Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Συρματικά- μαγιονέζα


Το πολυμιξεράκι μου το τιμώ ιδιαίτερα! Για όλα σχεδόν τα λαχανικά που θέλουν λιώσιμο, για να φτιάξω πέστο, για μίγμα κρέπας...

Αλλά όταν φτιάχνω κέικ προτιμώ το σύρμα! Διότι με το σύρμα, έχω την δυνατότητα να "νιώθω" την υφή του μίγμτος: αν πραγματικά χρειάζεται περισσότερο αλεύρι ή γάλα.

Την φρέσκα κρέμα επίσης στο σύρμα για να μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και την πιθανότητα "κοψίματος".


Το ίδιο ανακάλυψα πρόσφατα σε μια απόπειρα να φτιάξω μαγιονέζα.

Δεν ακολούθησα τη συνταγή και τις οδηγίες, δεν πανικοβλήθηκα όταν μου έκοψε. Συνέχισα να την ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα και τελικά πέτυχε!

Το χρώμα βέβαια με παραξένεψε αλλά σκέφτηκα ότι με την μουστάρδα και το ελαιόλαδο δεν μπορούσε να ήταν και πολύ διαφορετικό το χρωματικό αποτέλεσμα!


Σπιτική μαγιονέζα

Θα χρειαστούμε αυγά, λάδι, λίγη μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι!

Στις συνταγές έκαναν λόγο για ένα ποτήρι λάδι και 6 κρόκους!

Πανικοβλήθηκα με τις ποσότητες... τελικά χρησιμοποίησα λιγότερη ποσότητα...και γέμισα ένα μπουκάλι μεσαίου μεγέθους, το οποίο στο ψυγείο μας έχει αντέξει μια χαρά!

Φυσικά καλό είναι να ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές συνταγές αν δεν θέλουμε ή δεν αντέχουμε τις εκπλήξεις!

Εγώ χρησιμοποίησα 4 κρόκους, 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο, 1 γεμάτο κουταλάκι μουστάρδα, λίγες σταγόνες ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ξηρό βασιλικό! (αφού ούτως ή άλλως τον βάζω σχεδόν παντού! ;))))) )


Εκτέλεση:

Χωρίζεις τα ασπράδια από τους κρόκους!

Σε μια μεγάλη κούπα, βάζεις τους κρόκους, το αλατοπίπερο, τη μουστάρδα και το ξύδι,

χτυπάς καλά με το σύρμα να δέσουν τα υλικά και να μας δώσουν ένα όμορφο κρεμώδες μίγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι και χτυπάμε με το σύρμα, αδιάκοπα.

Αν φαίνεται να κόβει, δεν πανικοβαλλόμαστε!

Συνεχίζουμε να χτυπάμε, να χύνουμε λίγο λίγο το λαδάκι, να χτυπάμε

μέχρι να τελειώσει το λάδι

και να έχουμε τη μαγιονέζα μας, ομοιόμορφη και λαμπερή!


Τη χύνουμε σε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι και την τοποθετούμε στο ψυγείο.


Το χρώμα της έτοιμης μαγιονέζας απέχει από αυτό της σπιτικής! Σημαντική η υπενθύμιση! Θα είναι πιο κιτρινωπό, χάρη στους κρόκους και το λεμόνι! Και αν φυσικά χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο τότε το χρώμα θα είναι μεταξύ αυτού της βιομηχανικής μαγιονέζας και της μουστάρδας!


Φαντάζομαι ότι σκέτη και φυλαγμένη στο ψυγείο είναι η καλύτερη βάση για διάφορες συνταγές με μαγιονέζα!
Ανάλογα με το φαγητό που θα συνοδεύσει, μπορούμε να της δώσουμε κάθε φορά, κάποιο βότανο ή κάποιο άλλο μπαχαρικό! Σε γεμιστά αυγά πχ κάρρι ή κόκκινο πιπέρι, σκόρδο και ψιλοκομμένο άνηθο για ψάρια και θαλασσινά, ρίγανη και γιαούρτι για να την μετατρέψουμε σε σάλαντ ντρέσσινγκ! Ό,τι θέλουμε, ειλικρινά!


*Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο για πιο λίγες τύψεις। Παραμυθιάσματος η θερμίδα! αλλά τουλάχιστον μεσογειακά και με υγεία!

:))))))))))))))))))))))))


4 σχόλια: