Δευτέρα, 7 Απριλίου 2008

Τυρόπιττα Cake

Το πιο αγαπημένο αλμυρό κέικ, έβερ!Μοιάζει με κέικ αλλά δεν είναι!
Την πρώτη φορά που το έφτιαξα, ήταν στην κουζίνα φοιτητικής εστίας.
Οι συγκάτοικοι στο διαμέρισμα, όλοι φίλοι, αφήναμε στο τραπέζι της κουζίνας τα γλυκά που φτιάχναμε, για να πάρουν και οι υπόλοιποι. Δεν σκέφτηκα να τους ενημερώσω όμως ότι στο κέικ δεν υπήρχε ίχνος ζάχαρης...Έπιστρέφει ο Ρ από την προπόνηση, περνάει στην κουζίνα για να πάρει μια σοκολάτα και βλέποντας το κέικ στο τραπέζι, δεν το σκέφτεται και πολύ: Κόβει ένα γενναιόδωρο κομμάτι και το δοκιμάζει με αποτέλεσμα ένα πολιτισμικό σοκ γεύσης να το πάθει!
Λίγη ώρα αργότερα, έρχομαι στην κουζίνα, βλέπω την τυρόπιττα κομμένη και σκέφτομαι ότι κάποιο από τα παιδιά έφαγε το πρώτο του αλμυρό γλυκό!
Την ώρα του δείπνου, έλεγε ο Ρ τί σοκ έπαθε αλλά και πόσο του άρεσε, πήρε τη συνταγή και τώρα την έχει περάσει στο δικό του ρεπερτόριο, όταν βρίσκει χαλλούμι:Κυπριακή συνταγή, δεν ξέρω αν φτιάχνεται αλλού αφού ως βάση της έχει το χαλλούμι!

Τυρόπιττα Cake
Υλικά:
1 1/2 χαλλούμι
2 1/2 ποτήρια αλεύρι
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι φυτικό λάδι
1 φακελάκι b.p.
λίγο δυόσμο (τριμμένος ξερός δυόσμος ή ψιλοκομμένος φρέσκος)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Τρίβουμε, τρίβουμε, τρίβουμε το χαλλούμι... Θέλει δύναμη και υπομονή,όντως.. ουφφ!
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα.
Τα χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το τριμμένο χαλούμι, το λάδι και το γάλα, το μπιπι, τον δυόσμο και τελευταίο το αλεύρι...
Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.
Η ποσότητα των 2μιση ποτηριών είναι ενδεικτική. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο, μπορεί και λιγότερο.
Το μίγμα μας πρέπει να έχει την ρευστότητα που έχουν τα κέικς.
Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Είναι ψημένο όταν αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσοκαφέ χρώμα και φυσικά περάσει το "τεστ του μαχαιριού".
Αφήνουμε να κρυώσει.
Είναι νοστιμότατη επιλογή αντί της τυρόπιττας με φύλλο αλλά κι αντί γλυκίσματος για τον καφέ.
Την συνταγή την φτιάχνουμε ή με φρέσκο γάλα ή με εβαπορέ.
Καμιά φορά, βάζω μισό ποτήρι ελαιόλαδο και μισό ποτήρι σπορέλαιο ενώ συνήθως βάζω 3/4 του ποτηριού, λάδι.
Ο δυόσμος συνήθως είναι ξερός αλλά έχω δοκιμάσει να την φτιάξω με φρέσκο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά μιάμι!
Χμ.. α ναι, το τελευταίο σημείο, που δεν μου αρέσει: αν σας αρέσουνε τόσο πολύ οι σταφίδες, μπορείτε να τις προσθέσετε στη συνταγή...Έχει αρκετό κόσμο που το κάνει...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2 σχόλια:

  1. Πόσο θα ήθελα μία ωραία τυροπιτα αυτη τη στιγμή!!!!......αυτή πρέπει να είναι τέλεια και θα την δοκιμάσω!!!!! Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά υπέροχη η τυρόπιτα....την έφτιαξα για πρώτη φορά.....πρόσθεσα μόνο 1 1/2 ποτήρι αλεύρι ώστε να μοιάζει με μείγμα του κεικ....το λάδι μου επεσε πολυ 1 ποτηρι...την επόμενη φορά θα βάλω 1 /2 ποτήρι...στην θέση του 1/2 χαλλούμι έβαλα τυρι φέτα....Στην τελική όμως ειναι υπέροχη και εύκολη συνταγή!!!!! Ευχαριστώ ����

    ΑπάντησηΔιαγραφή