Η σημερινή ανάρτηση-πάω με ώρα Αμερικής σήμερα-γίνεται στα πλαίσια του παιχνιδιού "Ο μικρός Φλεβάρης ζητάει Αγάπη".
Κατά την βράβευση του ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Αλεξάντερ Πέιν, αφιέρωσε το Όσκαρ στη μητέρα του όπως της το είχε υποσχεθεί. "Σ'αγαπάω πολύ!" στα ελληνικά.
Θέλω να σταθώ στην επιλογή του γνωστού σκηνοθέτη για να εκφράσει την αγάπη του στη μητέρα του στα ελληνικά.
Η επιλογή της γλώσσας ή της διαλέκτου που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον κάθε άνθρωπο μας ξεχωριστά, εξιστορεί και διαφορετικές ιστορίες από τη ζωή μας γενικότερα και ζωγραφίζει το περιβάλλον αλλά και τον χωροχρόνο στο οποίο γεννιέται και μεγαλώνει ο δεσμός μας με αυτό το συγκεκριμένο άτομο.
Ζώντας στην Ευρώπη του 2012,είναι συχνή η εναλλαγή μελωδιών. Τη διάλεκτο ή τη νεοελληνική με τους γονείς και τους παππούδες, μια ενδοοικογενειακήούφο ελληνική με τα αδέρφια και τους παιδικούς φίλους. Στο πανεπιστήμιο και στο τώρα μας,θέλοντας και μη χρησιμοποιούμε ξένες γλώσσες για να εποικοινωνήσουμε με διαφορετικά άτομα. Φίλους,γνωστούς,συμφοιτητές,συναδέλφους. Σχέσεις. Ερωτικές και μη. Αυτόματα, ταξιδεύεις μέσα από την επιλογή των λέξεων, στον χρόνο και στον χώρο.
Στον παπά μου στέλλω σαν δίχρονη "Αγαπώ σε πολλά Ντάντα!" με ένα γλυκάκι ψυγείου και την αγαπημένη του μαρμελάδα. Ελληνική κυπριακή διάλεκτος με αυτό το ελάχιστο άγγιγμα αγγλικής,που χρησιμοποιούμε πότε πότε στις συνομιλίες μας. Απλή η αγάπη του δίχρονου,απλό και το γλυκάκι. :))))))))
Η οικογένεια του λατρεύει τα γλυκά. ΛΑΤΡΕΥΕΙ τα γλυκά! Η πρόγιαγιά μου για την ακρίβεια, αντί για αλάτι, πρόσθετε στο φαγητό της ζάχαρη! Δεν ξέρω γιατί και πώς,πέθανε στα 100κάτι της χωρίς διαβήτη ή ψηλή ζάχαρη. Το αναφέρω για να συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ αγαπάμε τα γλυκά οι υπόλοποι.
Από μωρό γνωρίζω πως ο παπάκης λατρεύει τη μαρμελάδα κυδώνι. Περισσότερο κι από τον μπακλαβά ή το τσίζκεηκ.
Η μαρμελάδα κυδώνι της γιαγιάς θρυλική.
Αν κι είχα φτιάξει πολλές μαρμελάδες στο παρελθόν, η μαρμελάδα κυδώνι πάντα είχε ΣΤΟΠ. Φοβόμουνα πως δεν θα πετύχαινα το "παρελθοντικό"αποτέλεσμα,με το οποίο μεγαλώσαμε.
Πέρσι, με την τηλεφωνική συμβολή της γιαγιάς, έφτιαξα μαρμελάδα κυδώνι!
Όταν ήρθαν οι γονείς μου, ο παπάς μου ενθουσιάστηκε:"Μα είναι ίδια με της μάμμας μου!" Φτιάχνοντας ατομικά ελληνικά τσίζκεηκ, τα κάλυψα με κυδώνι αντί για άλλη μαρμελάδα και έγιναν το αγαπημένο του γλυκό.
Έχοντας όμως τώρα να δημιουργήσω κάτι απόλυτα "δικό μας",που θα μπορώ να το σερβίρω το καλοκαίρι όταν θα ξαναβρεθούμε, έπαιξα λίγο με τα υλικά, θέλοντας ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό που να θυμίζει αναρόπιτα, να σε ταξιδεύει όμως πίσω στην αρχαιότητα, απ'όπου κατάγεται και η αγάπη του Έλληνα για τα κυδώνια ... αλλά και τα τυριά! :)
Μια μικρή Κύπρος του Παπά μου στο Ποτήρι
Υλικά:ελληνικό γιαούρτι
2 κουτιά φρέσκια αναρή/ρικότα/άλλο φρέσκο "γλυκό" τυρί
2-3 κουταλιές ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
1 κλκι χυμός λεμονιού (εξαρτάται από το αν το γιαούρτι μας είναι ξινό ή όχι)
1 βανίλια ή 2 φακελλάκια βανιλίνη
μαρμελάδα κυδώνι ή γλυκό κυδώνι
3 φύλλα κρούστας
Ετοιμασία:
Σχίζουμε τα φύλλα σε κομμάτια. Αν θέλουμε τα λούζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε ή στο τηγάνι ή στον φούρνο για μερικά λεπτά.
Σε μια μεγάλη κούπα αναμιγνύουμε το γιαούρτι με την αναρή μέχρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού,τους σπόρους της βανίλιας. Αν η κρέμα μας είναι πολύ πυκνή,μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά γάλα.
Αν θα χρησιμοποιήσουμε γλυκό κυδώνι, παίρνουμε 2 κομμάτια και τα πολτοποιούμε ενώ 1 τρίτο,το κόβουμε σε κομμάτια.
Η μαρμελάδα της γιαγιάς περιέχει και κομμάτια του φρούτου.
Φυλάμε την κρέμα στο ψυγείο ώστε να "δέσει"και συναρμολογούμε όπως θέλουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε,ώστε τα φύλλα κρούστας να μείνουν τραγανά.
Απόλαυση στο ποτήρι!
Μαρμελάδα Κυδώνι (της γιαγιάς της Χωραϊτισσας)
Υλικά: 5 κυδώνια
ζάχαρη
νερό
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
1 βανίλια (Φυσική)
1 πρέζα αλάτι
Ετοιμασία
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε προσεχτικά τα κυδώνια. Αν θέλουμε κομμάτια φρούτου στη μαρμελάδα, κόβουμε τα 3 κυδώνια σε μεγάλα κομμάτια και τα 2 σε μικρά. Αν όχι, κόβουμε όλα τα κυδώνια σε μικρά κομματάκια.
Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα μας τόσο πιο εύκολη η πιο πάνω διαδικασία.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε τα κομμένα κυδώνια και τα καλύπτουμε με ζάχαρη. Δεν έδωσα αναλογία διότι η προσθήτη της είναι σχετική με το γούστο μας,εκτός από τη συντήρηση της μαρμελάδας.
Ανάβουμε τη φωτιά, αναμιγνύουμε για 2-3 λεπτά και καλύπτουμε ακολούθως με μπόλικο μπόλικο νερό.
Τώρα:υπομονή! :)
Τα κυδώνια θέλουν χρόνο για να "μελώσουν"και να κοκκινήσουν. Μέσα μέσα θα χρειάζονται να τα ανακατέψουμε. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον νερό και ζάχαρη,δοκιμάζοντας,αποφασίζουμε.
Προσωπικά,θέλω τη μαρμελάδα μου να περιέχει μερικά κομμάτια φρούτου, έτσι δεν την πολτοποίησα καθόλου, αν όμως θέλετε μια λεία μαρμελάδα,μπορείτε άφοβα να πολτοποιήσετε τα φρούτα όταν θα έχουν αρχίσει να λιώνουν και να αποκτούν το γνωστό χρυσοκόκκινο τους χρώμα.
Όταν δούμε πως άρχισε να δημιουργείται η μαρμελάδα, ρίχνουμε το αλάτι,κόβουμε τη βανίλια και προσθέτουμε τα σπόρια στη μαρμελάδα. Πλένουμε προσεχτικά το πορτοκάλι,δίνουμε το ξύσμα και τον χυμό στα κυδώνια. Ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη μαρμελάδα καυτή όπως είναι σε αποστηρωμένα μπουκάλια.
Με αυτή τη δοσολογία έφτιαξα 1 τεράστιο μπουκάλι κι 1 μικρό.
Ωραίο και δροσερό πρέπει να είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΜ, είναι είναι :)))))))))
ΔιαγραφήΠολύ γλυκιά η ανάρτηση σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έχω υπόψιν μου τη μαρμελάδα της γιαγιάς σου για του χρόνου. Το γλυκάκι σου θα το δοκιμάσω με μαρμελάδα κυδώνι ρόδι που έχω τώρα.
Πολλά φιλιά!!
Ξανθή μου,
Διαγραφήθα περιμένω να ακούσω τις παρατηρήσεις σου τότε! Στη συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν είμαι καθόλου αντικειμενική :))))))
Πολλά φιλιά!!
Μωβούλα μου υπέροχο και δροσερό το γλυκάκι, υπέροχος και ο λόγος που το "μαγείρεψες"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, καλό μήνα εύχομαι!
Έλενα μου, ευχαριστώ πολύ. Το γλυκό είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι αν και μέχρι τότε δεν βλέπω να μένει κυδώνι στο σπίτι. :)))))))))))
ΔιαγραφήΤέλειο Μήνα!!
πολλά πολλά φιλάκια και σε σένα
Πώς να χωρέσει μια μικρή Κύπρος σε ένα ποτήρι, αν δεν μεσολαβήσει η μαγική αγάπη για συμβεί το θαύμα? Να τον χαίρεσαι τον Παπά σου! Να τον γλυκαίνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω φύλλο για τα γλυκά του ποτηριού! Σ ευχαριστώ για την ιδέα!
Καλό μήνα!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΑγγελική μου, το θαύμα είναι να χωρέσει ολόκληρη Ελλάδα ή κάποια μεγάλη χώρα!! :))))))))))
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
Θα δεις και στην απάντηση προς την Κική το "πείραμα",η ιδέα μου ήρθε από την γλυκειά αναρόπιτα μας,που σίγουρα διαθέτει δίδυμη αδερφή στην Κρήτη. Αφού τα ψήνουμε,γιατί όχι και στο ποτήρι;
Όμορφο Μήνα και σε σένα!
Σε σας έρχεται το φθινόπωρο τώρα;
Πολλά όμορφο τζαι πολλά ωραίο το ονομα του γλυκου τζαι ο λόγος που το έκαμες! :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρασινάδα μου,
Διαγραφήχαίρομαι πολλά που σου άρεσε! :)))))
Πολύ ωραία η συνταγή! Υπέροχη περιγραφή, την διαβάζεις και καταλαβαίνεις ότι είναι γραμμένη με πολύ αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοτούλα μου,σ'ευχαριστώ!
Διαγραφή...:))))))
Τι ωραία ανάρτηση Μωβ μου και το γλυκάκι δροσιστικό και αγαπησιάρικο! Καλό μήνα, φιλιά πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρη μου, σ΄ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΚαλό Μήνα, Όμορφη Άνοιξη,
πολλά φιλιά και σε σένα!! :)))))))))))))
Κι εγλω εντυπωσιάστηκα με το φύλλο. Αν κατάλαβα καλά, το βάζεις σαν βάση;
ΑπάντησηΔιαγραφήKiki μου, στο μικρό ποτήρι το έβαλα ως βάση,ναι.Αλλά και στα ενδιάμεσα στης κρέμας.
ΔιαγραφήΣτο μεγάλο ποτήρι, είχα μαρμελάδα στη βάση,αμέσως μετά φύλλο,κρέμα,ελάχιστη μαρμελάδα,φύλλο,κρέμα. Γαρνιτούρα μαρμελάδα και μερικά κομματάκια φύλλο.
Πειράματα :)
Το μικρό ποτήρι,συναρομολογήθηκε 5-6 ώρες πριν το σερβίρισμα ενώ το μεγάλο 10 λεπτά νωρίτερα. Τα φύλλα στο μικρό ποτήρι απορροφήθηκαν από την κρέμα ενώ στο μεγάλο όχι.Από κει και πέρα,είναι θέμα γούστου.
αυτά :)
Πρέπει να είναι πολύ καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!!!!!