Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Σπανάκι κρασί και μασκαρπόνε


Ο καιρός εδώ μια κρύο μια ζέστη. Εντός της ίδιας μέρας, μπορεί να πεθαίνεις για ένα παγωμένο χυμό ή για μια ζεστή ζεστή σουπίτσα! Ζεσταίνεσαι, βγάζεις ρούχα, παγώνεις, βάζεις ρούχα, ιδρώνεις, κτυπάνε τα δόντια από το κρύο...Σαλάτα τα χει κάνει ο ουρανός!


Σαλάτα με σπανάκι λοιπόν, ούτε παγωμένη αλλά ούτε και ζεστή!
Με ντρέσσινγκ κόκκινου κρασιού. Τέλειο το κόκκινο κρασί, μας χαρίζει λένε και γερή καρδούλα. Ε, σε σαράντα χρόνια, θα ξέρουμε και μεις με τη σειρά μας τί κάναμε σωστό και τί λάθος...παραπαπάμπάμ μιάμ! Στο ντρέσσιγκ μας χάρισε ένα όμορφο ροζ χρώμα, το οποίο δεν καλοφαίνεται στη φωτογραφία...
Με το φρέσκο σπανάκι είχα μια φοβία, μου θύμιζε λίγο κουνελοτροφή αλλά εντάξει...θετική έκπληξη!
Η σαλάτα μας συνοδεύει τέλεια κρέας, σολωμό ενώ αν προσθέσουμε τυρί της επιλογής μας, μετατρέπεται σε ένα υπέροχο κύριο πιάτο!

Σαλάτα Σπανάκι

Υλικά:
φρέσκα φύλλα σπανάκι
ντοματίνια
καρύδια
ξύσμα από φλούδα λεμονιού
2-3 φέτες ψωμί

Για το ντρέσσιγκ:
3 κουταλιές μασκαρπόνε
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κουταλιές κόκκινο κρασί
1 κουταλιά νερό
1 κουταλιά μπαλσάμικοκριμ
αλάτι, πιπέρι, βασιλικός

Προετοιμασία:
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και το "τοστάρουμε" σε ένα πολύ καλά θερμαινόμενο αντικολλητικό τηγάνι, αν θέλουμε προσθέτουμε και ελαιόλαδο στο τηγάνι.
όταν είναι έτοιμα, δηλαδή φρυγανιές μίνι, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ουσιαστικά κρουτόνς φτιάξαμε, με ψωμί της επιλογής μας. Αν θέλουμε εννοείται μπορούμε να προσθέσουμε (στο τηγάνι)σκόρδο, ξηρά βότανα για άρωμα και γεύση.
Ακολούθως σοτάρουμε τα ντοματίνια μας (αφού τα έχουμε πλύνει-δεν τα κόβουμε!) σε 2 σταγόνες ελαιόλαδο.
Μετά; εμ... α! Γεμίζουμε μια κούπα με κρύο νερό, βάζουμε το σπανάκι και το καθαρίζουμε καλά. Ακολούθως, αφαιρούμε το νερό, αφήνουμε το πράσινο φυλλαράκι να στραγγίσει και ασχολούμαστε με το ντρέσσιγκ.

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υλικά μας και ανακατεύουμε δυνατά με ένα πηρούνι. Αν θέλουμε το ντρέσσιγκ μας πηχτό βάζουμε μια κουταλιά νερό, αν όχι, τότε λίγο περισσότερο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, βάζουμε το ντρέσσιγκ στο ψυγείο και επιστρέφουμε στην σαλάτα μας!

Σε ένα μεγάλο πιάτο, ούτε ρυχό ούτε βαθύ, ρίχνουμε τα φύλλα. Έπειτα, τα ντοματίνια, το ξύσμα λεμονιού, τα κρουτόνς και φυσικά ...καρύδια, που έχουμε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια!

Δεν αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα.
Την σέρβιρα ξεχωριστά από το ντρέσσιγκ για να βάλει ο καθένας όσο ήθελε αλλά και για να μείνει πιο τραγανή.

Βουαλά ένα μιααααμ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2 σχόλια:

  1. Τέλεια σαλατίτσα, χορταστική κι υγιεινή! Ωραία πινελιά το κρασί...Εγώ επειδή βαριέμαι το πλύσιμο, παίρνω τα συσκευασμένα φύλλα σπανακιού baby και φτιάχνω στα γρήγορα τέτοια σαλάτα-γεύμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πω πω φαίνεται πεντανόστιμο..
    Μου άνοιξες την όρεξη κοπελιά..
    Θα πεταχτώ μια βόλτα να δοκιμάσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή