Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Μπαλάκια Φασολιών

ή ... Φασολοκεφτεδάκια.

Συνταγές απλές. Σμίγει η παράδοση με τη στιγμή. Τα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα, το φαγητό που περίσσεψε και η φωνή της γιαγιάς απαγορεύει να πεταχτεί. Υπνωτισμένη την υπακούω.

Βραστά φασόλια με κυπριακή σαλάτα μυρωδικών-καθόλου εξωτική η σαλάτα, η πιο συνηθισμένη σαλάτα για μένα. Ντομάτα,αγγουράκι,σέλινο,κόλιανδρος,ρόκ(κ)α,μαϊντανός,άνηθος, κρεμμύδι,μπόλικος χυμός λεμονιού,ελαιόλαδο,αλάτι. Πότε πότε μαρούλι, πότε πότε και δυόσμος.
Το ελληνικό ελαιόλαδο που αγοράζουμε από τον κύριο Χ, δίνει γεύση στα πιο άνοστα πράσινα Παγόχωρας ή Κατόχωρας. Ευγνωμοσύνη.

Αυτό ή τις Τετάρτες ή τις Παρασκευές.

Πέμπτη, με 1 1/2 φλυτζάνι φασόλια περίσσευμα Τετάρτης.
Σαλάτα για αργότερα ή λευκό τσίλι. Πάλι;
Φασόλια Κεφτέδες. Γίνεται;
Γίνεται Γίνεται! Με ένα δυνατό τζατζίκι ή μια σκορδαλιά, απίθανοι! Δείπνο Πέμπτης με πράσινη σαλάτα και βουτιές στο τζατζίκι.

Χωρίς φωτογραφίες.
Ενθουσιάστηκα τόσο με τη γεύση,που βιαζόμουνα να τους παρουσιάσω στον Λάβη. Ο Μάρσαλ ήταν ο πρώτος που τους δοκίμασε. Με τζατζίκι βεβαίως βεβαίως...

Δεν ξέρω αν υπάρχει παραδοσιακή συνταγή για φασολοκεφτεδάκια. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει. Τα κεφτεδάκια και η φαντασιακή κουζίνα της οικονομίας φαίνονται να είναι από πάντα τους ένα αγαπημένο δίδυμο.
Απόδειξη η πληθώρα κεφτέδων στις κουζίνες του κόσμου από τα πιο απίθανα υλικά.

Σήμερα, τα φασολομπαλονάκια που έφτιαξα την Τετάρτη.

Φασολοκεφτεδάκια
Υλικά:
1.5 φλ φασόλια
2 πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 αυγό (αν θέλουμε)
φρέσκος άνηθος
φρέσκος κόλιανδρος
ελαιόλαδο
φρυγανιά
αλάτι,πιπέρι
αλεύρι

Ετοιμασία:
Βάζουμε τα φασόλια σε μια μεγάλη κούπα. Τα λιώνουμε με ένα πηρούνι.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες,το κρεμμύδι,τα βότανα.
Τρίβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι (αν είναι ξερό), ή ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε πριν τα προσθέσουμε στο μίγμα.
Ψιλοκόβουμε και τα βότανα μας.
Αναμιγνύουμε τα υλικά στην κούπα, προσθέτωντας βέβαια το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
Τελευταία θα προσθέσουμε τη φρυγανιά. Το μίγμα μας πρέπει να είναι κάπως στεγνό αλλά όχι υπερβολικά για να μην καταλήξουν στο πιάτο μας φασολοπέτρες!


Σε ένα πιάτο, το αλεύρι περιμένει να αγκαλιάσει τις μπαλίτσες μας.


Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε ποιά οδό θα ακολουθήσουμε:Τηγάνι ή Φούρνο;


Διάλεξα τον φούρνο. Εννοείται πως τον ανάψαμε από πριν,να είναι έτοιμος για τα κεφτεδάκια.
Χαρτί Ψησίματος στο Ταψί. Με ένα πινέλο, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές) στο χαρτί.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τ΄αλευρώνουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί κι ακολούθως στον φούρνο.


Τα δικά μου χρειάστηκαν 20 λεπτά ψησίματος στους 230°C.  Χρειάστηκε να τα γυρίσω μια φορά λόγω φούρνου επίσης. Τόσο χρόνος/θερμοκρασία ψησίματος όσο και η θέση της σχάρας εξαρτώνται από τον φούρνο σας και την "ιδιοσυγκρασία"του. :)

Όσο τα φασολομπαλάκια βρίσκονταν στον φούρνο, ετοίμασα μια πράσινη σαλάτα και το τζατζίκι με έξτρα σκορδάκι αφού η γεύση των κεφτέδων θα ήταν σχετικά ουδέτερη.


Η συνταγή μπαίνει στις προτιμήσεις της νηστείας,πιθανώς με παραλλαγές. Κολοκυθάκι/Καρότο/Σέσκουλο/Μαρουλί/Ντομάτα,ό,τι υπάρχει στην κουζίνα μας.

Σκέπτομαι πως εκτός από το τζατζίκι θα  ταιριάζει και με ταχή (κυπριακή σκορδαλιά με ταχίνη), την Πράσινη Μαγιονέζα μου ή κάποια σάλτσα με κάρρυ ή μπούκοβο/τσίλις.
Φωτογραφίες στην επόμενη ετοιμασία τους! 

Νηστίσιμο Μιαμ με δόση Παράδοσης! :))))))))))))))))))))))))
Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!!






23 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή!!
    Πολύ πρωτότυπα τα κεφτεδάκια σου και γιατί όχι με φασόλια!!εγώ πέρσι είχα κάνει με φάβα.
    Θα τα πούμε για τις άλλες αναρτήσεις.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, Καλή Σαρακοστή!!
      Με φάβα είναι θεϊκά!
      πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  2. Θάλασσα μυρίζει υπέροχα η συνταγή σου.
    Χαίρομαι που ακολούθησες την οδό φούρνου γιατί κι εγώ αυτό θα επρίμενα να έκανες για να τα δοκιμάσω.
    Μόλις φτιάξει η μάνα φασόλια, την επομένη φτιάχνω εγώ αυτά!

    Καλό Πάσχα να φτάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουνλαϊτ μου,
      σπάνια μπαίνει κεφτεδάκι στο τηγάνι.
      Μια σημείωση:αν σου αρέσει ο μάραθος,προτίμησε τον. Λέω το επειδή είσαι Κύπρο,εδώ μόνο το κρεμμύδι του βρίσκω-άκα φινόκιο.
      Ελπίζω να σας αρέσουν και να μην μου τους ρίξεις στο κεφάλι!
      Καλό Πάσχα να φτάσουμε!!! :))))))))))

      Διαγραφή
  3. Oι ψευτοκεφτέδες είναι παραδοσιακά αγαπημένοι μεζέδες της Σαρακοστής και αρέσουν σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, είναι να μην αρέσουν σε όλους;
      :)))
      μη θυμώσεις αλλά δεν συμπάθησα ποτέ τον όρο "ψευτοκεφτές". Στην Κύπρο τους αποκαλούμε "νηστίσιμους",που κι αυτό τους περιορίζει στις περιόδους της νηστείας.
      Η αλήθεια είναι ότι φτιάχνουμε ολόχρονα "πράσινους κεφτέδες",μας αρέσουν πολύ.

      Διαγραφή
  4. Ψευτοκεφτεδάκια μούρλια!!
    Μου περίσσεψαν μαυρομάτικα από χθες, λέω να επιχειρήσω να τα κάνω κεφτεδάκια!
    Καλή Σαρακοστή Μωβούλα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε πάλι με τα ψευδοκεφτεδάκια!! :ΡΡΡΡ
      Με μαυρομμάτικα ε;
      Βάλε ανάρτηση να δούμε! Λέω να τα δοκιμάσω με μαυρομμάτικα την Παρασκευή!!!
      Καλή Σαρακοστή Έλενα μου!!
      φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα μοβούλα και καλή σαρακοστή εύχομαι!
    Τα κεφτεδάκια με όσπρια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και θρεπτική πρόταση! Με φασόλια ομολογώ ότι δεν είχα ξαναδεί αλλά πρέπει να είναι πολύ νόστιμα και αρωματικά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, Καλή Σαρακοστή,όμορφη Πέμπτη! :))))))
      Είναι όντως πολύ θρεπτικό φαγητό χάρη στο όσπριο,σε μελλοντική δοκιμή θέλω να αφαιρέσω την πατάτα ώστε να μείνει και ο γλυκαιμικός τους δείκτης χαμηλός. Έχεις κάτι να προτείνεις μήπως;
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Καλή Σαρακοστή Μωβ μου, θα τα κάνω τα κεφτεδάκια σου, χθες έκαν της Κικής και ηταν πολύ ωραία θα κάνω και τα δικά σου την άλλη εβδομάδα, φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου, ελπίζω να σου αρέσουν!!! Έχουμε βέβαια μαγειρέματα μέχρι να φτάσουμε την εμπειρία της Κικής! Για αυτό μην είσαι πολύ αυστηρή,σε παρακαλώ!
      :))))
      φιλάκια πολλά
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  7. Καλή Σαρακοστή! Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα κεφτεδάκια με όσπρια. Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου,
      όπως βλέπεις όλοι τελικά πειραματιζόμαστε με οσπριοκεφτέδες! :))))))))))
      Καλή Σαρακοστή!!!

      Διαγραφή
  8. miam!
    latris oullon tou "nistisimwn kkioftedon", tha ta dokimasw!

    empeusi gia onoma: Fasolafel! (fasolia-falafel)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. randomness! θα έλεγα ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα!

      Διαγραφή
    2. Ποστ μου, Είσαι τέλεια!!!
      Φασολάβερ ούσα, πώς να μην βρω τέλειο το "φασολάφελ";χαχαχαχα
      Πιο ελληνικά όμως;Φασόμπαλες;όια! οκ,στοπ. :)
      Ερώτηση:βρίσκεις μάραθο (άκα φένχελ); το πάνω πράσινο όχι το κρεμμύδι.

      φιλούρες φιλούρες

      Μουνλαϊτ, μα είδες μα είδες; χαχαχαχα

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία η συνταγή... Καλή Σαρακοστή!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία τα φασολοκεφτεδάκια! Καλή σαρακοστή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Στέλλα μου,όμορφη σου Πέμπτη! :))

      Διαγραφή