Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πιπεράτα Λαζάνια

Φωτογραφίες γιοκ για σήμερα. Έχω χάσει τον φορτιστή της φωτομπαταρίας. Μετά από ολιγοήμερες προσπάθειες το πήρα απόφαση:Ο φορτιστής θα εμφανιστεί όταν σταματήσω να τον ψάχνω. Τεκμηριωμένο μετά από Εμπειρικές Δοκιμές. Με άλλα αντικείμενα, ποτέ με έμψυχα όμως. Εκτός αν μετράνε τα αγόρια που ζητάνε το τηλέφωνο μας χωρίς να μας τηλεφωνήσουν ούτε μια φορά ή τα αγόρια που εμφανίζονται μόνο όταν δεν τα ψάχνουμε.
Όχι όχι δεν φτιάξαμε Φανουρόπιττα.

Λαζάνια με πιπεριές φτιάξαμε. Ήταν εύγευστα κι εξαιρετικά ελαφριά. Πρώτη φορά έφτιαχνα τόσο ..."φτωχά σε υλικά"Λαζάνια και είχα λίγο άγχος αν θα ήταν εύγευστα.

Μικρό ταψάκι, δύο μόλις στρώσεις λαζάνια. Μπόλικη τριμμένη ντομάτα, τριμμένη αναρή/μυζήθρα ξερή για μακαρόνια, 2 μισά πιπέρια - 1 κίτρινο κι 1 πράσινο...μπεσαμέλ και μιάμι μιαμ!

Η συνταγή ήταν αυθόρμητη όμως σίγουρα καθόλου πρωτότυπη.
Έλιωσα στο μίξερ 3 ντομάτες με λίγο μαϊντανό, πιπεράκι κόκκινο, αλάτι, κύμινο και κανέλα. Α, και λίγη πάστα ντομάτας.
Μετά, έριξα το κόκκινο μίγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσα λίγο νερό για να αραιώσει, αφού τα υγρά θα χρειαστούν για να ψηθούν σωστά τα λαζάνια στον φούρνο.
Έλιωσα και ένα γενναιόδωρο κομμάτι αναρής στο μίξερ και το έριξα κι αυτό στο μπολ.
Οι πιπεριές κόπηκαν σε κύβους και βούτηξαν στην κρύα σάλτσα ντομάτας-ξερής μυζήθρας.
Σε ένα ταψάκι έστρωσα το πρώτο χαλί από λαζάνια. Έριξα την μισή κρύα σάλτσα,μετά πάλι χαλί από λαζάνια και ον τοπ την υπόλοιπη σάλτσα.
Ετοίμασα μια γρήγορη μπεσαμέλ:Βούτυρο και ελαιόλαδο στην κατσαρόλα παρέα με αλεύρι, ανακάτεμα με το σύρμα για να μην κολλήσει πουθενά το αλεύρι και γίνει ηλιοκαμένο κορμί στην άμμο -ναι μου λείπει η θάλασσα! :) - και φυσικά, μπόλικο φρέσκο γάλα. Καλά καλά, έριξα και λίγο εβαπορέ, έτσι γιατί η μπεσαμέλ μου θυμίζει την μπεσαμέλ που φτιάχνει η γιαγιά και νιώθω πώς είμαστε πάλι στην Κύπρο...
Αλατάκι κι αν θέλουμε λίγο πιπέρι, κανέλα και φυσικά, λίγη τριμμένη αναρή/μυζήθρα για γεύση πρίμα.
Η μπεσαμέλ δεν είναι δύσκολη στην ετοιμασία της, απαιτητική μονάχα. Θέλει παρέα για αυτό δεν την αφήνουμε μόνη της. Ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα για να μην κολλήσει, την προσέχουμε και μόλις αρχίσει να κάνει πολλές πολλές μπουμπουλήθρες, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ωωωωωωωωωω, την ρίχνουμε πάνω στο υπόλοιπο φαγητό, που την περιμένει στο ταψί.
Τον φούρνο θυμηθήκαμε να τον προθερμάνουμε, έτσι;

Παλιά, έψηνα τα Λαζάνια στους 200°C όμως πλέον προτιμώ να τα αφήσω λίγο περισσότερο και να χρυσίσει η μπεσαμέλ μας μετά από 30 λεπτά περίπου, στους 175°C.

Ήταν τέλεια, φαγώθηκαν πριν πεις Μιαμ όμως η γενική παρατήρηση...Τέλειο σαν ορεκτικό, αφού είναι τόσο ελαφρύ ή ως επιλογή σε μπουφέ όταν έχουμε καλέσει φίλους για δείπνο. Όχι σαν Κυρίως Πιάτο.

Αν θέλουμε βέβαια, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο στην σάλτσα. Εγώ δεν το ξέχασα, το απέφυγα αφού είχα ρίξει στην μπεσαμέλ αρκετά λιπαρά.

Κι αν δεν νηστεύουμε τα γαλακτοκομικά...είναι Πιάτο Νηστείας, έτσι;
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))




4 σχόλια:

  1. Olá amiga!
    Conheci o seu cantinho e é tudo de bom!...
    Lindo, criativo, nutritivo e delicioso...
    Amei mesmo!!!
    Parabéns pelo seu trabalho!
    Espero você em:
    magiadaines.blogspot.com
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό φαίνεται νόστιμο. Έχετε μια μεγάλη χιούμορ.
    Ευχαριστώ για μετά το blog μου:)
    καληνύχτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιπεράτα τα λαζάνια αλλά η περιγραφή είναι όλα τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eisai thea leme!
    tha to kanw!!!
    mega happy rest of the Sunday Gracie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή