Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Ψητά λαχανικά


Όταν ο χειμώνας κοκκαλώνει τα τζινς και δονεί επικίνδυνα τα κόκκαλά μας, μας φαίνεται απάνθρωπα κρύα η σαλάτα.

Το λαχανικό όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να το καταναλώνουμε καθημερινά και σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι τα υπόλοιπα είδη τροφών. Κομπρέ; Κομπρέ να λέμε! :))))))))


Λοιπόν, για μπιφτέκια ή για μπριζόλα, ωραία συνοδεία τα ψητά λαχανικά.


Και τίποτα το δύσκολο!


Προθερμαίνουμε το φούρνο και ανοίγουμε το ψυγείο. Στο δικό μου υπάρχει συνήθως μπρόκολο,καρότα, ντομάτα, μανιτάρι, κολοκύθι και μελιτζάνα.


Σε ένα μεγάλο ταψί, μπορούμε να τα προσθέσουμε όλα μαζί.

Ολόκληρη την ντομάτα, μανιτάρια καθαρισμένα, μελιτζάνα και κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες ή ροδέλες αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου στον φούρνο.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε καρότα, κρεμμύδια και πιπεριά!

Επίσης μπορούμε να ψιλοκόψουμε 2 σκελίδες σκόρδου και να τις πασπαλίσουμε πάνω στα λαχανικά μαζί με τη ρίγανη/βασιλικό/άλλο ξηρό βότανο.

Βγαίνοντας από τον φούρνο, είναι έτοιμα να συνοδέψουν κάποιο πιάτο με κρέας ή να καταναλωθούν σκέτα, παρέα με γιαούρτι, τυρί ή πίττα.



Το μπρόκολο συνήθως το ψήνουμε στον ατμό.

Αν δεν έχετε κατσαρόλα ατμού, όπως εγώ δηλαδή, τότε τοποθετείστε σε μια κανονική κατσαρόλα λίγες κουταλιές νερό, ίσα για να γεμίσουν τον πάτο της. Ρίξετε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια, όταν το νερό βράσει και κλείστε την κατσαρόλα. Το πράσινο θα ψηθεί στον ατμό, που δημιουργείται. Εξάλλου δεν θέλει και πολλή ώρα αφού πρέπει να παραμείνει τραγανό. Αν θέλετε προσθέτετε και καρότο.

ή αν έχουμε μεταλικό τρυπητό, που στραγγίζουμε τα μακαρόνια ή τα λαχανικά μας, το τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα, στην οποία ρίξαμε νερό για να βράσει. Μέσα στο τρυπητό τοποθετούμε τα λαχανικά και αφού τα καλύψουμε με το πώμα, αφήνουμε λίγα λεπτά να ψηθούν στον ατμό.


Αυτά!

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

3 σχόλια:

  1. Λέω μιαμ στο πουργούρι. Εγώ συνήθως το φτιάχνω όποτε μου περισσέψει κρέας, είτε χοιρινό ψητό ή κοτόπουλο, το κάνω όπως εσώ αλλά ρίχνω και τα κρέατα κομμένα κομματάκια και με γιαούρτι, λέω ξανά μιάμ. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ. Έχεις καμία σχέση με Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα με γιαούρτι, Τί ΚΥΠΡΑΙΕΣ θα ήμασταν αν δεν τρώγαμε το γιαούρτι; χαχαχαχα
    Ναι, Ήβη μου, Κυπραία :))))))))))))

    φιλιάάάά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή