Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Βασική συνταγή για κέικ.


Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος αγοράζει κέικ όταν μπορεί κάλλιστα να το φτιάξει στο σπίτι, σε λιγότερο από μία ώρα!

Η βασική συνταγή για κέικ είναι : αυγό, αλεύρι, γάλα, b.p. , λαδάκι ή βούτυρο και ζάχαρη!

Ένας φούρνος σε προθέρμανση και ένα βουτυρωμένο ταψί!


Φυσικά αυτή η συνταγή δεν έχει γεύση, είναι σαν γλυκό ψωμί. Όμως αν της προσθέσουμε λίγη βανίλια ή λίγο καφέ ή κανέλα αμέσως αποκτά άρωμα και γεύση!


Κι από εκεί, χτίζουμε συνταγές για πιο περίπλοκα κέικς.

Με σοκολάτα, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς κλπ!


Ας κοιτάξουμε όμως την απλή συνταγή για κέικ.


Θα χρειαστούμε

2 αυγά

1 ποτήρι γάλα

3/4 ποτηριού λάδι (φυτικό βούτυρο, βούτυρο γάλακτος λιωμένο, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ρασπέλαιο κλπ)

3/4 ποτηριού ζάχαρη

2 περίπου ποτήρια αλέυρι

1 φακελάκι ή κουταλάκι b.p.

2 φακελάκια βανίλια


Πρώτα ανάβουμε τον φούρνο, καλύτερα στην μάξιμουμ θερμοκρασία!

Μετά, βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας.

Σε μια μεγάλη κούπα, χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Πάντα αρχίζουμε με τα αυγά και τη ζάχαρη αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μια κούπα! Δεν ξέρω γιατί... Ας το αποκαλέσουμε Νόμοι της Μαγειρικής Χημείας! :)

Το μίγμα αυγά-ζάχαρη πρέπει να κτυπηθεί καλά ώστε να μας δώσει μια μπεζ κρέμα!

Ακολούθως προσθέτουμε την βανίλια, το γάλα και το λάδι ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.

Τελευταία θα προσθέσουμε το αλευράκι και το b.p.

Ανακατεύουμε πάντα καλά με το σύρμα ώστε να βγει ένα όμορφο μίγμα. Ούτε πολύ ρηχό, ούτε πολύ στερεό!

Το ρίχνουμε στο βουτυρωμένο ταψί και αφού κατεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου, τοποθετούμε το κέικ μας στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και το ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά!

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ λένε οι έμπειροι και κάτι ξέρουν για να το λένε!

Στο τέλος τέλος και όταν μοσχομυρίσει η κουζίνα, ανοίγουμε το φούρνο, παίρνουμε ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια και το βυθίζουμε στο κέικ μας. Το αφαιρούμε αμέσως και αν είναι πεντακάθαρο τότε το κέικ μας έχει ψηθεί!


Στην απλή συνταγή, μπορούμε να προσθέσουμε θρύμματα σοκολάτας ή λίγες σταγόνες αλκοόλ, να αντικαταστήσουμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού/λεμονιού ή να προσθέσουμε κακάο/σοκολάτα σε σκόνη, νεσκαφέ για κέικ μόκκα κλπ...

Πάντα για απλά κέικς, με κάποια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα!


Φιλάκια πολλά!!!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))



6 σχόλια:

  1. To φτιάξαμε χωρίς μίξερ και αντί για γάλα βάλαμε γιαούρτι, ένα κυριακάτικο πρωινό που ξυπνήσαμε με τρελλή όρεξη για γλυκό.
    Αν και η ζύμη αρχικά δε μας γέμισε το μάτι, το κέϊκ είχε μεγάλη πετυχεσιά. Η συνταγή λοιπόν αποδείχτηκε το απόλυτο μιάμ!
    Δοκιμάστε το λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ πολύ!! πολύ κατατοπιστικό το ποστ! το έφτιαξα αλλά δεν το έψησα ακόμα! για να δούμε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλη συνταγη...ευκολη γρηγορη και νόστιμη ....οταν εχεις και μονο τα βασικα στο ντουλαπι σου...ειναι super!!! Εγω δεν ειχα ουτε γαλα και το αντικατέστησα με χυμο πορτοκαλιου !!! Yiammi@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. It's going to be ending of mine day, however before finish I am reading this impressive article to increase my experience.
    Also visit my blog post best cures for insomnia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρόσθεσα σταφίδα, τριμμένη καρύδα, φουντούκια, σοκολάτα, κακάο και γκότζι μπέρι και είναι ομολογουμένως το καλύτερο κέικ που έφτιαξα ποτέ..!!
    το σέρβιρα σε μικρές μπουκίτσες στο μαγαζί που δουλεύω και άκουσα πολλά συγχαρητήρια, τα οποία αξίζουν σε εσένα..!!
    μπράβο για τη συνταγή σου..!!
    Ρίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έκανα τις προάλλες με κακάο και από πάνω πρόσθεσα λιωμένη σοκολάτα! Είναι απλό, πεντανοστιμο και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ! Είμαι φοιτήτρια και συχνά εχω κόσμο στο σπίτι και το κέικ αυτο με έχει βγάλει ασπροπροσωπη!! ειναι πανεύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή