Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

Σιγά σιγά τα λάχανα...


Σπουδαία τα λάχανα! Σιγά τα λάχανα!

Και όμως! Σπουδαίο πράσινο το λάχανο!

Ειδικά αν εννοείται το κυπριακό "λάχανο", όπως ονομάζονται στο νησί τα σέσκουλα, και όχι το κραμπί, την κράμβη, που εννοείται στην ηπειρωτική Ελλάδα...


Πού θέλω να καταλήξω;

Ε, άρχισε και η Μεγαλοβδομάδα...

Τα σέσκουλα είναι μαστ ακόμα και για τους πιο νηστείας-αμαρτωλούς! (με πιάσανε οι τύψεις, βασικά...)


Στην Κύπρο τα βράζουμε με τα μαυρομμάτικα,τα κάνουμε κουπέπια (ντολμαδάκια)
ή αντικαθιστούν το σπανάκι στο σπανακόρυζο!


Όμως εγώ είμαι στη φάση "τρέξε, τρέξε και κάποτε θα προλάβεις να κάνεις όλα όσα θέλεις"

οπόταν θα σας προτείνω μια πανεύκολη συνταγή με λάχανα! ...Σέσκουλα, έστω!!!


Συνοδευτικά τα Λάχανα

Υλικά:

1 μεγάλη δέσμη σέσκουλα

ελαιόλαδο

χυμός λεμονιού

αλάτι, πιπέρι, βασιλικός

...

και Τζίντζερ για όποιον του αρέσει


Εκτέλεση:

Κόβουμε και πλένουμε τα σέσκουλα μας,

βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι,

προσθέτουμε λίγες κουταλιές νερό

ρίχνουμε τα σέσκουλα,

ανακατεύουμε λίγο,

κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι του,

περιμένοντας λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα σέσκουλα.

Ξεσκεπάζουμε, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και ξανακλείνουμε το καπάκι.

Τρίβουμε ένα κομμάτι τζίντζερ και το προσθέτουμε στο φαγητό, ανακατεύοντας.

Όταν είναι έτοιμα,

προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε κι άλλο αλάτι...


Θα έλεγα ότι είναι ωραίο συνοδευτικό για το φιλέτο αλλά εκτός αν πρόκειται για φιλέτο σόγιας (ιιιιιιιιιι), δεν τρώμε φιλέτο θαλάσσης ή στεριάς αυτή τη βδομάδα...

Πάρτε λοιπόν ψωμάκι, και βουτήξτε!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Το τζίντζερ του δίνει ένα υπέροχο άρωμα και μια ιδιαίτερη νότα γεύσης ενώ αν θέλουμε, μπορούμε να τα σοτάρουμε μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι!

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στα ψημένα πλέον σέσκουλα, ψιλοκομμένη ντοματούλα και να σερβίρουμε στο τραπέζι μια νηστίσιμη, ανοιξιάτικη σαλάτα!

Συνοδεύει μια χαρά τα νηστίσιμα κεφτεδάκια, πατατούλες, ρυζάκι...


Γλωσσογνωσία: Σέσκουλα (el) -Crab Beet (en)- Mangold (de) - La poirée (fr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου