Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Της Γιαγιάς η Σπανακόπιτα σε Ζύμη της Γαλλίας


Μέσα στον Δεκέμβρη, που βρίσκαμε σπανάκι τρυφερό, έκανα ένα μικρό λάθος...
-Να βάλω ένα κιλό; με ρώτησε ο κύριος στο ταμείο της φρουταρίας.
-Πόσο είναι ένα κιλό σπανάκι;
-Ε,δεν είναι και τόσο πολύ.
-Οκ,βάλτε ένα κιλό!

Και μου δίνει δυο τεράστιες σακούλες!
Εμ...πώς το μαγειρεύεις τώρα αυτό; Και κυρίως, πόσο νερό ξοδεύεις στο πλύσιμο του;

Μην σας τα πολυλογώ, πόνεσα τη μέση μου να πλένω σπανάκι. Αν και δεν φταίει τόσο η ποσότητα όσο το ότι η κουζίνα του διαμερίσματος φτιάχτηκε για χόμπιτ.

Εκείνη τη βδομάδα, από το σπανάκι γίναμε Πόππαι! Κι έμεινε και μια σακούλα θηρίο!

3 μέρες πριν φύγουμε, με τα χριστουγεννιάτικα πάρτις εδώ κι εκεί κι αλλού, σκέφτηκα να φτιάξω σπανακόπιτα. Τί πιο απλό;
Αλλά αντί για το δικό μας φύλλο, προτίμησα τη ζύμη τάρτας.

Κι έτσι η Σπανακόπιττα της Γιαγιάς έγινε Μαντάμ! :))))))) τί άσχημο που ηχεί το μαντάμ στα ελληνικά.
Η Σπανακοτάρτα όμως ήταν υπέροχη.

Πάμε τώρα να δούμε πώς φτιάχνεται:

Υλικά
Ζύμη 



Διαφορές:αντικαταστείτε τα μπαχαρικά με ξερά βότανα της επιλογής σας αντί για λεβάντα και πιπερόριζα, 1 κτλκι αλάτι, 1 κτλκι ζάχαρη αντί για αυτά που δίνονται στην αρχική ζύμη.


Γέμιση:
Σπανάκι 
1 πράσο
φέτα, μανούρι, ρικότα ή φρέσκια μυζήθρα ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας
φρέσκος άνηθος,φρέκος δυόσμος
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ρίγανη,βασιλικός
αλάτι, πιπέρι μαύρο


Ετοιμασία
Ζύμη
Ακολουθούμε τα βήματα στην ετοιμασία της ζύμης φραουλόπιτας. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα μοιράσουμε τη ζύμη μας σε 2 μπάλες,ώστε να έχουμε κλειστή τη σπανακόπιτα,όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. 
Οι δόσεις της ζύμης είναι βασισμένες σε αναλογία για 1 τάρτα.

Γέμιση
Πλένουμε προσεχτικά το σπανάκι και όποιο άλλο πράσινο σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε. 
Προτιμήσε να γεμίσετε μια κούπα με κρύο νερό και να αφήσετε τα φύλλα για λίγο στο νερό ενώ θα ψιλοκόβετε το πράσο/κρεμμύδι και τον φρέσκα μυρωδικά.
Στραγγίζουμε το σπανάκι, ξαναπλένουμε φύλλο φύλλο προσεχτικά. Μη μείνει σωματίδιο από χώμα!


Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο λευκό μέρος του πράσου σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Με το που θα χρυσίσει, προσθέτουμε το σπανάκι, καλύπτουμε το τηγάνι, περιμένουμε 1-2 λεπτά. Ανοίγουμε το τηγάνι, ανακτεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, περιμένουμε να μαρανθεί λίγο το σπανάκι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος του πράσου,τα τυριά, πιπέρι,αλάτι,ρίγανη ή βσιλικό... Τελευταία προσθέτουμε τα φρεσκοκομμένα βότανα μας. Στη δική μου είχα φρέσκο άνηθο και δυόσμο.
Στην τάρτα που έμεινε στο σπίτι, πρόσθεσα και τριμμένο σκόρδο.

Στο βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε τη ζύμη προσεχτικά. Τρυπάμε ακολούθως την ζύμη με ένα πηρούνι. Προσθέτουμε τη γέμιση,απλώνοντας λίγο τυρί ακόμη από πάνω. Το δεύτερο φύλλο της ζύμης έχει σειρά. Κλειστή πίτα/τάρτα. 
Ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 230-250° C μέχρι να χρυσίσει. 
Μετά το  ψήσιμο, την αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορεί να κοπεί άφοβα.
Σερβίρουμε χλιαρή με σαλάτα εποχής ή γιαουρτάκι.


Σημειώσεις:
Η γέμιση και η ετοιμασία της  κλασσική.Μπορεί να πρόσθεσα και λίγο κίτρινο τυρί που θα έμενε στο ψυγείο.
Άλλες φορές που έφτιαξα σπανακόπιττα, έτυχε να προσθέσω σέσκουλα ή άλλα χόρτα που υπήρχαν στο σπίτι.



Για μένα, η πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έφτιαξα ποτέ. Δεν γεμίσαμε ψύχουλα στο γραφείο,όπου έγινε ανάρπαστη. Ευτυχώς είχα φτιάξει 2,και έμειναν μερικά κομμάτια στο σπίτι για φαγητό. Με σαλάτα (ντομάτα/κρεμμύδι/μπαλσάμικο) και γιαουρτάκι ένα πλήρες γεύμα.


16 σχόλια:

  1. Καταπληκτική φαίνεται....Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ καλή,όπως και η γέμιση...μου αρέσει το σπανάκι,αλλά όχι ο άνηθος.Δεν πειράζει αν τον παραλείψω ε;;;Τι άλλο μπορώ να βάλω;;;Ευχαριστώ!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μοου,
      δεν ξέρω τί να σου προτείνω. Ίσως αν έψαχνες στις συνταγές της Ξανθής ή της Βίτας μας;
      όταν φτιάχνεις σπανάκι, τί του προσθέτεις από φρέσκα μυρωδικά; Αυτά να χρησιμοποιήσεις και στην πίτα σου. Ό,τι θέλουμε δεν βάζουμε; :)))))
      Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμη φαίνεται. Τρελαίνομαι για σπανάκι και για τάρτες, άρα ο συνδυασμός αχτύπητος!!!

    Έπαιξα και στο παιχνιδάκι. Κάνε βόλτα από την mafia!!!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα μου,θα περάσω σε λίγο να δω τα μαφιόζικα σου γούστα, :))))))))))))))))))))))
      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η μαντάμ!!!χαχαχα
    Προχτές κι εμένα μου είχε περισσέψει σπανάκι από σπανακόρυζο που έκανα κι έφτιαξα μια τάρτα ξεσκέπαστη όμως πρόσθεσα και λίγο πράσο και κοπανιστή και ανθότυρο, μούρλια έγινε.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, είδες τη μαντάμ;χαχαχα
      κι ανοιχτή πρέπει να είναι υπέροχη!
      Κοπανιστή κι ανθότυρο εδώ δύσκολο,πειρασμός όμως γεννήθηκε! :))))
      Εντωμεταξύ τώρα που είδα το σχόλιο σου,έτρεξα και διόρθωσα το λάθος αφού δεν είχα βάλει κρεμμύδι αλλά ένα γλυκύτατο πράσο! :)))) σ΄ευχαριστώ!
      πολλά φιλιά και σε σένα

      Διαγραφή
  4. Αψογη και νοστιμότατη η μαντάμ (για σκέψου και το ... μανδάμ, δεν είν άσχημο χα χα χαα)
    Φιλιά Μωβούλα, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τί εννοείς μανδάμ βρε Έλενα;αν το ακούσω ποτέ μπορεί και να πεθάνω!!!χαχαχαχαχα
      φιλιά Έλενα μου, καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  5. Η αδυναμία μου η σπανακόπιτα (αλλά χωρίς τυριά).

    Φοβερή η ιδέα με τη ζύμη τάρτας!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεμέσια μου,
      :)))))))))))))))))))))
      χωρίς τυριά εξαιρετική είναι, τώρα που θα μπουν οι νηστείες ό,τι πρέπει.
      πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Χμ...Ζυμη τάρτας εκαμα πριν 1 εβδομάδα...την επομενη φορα δεν θα γινει ταρτα μπανανα-σοκολάτα αλλα πιττα!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό καλό, λέγε μας τώρα για τάρτα μπανάνας σοκολάτας, να λιγώνουμε!!!
      :)))))))))))))))))))))))))))))

      Διαγραφή
    2. Μωβ!!! Εκαμα την εψες! Φαινεται τέλεια!!! Καρτερω να ακούσω εντυπωσεις που τα παιθκιά στην δουλεια! :)))

      Διαγραφή
  7. Χα χα χα! Κι εγώ την έχω πατήσει έτσι με το σπανάκι! Ήθελα λίγο για να το χρησιμοποιήσω σε ομελέτα και κατέληξα με μια τιτανοτεράστια τσάντα!
    Μια χαρά το αξιοποίησες όμως κυρία μου!Σούπερ η... μανταμίτσα σου!! Καλή μέρα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Ερμιόνη μου, άστα!!! Τί άλλο καλό έφτιαξες τελικά εκτός από την ομελέτα;
      Σπανακόσουπα και σπανακοτάρτα, φεύγει σιγά σιγά το 1 κιλό! :)))))))))))))))))))))))))
      Όμορφη σου βραδιά,
      φιλιά

      Διαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα η ζύμη.Θα δοκιμαστεί σίγουρα..Καλημέραααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή