Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Πράσινα Σπαράγγια Γκρέκο.


Καλημερούδια μας!!

Αυτή την εποχή, η Γερμανία μετατρέπεται στην Σπαραγγιοχώρα! Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα στο δρόμο, θα δεις περιπτεράκια να πουλάνε σπαράγγια!

Λατρεύουν να τα τρώνε με σος Χολαντέζ και πατάτες ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό μπριζόλας ή ψαριού. Πάντα με την Χολαντέζ όμως! Φυσικά, η σούπα από σπαράγγια είναι πολύ δημοφιλής αλλά και τα σπαράγγια τυλιγμένα σε μπέικον!


Υπάρχουν τα λευκά σπαράγγια και τα πράσινα/ιώδη: Τα πρώτα θα τα έλεγες βολβούς αφού είναι μέσα στη γη ενώ τα δεύτερα είναι χόρτα/λαχανικά και είναι συνήθως πάνω από τη γη!

Τα λευκά σπαράγγια είναι πιο χοντρά και σκληρά ενώ τα πράσινα είναι πιο τρυφερά και λεπτά, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα τόσο στο καθάρισμα όσο και στο μαγείρεμα τους...


Στην Κύπρο, έχω την εντύπωση ότι τα άγρια σπαράγγια τα αποκαλούμε αγρέλια και αν όντως καλά θυμάμαι, τα τηγανίζουμε με αυγά/ομελέτα... σαν τα "κολοκυθάκια με τα αυγά"!


Χθες είπαμε με τα παιδιά να ετοιμάσουμε σπαράγγια με σος Χολαντέζ κλπ...

Τελικά βρήκαμε μόνο πράσινα σπαράγγια στην αγορά, έτσι πρότεινα να τα φτιάξουμε πιο υγεινά και φυσικά όποιος ήθελε, μπορούσε να προσθέσει τη σος Χολαντέζ...

Φυσικά όταν είδαν το σπαγγέτι, απόρησαν όμως το πιάτο ήταν επιτυχία!



Σπαγγέτι με πράσινα σπαράγγια Γκρέκο

Υλικά:

1 πακέτο σπαγγέτι

1 μεγάλη δέσμη πράσινα σπαράγγια

2ο ντοματούλες - τσέρι

1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα - 150 γρ

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, βασιλικό


Εκτέλεση:

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με νερό για βράσιμο

πλένουμε καλά τα σπαράγγια μας και ακολούθως τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας την κάτω άκρη και τυχόν σκληρές ίνες... (τα λευκά σπαράγγια απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στο καθάρισμα)

Ακολούθως τα τοποθετούμε στο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για

4-5λεπτά ώστε να ψηθούν.

Ταυτόχρονα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά με λίγο ελαιόλαδο.

Τα σπαράγγια μας έχουν ζεματιστεί καλά στο νερό, έτσι τα αφαιρούμε από αυτό.

Κόβουμε κάθε σπαράγγι σε 3 μέρη.

Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε ελαφρά,

προσθέτουμε τις ντοματίτσες μας (ολόκληρες),

αλατοπιπερώνουμε καλά,

προσθέτουμε τη φέτα

λίγο βασιλικό ξηρό,

αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθούν στο τηγάνι, να δέσουν τα υλικά μας

και έπειτα αφαιρούμε από τη φωτιά.

Ταυτόχρονα, στο νερό όπου βράσαμε τα σπαράγγια μας, ετοιμάζουμε τα σπαγγέτι.

Όταν τα σπαγγέτι είναι αλ ντέντε, τα αφαιρούμε από το νερό τους και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά.

Σοτάρουμε το φαγητό για λίγο στο τηγάνι κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, βασιλικό।

Σερβίρεται ζεστό και είναι ένα νόστιμο ανοιξιάτικο πιάτο!


Αν δεν θέλουμε τα σπαγγέτι

μπορούμε να αφαιρέσουμε από το τηγάνι, τα σπαράγγια-ντοματίνια-φέτα μας

και να τα τοποθετήσουμε σε μια μεγάλη κούπα, να δώσουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

και να τα σερβίρουμε ως σαλάτα!


:))))))))))))))))))))))))))))))))))




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου