρολάκι.
Το μίγμα παγωτού,είναι καλό να μπαίνει στην παγωτομηχανή αρκετά ψυχρό ώστε να μην υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις θερμοκρασίες του κάδου και του μίγματος.
Αν θα ετοιμάσουμε το παγωτό και θα το σερβίρουμε πολύ αργότερα, θυμόμαστε να το βγάλουμε από την κατάψυξη 10-15 λεπτά νωρίτερα.




Σημειώσεις για τα υλικά: 
Οι συνταγές που μας έδωσαν η Αγγελική,η Έλενα και η Λίλα, μοιάζουν πάρα πολύ.
Η αναλογία είναι: 1 κούπα καϊμάκι: 1 κούπα ολόπαχο γάλα: 1/3 κούπας ζάχαρη: 1 κλκι σαλέπι.
Η ποσότητα της μαστίχας είναι αναλογική με το γούστο μας. Αν και θα έδινα τουλάχιστον 1/2 κλκι στην 1 κούπα καϊμάκι/γάλα/κλπ
Λόγω του μεγέθους της παγωτομηχανής μου, μπορώ να φτιάξω το παγωτό με 2 κούπες καϊμάκι κλπ κλπ... όσοι μπορούνε να φτιάξουν περισσότερο, ας ακολουθήσουν την αναλογία που δίνω πιο πάνω μιας και όλες οι συνταγές βασίζονται σε αυτήν ακριβώς την αναλογία.
Τα 2 κλκια σαλέπι ήταν συνήθως εντάξει για 2 κούπες καϊμάκι. Μια φορά όμως μου φάνηκε υπερβολικό. Έτσι, αφαίρεσα ελάχιστο σαλέπι, χρησιμοποιώντας 1 3/4 κλκι σαλέπι για 2 κούπες καϊμάκι. Νομίζω προτιμώ αυτή τη δόση αν και είναι σχετικό.

Δεν ξέρω τί καϊμάκι βρίσκετε στην γειτονιά ή στην πόλη σας αλλά προτιμήστε το πιο λιπαρό.

Στη συνταγή προσθέτω βανίλια ή βανιλλίνη λόγω αρώματος. Δεν είναι απαραίτητο υλικό.

Συνταγή Μπόνους:
Μια φορά που είχαμε ξαφνική επίσκεψη από φίλους,κι έπρεπε να ετοιμάσω γλυκό της τελευταίας στιγμής, έψησα νεκταρίνια πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη και κανέλα στο φούρνο και σέρβιρα με παγωτό καϊμάκι. Δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφία αλλά επειδή η συνταγή είναι απίστευτα μικρή, ο συνδιασμός ήταν απίθανα νόστιμος και το επιδόρπιο κομψότατο, θέλω να προσθέσω τη συνταγή σε αυτήν την ανάρτηση.
Πλένεις καιόβεις το νεκταρίνι στη μέση, αφαιράς το κουκούτσι, απλώνεις χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και πάνω τοποθετείς  τα μισά νεκταρίνια. Πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη και κανέλα και ψήνεις σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα φρούτα να καραμελώσουν.
Δύο μισά νεκταρίνια και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι σε ένα πιατάκι,όνειρο ελληνικής νοστιμιάς!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

παγωτό καϊμάκι με σως καραμέλας

18 σχόλια:

  1. Και μόνο που αρχισες τις αναλύσεις για την ποσότητα των λιπαρών...στο καϊμάκι....με έπιασε κάτι....εμείς εδώ που να βρούμε καϊμάκι καλή μου?
    Ονειρο θερινής νυκτός....αλλά και τότε..που??? χαχαχαχα!!!

    Υπέροχο και χρησιμότατο σαν περιγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έφη μου,είδα στο προφίλ σου πως βρίσκεσαι στην Αθήνα.
    Στην Αθήνα,αν δεν λανθάνομαι υπάρχουν αρκετά καταστήματα που πουλάνε καϊμάκι.Μάλιστα,βρίσκεις κι αυθεντικό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα ενώ στην Παγόχωρα έχω δει μόνο αγελαδινό μέχρι στιγμής.
    Σε ποιά καταστήματα ακριβώς μπορείς να πεταχτείς στην προηγούμενη ανάρτηση μου για παγωτό καϊμάκι και να διαβάσεις τα σχόλια των κοριτσιών και να δεις τις σχετικές αναρτήσεις τους.
    Σχετική ανάρτηση για καταστήματα που πουλάνε καϊμάκι βρήκα και στο μπλογκ του athensville.

    Αν ζεις κάπου αλλού,πάσο.Σίγουρα κάποιος άλλος θα μπορεί να σε βοηθήσει αν θες να δοκιμάσεις να φτιάξεις το παγωτό. :))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ναι..με έπερισες!!! θα φτιάξω παγωτό καιμάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααααααααα..... το φτιαξες??... το φτιαξες??
    Μπράβο, πολλά συγχαρητήρια και πολλά like:))
    Πιστεύω ότι το πιο "πλούσιο" καϊμάκι θα έδωσε πιο "σωστό" παγωτό, το ζητούμενο είναι εσύ να το ευχαριστήθηκες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποτέ δε λέω όχι στο παγωτό, χειμώνα καλοκαίρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς εδώ (Κύπρο) πού βρίσκουμε καϊμάκι; Ή σαλέπι ασπούμε;
    Δεν μου αρέσει κιόλας, αλλά επειδή γενικά ψάχνω για τέτοια πράγματα, αν ξέρεις, μας λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και 100% να έφταναν τα "ακατονόμαστα", η ασύγκριτη γεύση και το υπέροχο άρωμά του θα ήταν ακαταμάχητα :)
    Μπράβο για τη συνταγή (με τις παραλλαγές της) και για την εκτέλεση!!!!!!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα καλημέρα!!Εγώ δεν τα πάω καλά με τα παγωτά αλλά λίγο θα δοκίμαζα για την υπέροχη γεύση καϊμάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζαχαρούλα μου,
    χαίρομαι που σ΄έπεισα!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))

    Έλενα μου,
    είδες είδες; κατάφερα να βάλω και την ανάρτηση επιτέλους!!!
    :))))))))))))))
    δυστυχώς ναι, το σωστό καϊμάκι θέλει τα λιπαρά του.

    Λίλα μου,
    σαν τη μαμά μου κι εσύ! Αν μπορούσε θα έτρωγε παγωτό ακόμη και για πρωινό!
    :)))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μουνλάιτ μου,
    είχαμε τη συζήτηση με την Ποστ μας, στην προηγούμενη ανάρτηση για το παγωτό καϊμάκι. Ολόκληρη περιοχή έχουμε στη Λευκωσία βαφτισμένη από το καϊμάκι-βλ. Καϊμακλί!
    Και το σαλέπι,ήταν κυπριακής παραγωγής.
    Για το σήμερα δεν ξέρω πού τα βρίσκουμε στην Κύπρο. Ίσως σε κάποιο από τα παλιά ζαχαροπλαστεία να γνωρίζουν.
    Βέβεια, το καϊμάκι είναι η λεγόμενη τσίπα που λέμε.
    Θα ψάξω στα γερμανόφωνα σάιτς να βρω συνταγή. Υποπτεύομαι πως έχεις καϊμάκι όταν βράσεις ολόπαχο γάλα ή φρέσκα κρέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. gvarvakis μου,
    το 100% δεν μπορώ να το φανταστώ.
    Ευχαριστώ γι τα καλά σου λόγια!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))

    Ξανθή μου,
    να σου βάλω λίγο τότε, γρήγορα γρήγορα!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))


    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορώ να ομολογήσω ότι το 79% ήταν λίγο σοκαριστικό, βέβαια είμαι σίγουρη και για την νοστιμιά του, χθες έφτιαξε η αδερφούλα ένα ωραίο κέικ μήλου και όταν το δοκίμασα είπα πως χρειάζεται μια μπάλα παγωτό καϊμάκι!!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. είδα την απάντηση της ποστ, εγώ νόμιζα ότι το παγωτό καϊμάκι (για κάποιο λόγο που δεν μπορούσα να καταλάβω) ήταν σαν την μαστίχα.
    τούτο που λαλείς δαμέ νομίζω αρέσκει μου.
    μόνο το σαλέπι δεν ξέρω τι γεύση έχει ακόμα, αλλά τωρά θέλω να μάθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα! Σου έχουμε ένα δωράκι-βραβειάκι. Πέρνα από το σπιτάκι μας να το παραλάβεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλάκια και σε σένα,Αγγελική μου!
    :))))))))))))))))

    Μουνλαϊτ μου,
    είπαμε τα και εδώ και στο ποστ της Ποστ,βέβαια χμ...αν δεν βρεις σαλέπι στη Νήσο,μπορώ να βάλω την ξαδέρφη μου,που είναι Σεφ και την ενδιαφέρει πολύ,να ψάξει.
    :))))))))))))))

    Κορίτσια,δωράκι!;!;!!!!
    :))))))))))))))))))))))))))))))
    Δεν λέμε όχι σε δωράκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θαλασσίτσα γειά σου! Στο παρακάτω link σε περιμένουν 2 βραβειάκια

    http://eri-captaincook.blogspot.com/p/tell-me-something-about-you-awards.html

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφτιαξα κξ εγω παωωτο καιμακι, βεβαια με αλλη συνταγη αλλα..... δεν λεω πεντανοστιμο!

      Διαγραφή