Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Καλαμάρι Asia Fused

Τί θα λέγατε για Καλαμάρι με άγγιγμα Ασίας;


Δεν φτιάχνω συχνά πιάτα με καλαμάρια ή χταπόδι.  Όταν μαγειρεύεις συνήθως για ένα άτομο, βολεύεσαι με τις σούπες που τρώγονται και την επόμενη μέρα με ένα απλό βράσιμο ή μ'ένα φιλέτο και σαλάτα ή μια μακαρονάδα. Δεν σε ενδιαφέρει η πολυχρωμία αλλά η ταχύτητα, η απλότητα και αν είναι μια από τις Μέρες Σκέψεως...η πρασινάδα που θα σβήσει τις τύψεις από τα σάντουιτς και τους καφέδες της βδομάδας, που αντικαταστατούν τα περισσότερα γεύματα.
Αυτή τη φορά, ερχόμενη στο σπίτι σχετικά νωρίς, και έχοντας ψωνίσει - από φλασιά Κύπρου διότι δεν εξηγείται αλλιώς- το Σάββατο, ένα μεγάλο πακέτο κατεψυγμένα καλαμάρια, σκέφτηκα πως είναι καιρός να δοκιμάσω κάτι το γρήγορο με θαλασσινά, όπου θαλασσινά δεν είναι οι γαρίδες σε διάφορα χρώματα,μεγέθη και συσκευασίες με διάφορα φαεινά ονόματα.
Στο αφροασιάτικο μπακάλικο, όπου προμηθεύτηκα το τζίντζερ του δεκαημέρου, υπήρχαν και τρυφερά βλαστάρια μπιζελιού, σε τιμή πολύ χαμηλή. Έχοντας να τα δω από το καλοκαίρι, δεν το σκέφτηκα. Όσα περισσέψουν εξάλλου, μπορούνε να κάνουν για λίγο, σκι στην κατάψυξη, έτσι;

:)))))))))))))))))))))

Ερχόμενη σπίτι λοιπόν, πήρα ένα καλαμάρι από το πακέτο, και το έβαλα σε χλιαρό νερό με ξύδι για να ξεπαγώσει.
Στο μεταξύ αποφάσισα να το φτιάξω με ασιάτικα νούντλς από ρυζάλευρο.Αλλά ας πάμε στη συνταγή μας!

Καλαμάρι Asia Fused
Υλικά για 2 πιάτα:
1 μεγάλο καλαμάρι
2 χούφτες γαριδούλες κόκτειλ ή μερικές μεγάλες γαρίδες
1 καρότο
μερικά βλαστάρια μπιζελιών
νούντολς
1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ
λίγος χυμός λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο
φρέσκος κόλιανδρος
λίγες σταγόνες σόγια σως
αλάτι,πιπέρι, κάρι
ελαιόλαδο

Ετοιμασία:
Ξεπαγώνουμε καλαμάρι και γαρίδες σε χλιαρό νερό με ξύδι.
Κόβουμε σε λωρίδες το καρότο και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Φτιάχνουμε ένα μίγμα ως βάση σως, λιώνοντας σε μιξεράκι το τζίντζερ, το σκόρδο παρέα με τον χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό. Όταν το νερό έρθει σε βράση, βουτάμε τα βλαστάρια μπιζελιών για μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Μετά τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, παρέα με τις λωρίδες καρότου.
Τοποθετούμε στη φωτιά, ένα μεγάλο τηγάνι.
Στραγγίζουμε τα θαλασσινά και  κόβουμε σε λωρίδες ή ροδέλες το καλαμάρι. 
Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο νερό μαζί με το μίγμα λεμονοχυμού/τζίντζερ/σκόρδου και ανακατεύουμε. Σειρά έχουν οι λωρίδες από το καλαμάρι. Αλατοπιπερωνοκαρίζουμε. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ώστε να μαλακώσει το καλαμάρι.Προσθέτουμε τη σόγια σως με τις γαριδούλες κι ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα και τα βλαστάρια. 
Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε το νερό, ρίχνουμε τα νούντολς για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας προσεχτικά, προσθέτοντας και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σερβίρεται αμέσως σε ρηχό πιάτο, έτοιμο για μαμ! :)))))))))))))))))))))))
Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο.
Ώρα καλή, τα πηρούνια έτοιμα!





*** Τα νούντολς που χρησιμοποιήσα είναι εξαιρετικά λεπτά (στη φωτογραφία αυτά στη δέσμη με την κόκκινη κορδελίτσα) και δεν τα έβαλα καν σε ζεστό νερό, απλά πρόσθεσα περισσότερο νερό στα καλαμάρια, αρκετό για να απορροφηθεί από τα νούντολς χωρίς να λασπώσουν ή να κολλήσουν. 

 Αν χρησιμοποιείτε κι εσείς πολύ λεπτά νούντολς μην τα βάλετε σε βραστό νερό, δεν χρειάζεται. Απλά φτιάξετε λίγο πιο υγρή την "τηγανιά" σας.Ακόμα και τα πιο χοντρά νούντολς, χρειάζονται πραγματικά μια 3λεπτη βουτιά, όχι περισσότερο και σίγουρα όχι σε νερό που βράζει αλλά που είναι ΗΔΗ βραστό, σε σκεπασμένη κατσαρόλα που έχει ήδη κατεβεί από τη φωτιά.***


3 σχόλια: