Μετά από μέρες (εμ..βδομάδες καλύτερα) απουσίας από την διαδυχτιακή κουζινίτσα μου, επιστρέφω ("δυναμικά";) ! :)))))))))))))
Στην αρχή πειραματιζόμουνα με διάφορα φαγητά. Στη μέση, φιλοξενούσαμε τους Ιταλούς της οικογένειας και όπως καταλαβαίνεις, δουλειά,πεζοπορία με ξενάγηση και μαγείρεμα για 4 πηρούνια ενήλικα,ένα μωρό κουταλάκι κι ένα σκυλάκο με πιάτο κολλημένο στη μουσούδα του, το τέλος προβλεπότανε σε μορφή σαββατοκύριακου στο κρεββάτι,στον καναπέ,ήσυχο και φρόνιμο φρόνιμο.
Οι συνταγές σας που δανείστηκα από την μπλογκόσφαιρα, γέμιζαν το τραπέζι τα περισσότερα βράδια και τιμήθηκαν δεόντως από τους φιλοξενούμενους αλλά και από τους φίλους που ήρθαν για να γνωρίσουν ή να συναντήσουν τα παιδιά. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ! :))))))))))))
Φωτογραφίες στο τραπέζι δεν τράβηξα,πού χρόνος και μυαλό; Μερικές που τράβηξε ο Νεομπαμπάς ελπίζω να θυμηθεί να μου τις στείλει σύντομα και ίσως ανεβάσω μερικές. Τράβηξα μια τέλεια φώτο του Αγαπούλη όμως - το μωρό που είδαμε για 1η φορά στα 1α του γενέθλεια στην Ιταλία- να απολαμβάνει παν κέικς με σοκολάτα. Του άρεσαν τόσο πολύ που το μουτράκι του ήταν καλυμμένο με σοκολάτα,μασουλούσε κι έλεγε "Μποοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοον σία,μποοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοον!" :΄))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ο Μάρσαλ σε μια από τις μέρες ξενάγησης |
Πέρασαν γρήγορα οι μέρες,αλήθεια.
Το Σαββατοκύριακο θέλαμε μονάχα να ξεκουραστούμε.
Δευτέρα βράδυ, έχοντας ανάψει τον φούρνο για το δείπνο,σκέφτηκα να φτιάξω μερικά τσιπς. Τσιπς Πατάτας! Μιάμι μιαμ!
Είχαμε πλανταίν στο σπίτι, και δύο απ΄αυτά θα γίνονταν τσιπς. Ο Λάβης πρότεινε να τα τηγανίσουμε, προτίμησα όμως να τα κάνω φουρνιστά. Πρώτον γιατί είναι πιο υγιεινά και δεύτερον γιατί είναι πιο νόστιμα! Και η ετοιμασία τους φυσικά πιο απλή.Τα βάζεις στον ήδη αναμμένο φούρνο και γυρνάς όταν είναι ώρα τους να ετοιμαστούν-ανάλογος ο χρόνος με τη θερμοκρασία...έτοιμο σπιτικό σνακ,μιάμι μιαμ χωρίς πολλά πολλά! :)))))
Συνταγή δεν υπάρχει. Είτε πατάτες είτε πλανταίν είτε καρόττα είτε είτε είτε...φετούλες ή ροδέλες λεπτές σαν χαρτί.
Ελάχιστο ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο λάδι της επιλογής μας, και ...ό,τι θέλουμε! Αλάτι,πιπέρι,ρίγανη κλπ...
Απλώνουμε στο ταψί χαρτί ψησίματος. Με το πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο σε όλο το χαρτί. Κόβουμε πατάτες/πλανταίν/καρόττα/κλπ σε ροδέλες όσο πιο λεπτές γίνεται,σχεδόν δισδιάστατες. Τοποθετούμε τις ροδέλες στο χαρτί και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές τραγανές.
Σε μια κούπα, αναμιγνύουμε αλάτι με ρίγανη ή ό,τι άλλο θέλουμε. Ρίχνουμε τις ροδέλες και χορεύουμε την κούπα προσεχτικά μα με κέφι,κάνει καλό.
Τα πλανταίν απέκτησαν ιδιαίτερα ελληνική γεύση με το αλάτι και τη ρίγανη.
Η ποσότητα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από 1 μόνο πλανταίν. Έψησα συνολικά δύο.
Αν ξέρετε ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για να δώσεις γεύση ξύδι στα τσιπς χωρίς αυτά να μαλακώσουν,περιμένω!
φιλάκια σας πολλά
μμμμ! ενδιαφέρει με τζιαι μένα το ξύδι (τα αγαπημένα μου τσίπς!) καλημέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανη ιδέα τα σπιτικά τσιπς και από ότι βλέπω γίνονται και μπόλικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ μιαμ!!
Πλανταίν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιώμουν τι να είναι, μιας και μου έμοιαζε με μπανάνα!
Ας είναι καλά το διαδύκτιο και τα "ψαχτήρια" του!
Αλλά τα πατατάκια και τα καροτάκια σίγουρα θα έγιναν ανάρπαστα.
Είδες πως μεγαλώνουν τα "άτιμα" τα μωρά καλή μου;
Αυτά τα plantain τα έχω δει σε φωτο και σε ξενόγλωσες συνταγές. Είναι γευστικά κάτι ανάμεσα σε πατάτα και μπανάνα? Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω πάντως! (αλήθεια, προφέρονται"πλανταίν"?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιπς από καρότα και παντζάρια έχω φάει τηγανιτά, ψητά θα είναι και πιο ελαφριά, θα τα κάνω κάποια στιγμή κι έτσι!
Καλή μας όρεξη και καλές πεζοπορίες! :)
Ποστ μου, καλό σου απόγευμα! Έγιανες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιούμαι μήπως να τα βαπτίσουμε στο λάδι πριν το ψήσιμο...θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά αν δεν βρεθεί ήδη η συμβουλή! :))))))
Έλενα μου,ναι γίνονται! Είναι απίστευτο πόσες ροδέλες δίνει μια μεγάλη/μέτρια πατάτα!!!
:)))))))))))))))
Πηνελόπη μου,
πρόσθεσα σύνδεσμο στη λέξη πλανταίν από μια παλαιότερη ανάρτηση μου.
Ναι,είναι (σαν) μπανάνες με γεύση μεταξύ πατάτας και γλυκοπατάτας ή μπανάνας ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι.
όσο για τα μωράκια,αχ αχ ναι!! Μεγαλώνουμε κι εμείς τόσο γρήγορα; ...εδώ κολλάει το βαχ στο αχ! :))))))))))))))
Σκοτεινή μου Σεφ,
ακριβώς έτσι! Πλαντέν ή πλανταίν όρος που γνωρίζω από Αφρικανούς και Λατινοαμερικάνους, μπανάνες μαγειρικής στα παγοχωρίτικα.
Είναι πολύ νόστιμα κι εξαιρετικά ελαφριά τα φουρνιστά τσιπς!Εξάλλου,η ποσότητα του λαδιού εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.
Μπορούμε να τα βουρτίσουμε ή να τα αλείψουμε με λάδι πριν τα ψήσουμε αντί για τη μέδοθο που έγραψα στο ποστ.
Καλή σου βραδιά!
φιλιά σας πολλάααα!!!
Γιαμ!!! Τα πλαντέιν εν τέλεια!!! Πιανω τζαι εγω...βάλω τα στο τηγάνη χωρίς ή με λίγο λάδι τζαι μετα πουπάνω παει ζάχαρη ή μέιπολ σίροπ!! :)))) Πολλά ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒοηθάτε με να καταλάβω τη διαφορά της μπανάνας με το πλανταίν. ΤΗΧ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρας μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκάμνεις το με τις ώριμες πλανταίν ή και με τις πράσινες; Ακούγεται πολλά κόμφορντ φουντ!
Έκαμα γκόμπο με πλανταίν, για όποιον του αρέσουν οι μπάμιες, πολύ νόστιμο.
Ντεζέ-ουσιαστικά κοτόπουλο/κρέας/ψάρι με λαχανικά γιαχνί και πλανταίν,το αγαπημένο μου μέχρι τώρα. Μπριάμ ή τουρλού τουρλού.
Με μέιπελ σίροπ έδωσες μου ιδέα για τηγανίτες! :) μιαμ!
Αουρόρα μου,
ακολούθησε σε παρακαλώ τον σύνδεσμο κι αν έχεις ακόμη απορίες, άφησε σχόλιο για να σου απαντήσω.
πολλά φιλιά