Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χριστός Ανέστη! και Ανοιξιάτικες Βεατρίκες


"Χριστός Ανέστη!" σε όλους!
Τολμώ να ομολογήσω πως αυτό ήταν το πρώτο ξενιτεμένο Πάσχα που ελάχιστα μου έλειψε η Κύπρος.
Πέραν της λειτουργίας της Μεγάλης Εβδομάδας, και της Οικογένειας δηλαδή.
Στη Νήσο παλαιότερα ...στα 00ς...δεν διασκεδάζαμε εκτός σπιτιού την Ανάσταση, ούτε μου λείπει η συγκεκριμένη Έξοδος.
Ανάσταση σήμαινε Εκκλησία, Άγιος Φως, χωριό, συγγενείς, ανθισμένα βουνά...το τραπέζι με τη σούβλα του παππού και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς, βόλτες με τα δευτεροξάδερφα, τα παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή του Σχολείου,που αυτές τις μέρες γέμιζε ξανά παιδάκια, κάποια βραδιά με παραδοσιακούς χορούς,οργανωμένοι οι Απόδημοι του χωριού βλέπεις! :)

Φέτος,
καλέσαμε μερικούς φίλους που τελικά δεν ήρθαν γιατί ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή και ήθελαν ξεκούραση με ησυχία, ήρθαν όμως άλλοι που τους έλειψε το Πάσχα στην Μεσόγειο, και τελικά το σπίτι γέμισε με ανθρώπους που ομόρφηναν την παρέα από νωρίς το απόγευμα μέχρι και τα μεσάνυχτα. Ούτε πως ερχόταν μια συνηθισμένη Δευτέρα με ...πρωινό ξύπνημα!


Περάσαμε τέλεια!

Ετοίμασα κατσικίσιο κρέας με καϊμάκι σε πήλινο δοχείο (παραλλαγή της συνταγής που μας έδωσε η Βίτα), κουπέπια (ντολμάδες),πατάτες στο φούρνο με ελιές,κρεμμύδια και ντοματίνια,λαζάνια, τις πασχαλινές φωλίτσες της Έρης, φιλέτο κοτόπουλο τυλιγμένο σε λεπτές λωρίδες μπέικον και σερβιρισμένο σε ρόκκα λουσμένη σε φρέσκια κρέμα, σπαράγγια με φράουλες,κυπριακή σαλάτα μυρωδικών, τζατζίκι ...και γλυκό με φράουλες και ρικότα.


Επίσης, έφτιαξα το Πολίτικο Τσουρέκι της Μάγδας, που κρατήσαμε για πασχαλινό πρωινό με τον Λάβη μου, και το σέρβιρα με τη -ακόμα μυστική-συμμετοχή μου στα Παιχνίδια της Κουζίνας. Ενθουσιαστήκαμε με τη γεύση, και ενώ ακολούθησα όλες τις συμβουλές της Μάγδας,δεν άντεξα και πρόσθεσα τα σπόρια μιας βανίλιας. Το ζύμωμα στο χέρι δεν ήταν δύσκολο, ειδικά αν έχουμε δοκιμάσει ...τα μπράτσα μας στο παρελθόν! :))))))))) Τα αφράτα τσουρέκια για πρωινό,ενθουσίασαν τον Λάβη,που πέντε μέρες αργότερα,εξακολουθεί να το απολαμβάνει με καϊμάκι και μαρμελάδα.

Φωτογραφία με Συνταγή μόνο από τις Ανοιξιάτικες Βεατρίκες...τα Σπαράγγια με Φραουλες δηλαδή...
  

Ανοιξιάτικες Βεατρίκες
Υλικά
Πράσινα Σπαράγγια
Φράουλες
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
1-2 κουταλιές μαυροδάφνη ή κουμανταρία
ξερός βασιλικός
αλάτι,πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη


Ετοιμασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σπαράγγια,αφαιρώντας τις ίνες και κόβωντας το σκληρό κάτω μέρος.
Σε μια κούπα, αναμιγνύουμε λίγο ελαιόλαδο με αλάτι,βασλικό και πιπέρι. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και προσέχουμε να έχουν αλειφτεί όλα με το "ντρέσσιγκ".
Τα απλώνουμε σε ένα ταψί,στο οποίο απλώσαμε πρώτα χαρτί ψησίματος, και τα ψήνουμε στον φούρνο. (επειδή ο φούρνος ήταν πολλές ώρες αναμμένος δεν θυμάμαι θερμοκρασία και πόση ώρα χρειάστηκαν)
Η διάρκεια ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος των σπαραγγιών μας,πρέπει να είναι τραγανά σε κάθε περίπτωση.
Παράλληλα, κόβουμε τις φράουλες μας σε φέτες, και αναμιγνύουμε ελαιόλαδο με ξύδι μπαλσάμικο,μαυροδάφνη,ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι και ξερό βασιλικό. Περιχύνουμε με αυτό τις φράουλες.
Σερβίρουμε τα ψητά σπαράγγια σε ένα μεγάλο πιάτο, και προσθέτουμε τις φράουλες με το ντρέσσιγκ τους.
Βουαλά μια νοστιμιά ανοιξιάτικη!!!



24 σχόλια:

  1. Και του χρόνου, και του χρόνου!Χρόνια Πολλά και καλά!
    Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή ακόμη και σε παραλλαγή. Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε!
    Και η συνταγή σου και το σερβίρισμα άψογα! Τι χρώματα! Η Άνοιξη στο πιάτο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίτα μου,
      αν την ευχαριστηθήκαμε; Λουκούμι,το μαχαίρι περιττό!
      Η παραλλαγή αναγκαία διότι τσίπα δεν βρήκα (ντα!) και το καϊμάκι αποδείχθηκε καλό υποκατάστατο.
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.. :)))))))))))
      Χρόνια Πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!
    Χαίρομαι που πέρασες όμορφα Μωβούλα μου!
    Και τι διαλεχτά καλούδια τους είχες ετοιμάσει!!
    Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα μου, Χρόνια Πολλά!!
      Εσείς πώς περάσατε; Περνώ σε λίγο από το μπλογκ σας.
      Πάντα με υγεία!!! :))))))))

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά μωβούλα!
    Χαίρομαι που περάσατε όμορφα! Ξεπατώθηκες όμως βρε κορίτσι! Πότε πρόλαβες και τα ετοίμασες όλα αυτά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου,Χρόνια Πολλά!!!

      Ξεπατώθηκα δύο μέρες στην κουζίνα,όντως. Ας είναι καλά ο Λάβης όμως που ανέλαβε το καθάρισμα,το συγύρισμα,και το σερβίρισμα του τραπεζιού (μετά που έβγαλα από το ντουλάπι τραπεζομάντηλο,πιάτα,ποτήρια,σερβίτσιο).
      Τί να γίνει όταν καμιά από τις φίλες μου δεν μαγειρεύει; Μόνο ένα τέλειο γλυκό σοκολάτας,που έφερε ένα αγόρι,συμπατριώτης μας,προστέθηκε στα όσα είχα ετοιμάσει.

      Διαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Έφτασα κι εγώ από το κρύο μη νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις κρύο!! Υπέροχα εδέσματα βλέπω και του Χρόνου με Υγεία!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!!
      Και καλωσόρησες στο σπίτι σου!
      Χε χε,περισσότερο κρύο από την Παγόχωρα θα είχατε...
      :)))))))))

      πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Μωβ!
    Πολύ δημιουργική και έξυπνη ιδέα μου φαίνεται αυτό το σπαράγγια - φράουλες, ειδικά όταν αυτά είναι ψητά και οι φράουλες είναι βασικά η σάλτσα τους!
    Γενικά φάγατε καλά πάντως, καλά να περνάς συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινούλα μου,Χρόνια Πολλά! :))))
      Η σαλάτα σπαράγγια/φράουλες αν και όχι καθημερινός ή συνηθισμένος συνδιασμός,συναντάται συχνά εδώ. Ως σάλτσα το σκέφτηκα διότι έχω δει αρκετές φορές σπαράγγια σε ντρέσσιγκ φράουλας (χωρίς το φρούτο όμως),επίσης πολύ νόστιμο κι απλό.
      Μη νομίζεις,όσο κι έφτασε το φαγητό για όλους!
      Σ΄ευχαριστώ,όλοι να περνάμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται κοριτσάκι μου...
      :))))))))))))

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Μωβάκι Και του χρόνου να είστε καλά, και πάντα με τόσο ωραία εδέσματα Τα σπαράγγια με τις φράουλες θα τα δοκιμάσω σίγουρα.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου,
      Χρόνια Πολλά!
      Μακάρι,και του Χρόνου!

      Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά και καλά. Και του χρόνου με υγεία.

    Το πιάτο σου ανοιξιάτικο και ωραιότατο. Πολυ ενδιαφέρον ο συνδυασμός των δυο υλικών.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον μου, Χρόνια Πολλά και σε σένα!
      Πάντα με Υγεία!
      Ενδιαφέρον και νόστιμος,όντως! :))))))))))

      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά!!!!!!!!!!!!! Με υγεία!!!!!!
    Όλα υπέροχα δείχνουν!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, σ΄ευχαριστώ!
      Χρόνια Πολλά και Καλά,με Υγεία Πάντα και σε σένα εύχομαι!!

      Όμορφο υπόλοιπο Κυριακής! :)))))))))))

      Διαγραφή
  9. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!! Τί πανέμορφη σαλάτα!! Λατρεύω και τα σπαράγγια και τις φράουλες αλλά ποτέ δεν έχω συνδυάσει τα δυπ. Να λοιπόν η ευκαιρία!
    Χαίρομαι επίσης πάαααρα πολύ που σας άρεσαν τα τσουρέκια. Γειά στα χέρια σου, τέλεια φαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου, Αληθώς ανέστη ο Κύριος!
      Χρόνια Πολλά!
      Δεν σε πιστεύω!!!Καιρός λοιπόν να τον δοκιμάσεις, μόλις νοστιμέψουνε και οι φράουλες... :)
      Τα τσουρέκια σου ήταν τέλεια, σήμερα έγιναν τα τελευταία κομμάτια french toast με μαρμελάδα φράουλας,υ π ε ρ ο χ ο πρωινό Κυριακής! :))
      Πολλά πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία! Πολύ όμορφα όλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά με Υγεία και σε σένα Μαρία μου!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ... :))))

      Διαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
    Εξαιρετικά όλα όσα έφτιαξες και να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις καλή μου. Αλλά στάιηνα στις Βεατρίκες, ιδιαίτερο όνομα με ιδιαίτερα υλικά και σύνθεση. Πως να πρέκειψε άραγες ένας τέτοιος συνδυασμός αναρωτιέμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος,Πηνελόπη μου!
      Χρόνια Πολλά!
      Α, τον όρο "Βεατρίκη" τον δανείστηκα από την αρχή αυτού του μπλογκ,εννοείται από την "Φρουτοπία"!!!
      Οι σαλάτες με φράουλες (και μπέρις γενικότερα)από πάντα αγαπημένες,το 2008 νομίζω είχα πρωτοπαρουσιάσει εδώ μία πολύ απλή.
      Όπως έγραψα και στην Σκοτεινή μας Σεφ, ο συνδιασμός στην Παγόχωρα είναι συχνό πιάτο της άνοιξης, τώρα ο τρόπος που συνδιάστηκαν το Πάσχα μάλλον δικός μου,ειδικά με την προσθήκη της μαυροδάφνης.
      Χθες,είδα σε ένα καφέ,σπαράγγια με σπιτική χολαντέζ φράουλας,δεν ακούγεται περίφημος;
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))

      Διαγραφή