Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Λίνσεντοπφ/Λίνσενσ(ζ)ούππε


Γερμανική κουζίνα σήμερα. Ναι ναι, μπορεί να επηρεάστηκα από την επέτειο...μπορεί και όχι! :))))))))

Φακές Γερμανίδας γιαγιάς έχετε δοκιμάσει ποτέ;

Αγαπημένο μιαμ για τις πολύ κρύες βραδιές του χειμώνα.

Θα χρειαστείτε φακές, πατάτες, καροτάκι,ρίζα σέλινο, κρεμμύδια, μπέικον και φυσικά λουκάνικα!
Σέλινο. Για αυτή τη συνταγή, προτιμούμε τη ρίζα. Η οποία θέλει μπόλικο καθάρισμα όμως η γεύση της επιβραβεύει τον κόπο μας!


Συνήθως στη γερμανική κουζίνα χρησιμοποιείται αυτό το μπέικον για τις σούπες αλλά βέβαια μπορούμε να το αντικασταστήσουμε με κυβάκια.



Λίνσεντοπφ ή Λίνσενσ(ζ)ούππε

Υλικά:
φακές
μπέικον
λουκάνικα
πατάτες
καρότα
ρίζα σέλινου ή σέλινο
πράσο
κρεμμύδι
λίγη μουστάρδα
λίγη πάστα ντομάτας
1-2 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι, κύμινο


Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε τις φακές, βράζουμε,τις στραγγίζουμε από το πρώτο νερό και μετά τις ξαναβράζουμε. Αν θα χρησιμοποιήσουμε κομμάτι από μεγάλο μπέικον και όχι κύβους, κόβουμε μια μεγάλη φέτα, την οποία φυσικά ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και την ρίχνουμε μαζί με τις φακές στην κατσαρόλα μας. ΔΕΝ ξεχνάμε τη δάφνη!

Αφήνουμε για μισή ώρα να βράσουν και να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, έχουμε πλύνει και καθαρίσει τις πατάτες,τη μισή ρίζα σέλινου, τα πράσα, τα καρότα και τα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τη ρίζα σέλινου.  Τα καρότα σε μικρές ροδέλες.
Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στις φακές, εκτός από τα καρότα. Αυτά θα τα προσθέσουμε λίγο μετά, αφού δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ.
Βάζουμε τα μπαχαρικά μας, ακόμα λίγο νερό αν χρειαστεί, τη μουστάρδα και την πάστα ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά.
Περιμένουμε γύρω στα 15-20 λεπτά, προσθέτουμε και τα καρότα.


Όταν η σούπα μας είναι έτοιμη, θα έχουμε κομμένα και τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες. Κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε και τα λουκάνικα. Περιμένουμε λίγη ώρα για να δέσει η σούπα και να μαγειρευτούν και τα λουκάνικα.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή ζεστή.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού  ή ξύδι. 
Ψωμάκι για βουτιά έτοιμο στο τραπέζι αν και δεν είναι απαραίτητο.



Αν θέλουμε, αφαιρούμε τα αλλαντικά, προσθέτουμε ελαιόλαδο στο φαγητό κι έχουμε μια χορτοφαγική εκδοχή της σούπας. Όμως δεν θα έχει άρωμα...Γερμανίας. Είναι φυσικά εξίσου νόστιμη. Συνήθως αυτή τη βερσιόν μαγειρεύω, μιας και είναι πιο ελαφριά και κακά τα ψέμματα, υγιεινή.
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αλλαντικά με κομματάκια κρέατος,χοιρινού ή βοδινού.




Αυτή τη φορά οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες από το διαδύχτιο.
Με την πρώτη ευκαιρία θα προσθέσω τις δικές μου.

Καλή μας όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολλά ωραία. την Πέμπτη που θα κρυαδίσει αν πιστέψουμε της μετεωρολογικής υπηρεσίας, θα την δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή ιδέα για να ξεφύγουμε από τις συνηθισμένες φακές που φτιάχνουμε. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μη δεν είχε λουκάνικο γερμανική συνταγή:) Είναι και ο καιρός βέβαια! Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε, αρέσουν σε όλους οι φακές, αυτές που είναι και "πειραγμένες" θα είναι τέλειες! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια φαίνεται η πειραγμένη σουπίτσα της Γερμανίδας γιαγιάς και πρωτοτυπότατη μιας και δεν μοιάζει καθόλου με τις δικές μας φακίτσες!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία σουπίτσα!!! Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της απλής φακής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία παραλλαγή για τις φακές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!!!Ναι, είναι πολύ νόστιμη αλλά και ...γερή παραλλαγή.

    Την επόμενη φορά, θα σας αναρτήσω και φακή "μουτζέντρα", ένα από τα αγαπημένα πιάτα της καθημερινής κυπριακής κουζίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά μια πολύ διαφορετικά μαγειρεμένη φακή (πιο πλούσια από την δική μας)
    σε ευχαριστούμε για την συνταγή σου….
    να έχεις ένα υπέροχο βραδυ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται τόσο όμορφη μα να σου πω την αλήθεια τη Γερμανική κουζίνα δεν την άρεσα παρά μόνο σε γλυκά.Είχαμε στη Θεσ/νίκη Γερμανικό εστιατόριο και όταν πήγαμε να φάμε έμεινα ..νηστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχτίδα μου, χαχαχαχα πόσο σε καταλαβαίνω!
    Ούτε εγώ δηλώνω λάτρις της γερμανικής κουζίνας, το ομολογώ!
    Διαθέτει όμως αρκετά νόστιμα πιάτα όπως τα ντόπια ραβιόλια λαχανικών, η πατατόσουπα, η πατατοσαλάτα, το στρούντελ λαχανικών, το ψητό κρέας σάουερμπράτεν και φυσικά...τόσα λουκάνικα! :)
    Δεν ξέρω τί σέρβιραν στο εστιατόρειο που επισκεφθήκατε αλλά θα σου πω το εξής:Έχουμε επισκεφθεί αρκετά ελληνικά εστιατόρεια εδώ στην περιοχή και μόνο ένα μπορώ να πω με σιγουριά ότι τιμά την Ελληνική Κουζίνα. Στα υπόλοιπα είχα μείνει νηστική και σταυροκοπιούνταν οι ιδιοκτήτες αφού είμαστε και ...συντοπίτες. Μα ακριβώς για αυτό δεν πήγαινε τίποτα κάτω. Το τοπ ήταν οι Γεμιστές με φέτα μελιντζάνες για ορεκτικό που είχαμε παραγγείλει. Τις πληρώσαμε για φρεσκοψημένες και ήταν της κονσέρβας, μελιντζάνες, σάλτσα και γέμιση!!!
    Φυσικά, όταν μας ρώτησαν γιατί είχε μείνει το πιάτο γεμάτο, ο συνοδός μου τους απάντησε με αφοπλιστικά ευγενική ειλικρίνεια και τους άφησε στον τόπο.
    Ελληνική Κουζίνα...η καλύτερη από τα χεράκια μας, έτσι;
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. lecker schmecker kalh h linsensuppe:-) symfwnw mazi sou gia ta ellinika estiatoria ths diasporas. Souvlaki me saltsa tyriou? Mpliax!

    ΑπάντησηΔιαγραφή