Το "Μιαμ ή μπλιαξ;" σβήνει 4 κεράκια.
Δεν ξέρω τί σκεφτόμουνα τότε με τον τίτλο του μπλογκ. Σίγουρα υπάρχουν φορές που νιώθω ότι πρέπει να "ενηλικιωθεί",να "σοβαρευτεί". Ίσως γίνει αυτή η αλλαγή σύντομα,όταν θα αλλάξω δεκαετία. Ίσως κι όχι, κάποιες συνταγές σίγουρα θα φαίνονται μπλιαξ σε κάποιους. Δεν γίνεται όλα να μας φαίνονται μιαμι μιαμ και σλούρπι σλουρπ.
Μεγαλώσαμε με αυτή την κουζινίτσα,τη ...μωβ! :) Τότε, μαγείρευα συνήθως για μένα μόνο, και όχι καθημερινά.
Στο μεταξύ έμαθα την αξία των εποχιακών λαχανικών και φρούτων. Έμαθα να προγραμματίζω και να μαγειρεύω καθημερινά για δυο ..και τον Μάρσαλ. Ο πειραματισμός στην κουζίνα σταθερός. Δοκιμάσαμε πολλές συνταγές της μπλογκοπαρέας, πολλές παραδοσιακές,οι πλείστες βέβαια, φαντασιακές: ανάλογα με τα ψώνια,το περιεχόμενο του ψυγείου και της ντουλάπας. Μαγειρική εξαρτημένη από τη διάθεση,που με τη σειρά της εξαρτάται από τις...καιρικές συνθήκες!
Κάποια στιγμή,σκέφτηκα να παρατήσω το μπλογκ μα ευτυχώς επέστρεψα ενώ οι αναποδιές εξατμίστηκαν. Γνώρισα όμορφες Ελληνίδες και ορεξάτες Αμερικάνες,τολμηρές Αυστραλές και σοφές Σκανδιναβές αυτά τα 4 χρόνια. Μια όαση που δεν τη συναντάς ποτέ στα ράφια της κατάψυξης του σούπερμαρκετ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Για ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σας κερνώ κρεμώδες Τσιζκεηκ με σπιτικό σιρόπι φράουλας.
Σμίξη παραδοσιακού γερμανικού κέζεκουχεν και νεοϋρκέζικου τσιζκεηκ.
Γρήγορη η ετοιμασία του. Βάσανο η αναμονή. Να ψηθεί,να κρυώσει, να ...παγώσει στο ψυγείο. Η κάθε μπουκιά όμως, ευχαρίστηση. Θαυμάσιο γλυκό της Άνοιξης.
Τσιζκεηκ της Μωβ
Υλικά:4 αυγά
2 κουτάκια κουάρκ ή ελληνικό γιαούρτι αναμιγμένο με φρέσκια κρέμα ή ρικότα
2 κουτιά τυρί κρέμα,τύπου Φιλαδέλφια (να έχετε όμως ένα 3ο)
1 κουτί ρικότα ή φρέσκια κρέμα ή καϊμάκι
5 κουταλιές ζάχαρη
1 βανίλια φυσική ή 2 φακελάκια βανίλιας ή σιρόπι βανίλιας
1 -2 λεμόνια :χυμό και ξύσμα (ανάλογα με το γούστο μας)
1.5 κουτί μπισκότα βρώμης
4-5 κουταλιές βούτυρο
Ετοιμασία:
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Αλέθουμε τα μπισκότα είτε στο πολυμίξερ,είτε στο γουδί. Λιώνουμε το βούτυρο. Αναμιγνύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα στο λιωμένο βούτυρο κι απλώνουμε σαν βάση του γλυκού στο ταψί. Μπορούμε αν θέλουμε, να τα απλώσουμε και στα τοιχώματα του ταψιού. Η ποσότητα του βούτυρου εξαρτάται από την απορροφικότητα των μπισκότων που επιλέγουμε.
Αφήνουμε τη μπισκοτένια βάση να κρυώσει και να πήξει. Μόνο σε αυτό το στάδιο πρέπει να μπει στον φούρνο.
Προθερμάινουμε τον φούρνο βεβαίως βεβαίως,στη μέγιστη θερμοκρασία.
Κτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο,και να μας δώσουν ένα κρεμώδες μίγμα.
Τρίβουμε και στίβουμε το λεμόνι για να κερδίσουμε τον χυμό και το ξύσμα του.
Κόβουμε τη βανίλια δια μήκος, την ανοίγουε και παίρνουμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι.
Σε μια μεγάααααλη κούπα, αναμιγνύουμε τα τυριά με τη βανίλια. (Προσωπικά χρησιμοποιώ το σύρμα.) Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Τέλος,ανκατεύουμε στο μίγμα τυριών,το μιγμα αυγών/ζάχαρης. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα μας πρέπει να είναι ρηχό αλλά όχι ..."νερουλό". Αν ισχύει κάτι τέτοιο δώστε ακόμα ένα κουτί τυρί κρέμα ή ρικότα.Δοκιμάστε άφοβα. Αν σας ικανοποιεί η γλύκα,μπορείτε να δώσετε την κρέμα στο ταψί και να ψήσετε το γλυκό για 40-50 λεπτά, στους 180°C. Προσοχή,μπορεί να είναι έτοιμο στα 35 λεπτά,ανάλογα με τον φούρνο.
Η επιφάνεια πρέπει να έχει αποκτήσει μικρές ρυτίδες. Αν είναι λίγο "ρηχό" στην επιφάνεια,μην ανησυχείτε. Όταν κρυώσει θα είναι τέλειο!
Αφήνουμε περίπου 1 ώρα να κρυώσει και ακολούθως το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον.
Γαρνίρουμε με φράουλες ή άλλα φρούτα του δάσους ή σιρόπι πορτοκάλι ή ό,τι άλλο θέλετε. Το σέρβιρα με σιρόπι φράουλας.
Συμβουλή; Έχετε ένα ποτήρι κρύο νερό, όπου θα βουτάτε το μαχαίρι πριν κόψετε την κάθε μερίδα. (Πώς παίρνουμε μπάλες παγωτού;Ακριβώς έτσι!) Ο λόγος;Να κερδίσουμε μια λεία επιφάνεια,όχι σαν τη δική μου! :))))))))))))))))))
Περιμένετε για ώριμες φράουλες στην εποχή τους. Κόψτες τες περιποιημένα και όχι σαν μουά πουά. Δεν υπήρχε έμπνευση όμως με τις αθεόφοβα ντοπαρισμένες φράουλες Μαρόκου,που περισσότερο θυμίζανε λαχανικό παρά το ζουμερό αγαπημένο φρούτο.
Για αυτό και προτίμησα κατεψυγμένες φράουλες
...για το ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά
500 γρμ φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
ζάχαρη
βανίλια φυσική
νερό
χυμός λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Ετοιμασία:
Καθαρίζουμε,πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες,τις καλύπτουμε με ζάχαρη, προσθέτουμε νερό και τις ...σιγοψήνουμε.
Σε αντίθεση με τη μαρμελάδα, το σιρόπια μας χρειάζεται νερό. Έβαλα αρκετό νερό για να τις αγγίξει αλλά όχι να τις καλύψει. Σιγοβράσιμο, ανακατεύουμε για να λιώσουν οι φράουλες, προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια χυμό λεμονιού,τη βανίλια και το αλάτι.
Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πανέμορφο,κόκκινο σιρόπι. Όταν ζεσταθεί το μίγμα,ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το μπαστουνάκι για να λιώσουμε τις φράουλες,ειδικά αν είναι κατεψυγμένες και θέλουν περισσότερο χρόνο μέχρι να λιώσουν από μόνες τους. (προς το τέλος)
Ανάλογα με το γούστο μας προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη ή χυμό λεμονιού. Βέβαια,όταν κρυώσει το σιρόπι θα είναι πιο γλυκό απ΄ότι ζεστό. Για αυτό προσοχή.
Το φύλαξα σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο, στο ψυγείο.
Ένα χρησιμότατο σιρόπι για τα γλυκά ή γαρνιτούρα,αντί για μαρμελάδα, για να δώσει γεύση στο γάλα ή στα σμούθις, όπως και σε ό,τι θέλουμε. Στον Λάβη αρέσει να γαρνίρει κρουασάν και ψωμάκι. Εγώ πάλι προτιμώ να αναμιγνύω σιροπάκι φράουλας στο ξινόγαλο για τέλειο πρωινό ρόφημα.
Μπορείτε βέβαια... να αλείψετε τα χείλη σας με λίγο σιροπάκι και να δώσετε στον σύντροφο σας το πιο ....γλυκό φιλί! :)))))))))))))))))))))))))))))))
...αν προτιμάτε τα ατομικά τσίζκεηκ,μπορείτε να δείτε και τα Μίνι Cheeesecakes που έφτιαξα πέρσι. Τα προτιμώ αν θα φτιάξω τσιζκεηκ μόνο για τους δύο μας, καθώς μπορούμε να μειώσουμε τις ποσότητες των υλικών και να φτιάξουμε όσα θέλουμε,και διαφορετικες γεύσεις,βεβαίως βεβαίως.
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα σε σένα και στο μπλογκ (που είναι μιαμ)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια δημιουργικά, κοινωνικά, χωρίς ανατροπές, αναποδιές ή άλλα αρνητικά στην πορεία!
Όσο για το κέρασμα... θα το βλέπω στον ύπνο μου! Τέτοια ώρα που διάβασα την συνταγή δεν την γλυτώνω!
Σου στέλνω πολλά φιλιά και πολλές ευχές από Ν Αφρική!
Μωβουλα να σου ζήσει το μιαμ ή μπλιαξ αν και νομίζω πρεπει να μετονομαστεί σε μονο μιαμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συνεχισεις πάντα ετσι ορεξατη, με κέφι και αγαπη για την μαγειρικη!
Και για να συνεχισω στο πνευμα της Αγγελικης απο πάνω, πολλα φιλια και πολλές ευχες απο το Σικάγο!! :))))
Να ζήσετε να ζήσετε!!!!!να συνεχίσεις με όρεξη, κέφι και με αγάπη γι αυτό που κάνειςςςς...να σαι καλαααααααααααααα!!!!!φιλιααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ, να το χαίρεσαι το μιαμ (φυσικά και όχι μπλιαξ) και να το απολαμβάνουμε και εμείς για αρκετό καιρό ακόμα μαζί με το κέφι σου και την ανεξάντλητη μωβ σου όρεξη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο και ανοιξιάτικο το τσιζκέικ (αυτό το κουάρκ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς είναι -εγκυκλοπαιδική απορία), να είσαι καλά και σου στέλνω πολλά φραουλένια φιλιά! :)))
Πολύχρονο, πολύγευστο, χρωματιστό και ΜΙΑΜ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε και στα επόμενα με το καλό... :)
Z.
Τα "mini" είναι απολαυστικότατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι απο εμφάνιση και από γεύση θέλω να πιστεύω :-)
Καλημέρα Μωβούλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στο μπλογκ λοιπόν!! Χρόνια καλά, δημιουργικά και πολύ μιαμ!!!
Υπέροχο το κέρασμά σου, το cheesecake είναι λατρεμένο γλυκάκι και η ψητή βερσιόν μου αρέσει πολύ γιατί έχει αυτή την απίστευτη βελούδινη κρέμα!!
Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια!
Απαπαπααπαπα... θέλω ένα κομμάτι τώρα!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι και ακόμη πιο πολύ για φράουλες!!!!!!
Καλή εβδομάδα!!!
Αααααααααα.... το κυριότερο ξέχασα καλέ..... σε πολλά πολλά χρόνια ακόμη και ΠΟΛΛΕΣ συνταγές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά καλή συνέχεια με πολλές δημιουργίες!!!Εννοείται πως θα κεραστώ απο αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονο το υπέροχο blog σου Μωβ μου! Να εισαι πάντα έτσι δημιουργική και κεφάτη και να μας κερνάς τα υπέροχα πιάτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πάντρεμα του κεζενκιουχεν με το cheese cake ευρηματικό!! Τα λατρεύω και τα δυο!!
Φιλιά πολλά!
Να μεγαλώνει και να ομορφαίνει και να είναι μόνο μιαμ το μπλοκάκι σου Μωβ μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις πέρασε για ένα παιχνίδι, έτσι για το καλό!
Πολύχρονο και πάντα με νόστιμα καλούδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Φιλενάδα μου είμαστε περίπου συνομήλικες;; στη σελίδα βέβαια γιατί στα άλλα...κρύψε πολλά για μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα εκατοστήσεις πρώτα εσύ με Υγεία και να μας χαρίζεις τις υπέροχες ιδέες σου μέσα από τη σελίδα σου.
Πολλά φιλάκια.
Χρόνια πολλά στο blog! Ωραίο το cheesecake αλλά περισσότερο ληγουρεύτικα το σιρόπι φράουλας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜωβούλα μου γενέθλια?? Γιορτάζει το σπιτάκι σου???
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα διπλοχιλιάσει και να συνεχίζεις να μας κερνάς με αγάπη τις νοστιμιές σου!
Γλυκά θα πάρω απ' όλα, και ατομικά και ... ομαδικά, τίποτε δεν σνομπάρω εγώ;-)
Φιλιά πολλά!
Να το χαίρεσαι το μπλόγκ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου δίνει πάντα χαρές και να το φροντίζεις όσο μεγαλώνει και αυξάνονται οι αναγνώστες σου!!
Το κέρασμά σου μου αρέσει πολύ!
Δροσερό και γλυκό ταυτόχρονα!
Να τα εκατοστήσετε!!!
Φιλιά πολλά!
Πολύχρωνο το blog σου και πολύχρωμο και με ωραίες μυρωδιές. Να είσαι κι εσύ καλά να μας δίνει ωραίες ιδέες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκάκι το cheese cake.
Φιλιά
Να τα εκατοστήσει !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για το κέρασμα μωβούλα που θα το τιμήσουμε βεβαίως βεβαίως.
Φιλιά πολλά
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές παιδάκια μου καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
πολλά πολλά φιλιά σε όλους!!!