Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Κυπριακή Ταχινόπιτα κι όχι μόνο...



Τ α χ ι ν ό π ι τ α

Επειδή το Ταχιτοστ δεν αρκεί και οι παιδικές γεύσεις νηστείας δυναμώνουν τις φωνούλες τους, σε κάποια φάση θα στρωθείς και θα ζυμώσεις την αγαπημένη σου νηστίσιμη λιχουδιά φούρνου.

Η συνταγή απλή. Η γεύση καταπληκτική.
Μερικές αλλαγές στη συνταγή που μου έδωσε η αδερφή της γιαγιάς έγιναν καθώς δεν είχα όλα τα υλικά.
  1. Το χωριάτικο αλεύρι αντικαταστάθηκε από ολικής αλέσεως. Την επόμενη φορά θα αντικατασταθεί από αλεύρι ντίνκελ,το αρχαίο σκληρό σιτάρι δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα. 
  2. Η μαστίχα αντικαταστήθηκε από ελάχιστο λικέρ μαστίχας καθώς είχα ξεχάσει να την αγοράσω κατά τη διάρκεια του μηνιαίου μας ελληνικού ψωνίσματος. (Και δεν την βρίσκω αλλού.)
  3. Στη ζύμη ανέμιξα κανέλα και ταχίνι με ελαιόλαδο, αντί για μόνο το δεύτερο. 
  4. Προσπάθησα να πετύχω την υφή που θυμάμαι από τις έτοιμες,κι ευτυχώς την πέτυχα. Τραγανή αντί για ψωμένια ταχινόπιτα δηλαδή. Όπως αγαπάει ο καθένας,έτσι; :)
  5. Επειδή η ζύμη ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμενα,και το ταχίνι όχι, χρησιμοποίησα το υπόλοιπο σπιτικό φυστικοβούτυρο που μου είχε φέρει πριν μερικούς μήνες ένας φίλος. Μου έκανε εντύπωση η υφή και η γεύση του,θύμιζαν πολύ το δικό μας σουσαμένιο ταχίνι αν παραβλέψουμε το χρυσαφί του χρώμα.

Ταχινόπιτες και Φυστικόπιτες μαζί! :)
Παρ΄όλο που τις ξέχασα λίγο περισσότερο στο φούρνο, και έγιναν πιο τραγανές, το γενικό αποτέλεσμα μας ενθουσίασε.

Φάγαμε την πρώτη ταχινόπιτα,ζεστή ζεστή με το τσάι μας.
 Η φυστικόπιτα σχεδόν δίδυμη αδερφούλα της,το ίδιο νόστιμη,το ίδιο αρωματική.

 Παραδοσιακή Κυπριακή  Ταχινόπιτα
Υλικά
Ζύμη:

1 κιλό αλεύρι (3:4 λευκό:χωριάτικο)
νερό (2-3 φλ) σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο ζεστό
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή κύβο νωπής μαγιάς
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές ταχίνι
2 κλκια ζάχαρη
2-4 κλκια κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαστίχα
1 πρέζα μέχλεπι

Γέμιση:
1 μισόλιτρο μπουκαλάκι ταχίνι
 1.5 φλιτζάνι ζάχαρη (τουλάχιστον) ή ανάλογη ποσότητα μέλι
7-8 κλκια κανέλα

Ετοιμασία
Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμιγνύουμε λίγο χλιαρό νερό με το αλάτι,τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα πηρουνάκι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά στο νερό. Αφήνουμε 5-6 λεπτά τα υλικά να σμίξουν,και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του νερού,τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι.  Έπειτα αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Θα έχουν σμίξει τα αρώματα, θα αρχίζει να σχηματίζεται το ζυμάρι. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό. Μόλις αποκτήσουμε μια μπάλα ζυμαρένια,καλύπτουμε τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί. 
Ανάλογα με την εποχή,θα χρειαστούμε από μισή μέχρι μιάμιση ώρα. Τον χειμώνα και τις κρύες μέρες,προτιμούμε να τοποθετήσουμε τη λεκάνη με τη ζύμη στον (σβηστό) φούρνο.


Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη γέμιση.
Αναμιγνύουμε ταχίνι-κανέλα-ζάχαρη. Θέλουμε μια σπυρωτή,σφικτή κρέμα. Αν θέλουμε βέβαια,προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό. Η γλύκα και η κανέλα εξαρτάται από το γούστο μας αλλά η ταχινόπιττα έχει ανάγκη αρκετή ποσότητα και από τα δύο.


Όταν η ζύμη διπλασιστεί,απλώνουμε αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια, κόβουμε τη μπάλα σε 10 περίπου μικρές μπαλίτσες. 
Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στενόμακρο φύλλο λεπτομεσαίου πάχους. Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο, και τυλίγουμε σε λεπτό ρολό. (αφήνουμε λίγη γέμιση για ν΄αλείψουμε τις πίτες μας στο τέλος)
Τυλίγουμε το κάθε ρολό σε δύο σαλιγκάρια. Τυλίγουμε την αριστερή άκρη προς τα μέσα,και τη δεξιά επίσης,τα σαλιγκάρια μας πρέπει να συναντηθούν στο κέντρο.
Τοποθετούμε το ένα σαλιγκάρι πάνω από το άλλο και πιέζουμε με το χέρι,να έχουμε μια επίπεδη πίτα. Για αφράτη ταχινόπιτα σταματάμε εδώ.
Για πιο τραγανή,χρησιμοποιούμε τον πλάστη για να τη ...στρώσουμε.
(Επειδή μου αρέσουν τραγανές,προτίμησα να προχωρήσω στο τελευταίο βήμα)

Αλείφουμε τις ταχινόπιτες με λίγη γέμιση και τις αφήνουμε για μισή περίπου ώρα στο ταψί,καλυμμένες ώστε να φουσκώσουν, και προθερμαίνουμε τον φούρνο.


Ψήνουμε στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Χρειάζονται περίπου μισή ώρα.


Τις απολαμβάνουμε ζεστές ζεστές, με τον καφέ ή το τσάι μας.

Σημ: Το ταχίνι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε από ακατέργαστο φυστικοβούτυρο. Με το βιομηχανικό θα είναι εξίσου νόστιμες,δεν το έχω δοκιμάσει όμως.



10 σχόλια:

  1. apanaia mou efoithiken se to mati mou! Mashalla sou kori!
    (inta krima pou peftei makria i loukanikoupoli:-()

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαναγία μου εκάμετε χωρωδία!
      Την επόμενη φορά που θα κάμω,θα σου το πω και τις στέλλω με ντεχαελ στην Τετραγωνούπολη μας!
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Διαγραφή
    2. τις πολλές φιλούρες τις ξέχασε ο μπλόγκερ!
      :)))))))))))))))))))

      Διαγραφή
  2. Εκάμαμεν παρόμοιες με την Κυπραία κολλητή δαμε αλλα εν εβαλαμε τοσα μυρωδικα. Θα ξανακαμουμε ομως τζαι θα πειραματιστούμε με τις ιδέες σου! :)))))))

    (ιντα κριμα που πέφτει μακρια η Λουκανικούπολη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρας μου,είναι πολύ μακρυά η Ανεμούπολη!!! :))))))
      Οι δικές σας ήταν πιο αφράτες αν θυμάμαι καλά...
      Ο συνδιασμός μαχλέπι/μαστίχας φαίνεται να είναι μαστ για ορισμένες ζύμες. Και στη φλαούνα και στο τσουρέκι κι εδώ. Δεν ξέρω γιατί...
      Πολλά φιλιάααααα!!

      Διαγραφή
  3. Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις πσω περίμενα πώς και πώς την συνταγή για ταχνινόπιτα!! Πόσο χαίρομαι που την έβαλες στο blog. Σημειώνεται και θα δοκιμάστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.
    Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!!
    Στο σπίτι μου είναι ήδη από τα αγαπημένα!!!
    http://www.mycookingbookblog.com/?p=14066

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    BORROWERS APPLICATION DETAILS


    1. Name Of Applicant in Full:……..
    2. Telephone Numbers:……….
    3. Address and Location:…….
    4. Amount in request………..
    5. Repayment Period:………..
    6. Purpose Of Loan………….
    7. country…………………
    8. phone…………………..
    9. occupation………………
    10.age/sex…………………
    11.Monthly Income…………..
    12.Email……………..

    Regards.
    Managements
    Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή