Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σούπα Κολοκύθας

Κολοκύθα...

Εικόνες ανάμικτες. Πορτοκαλί και χάλουιν σε αμερικάνικες ταινίες, ξερές κολοκύθες ζωγραφισμένες να στολίζουν το σπίτι στο χωριό, (νεροκολοκα νομίζω το λέμε στην Κύπρο)μια τέχνη που πάει στον χρόνο τόσο πίσω για να συναντήσει την ελληνική προϊστορία, αφού οι κολοκύθες ανήκουν στα πρώτα βάζα και φυσικές καράφες που χρησιμοποίησαν οι Κρήτες και οι Κύπριοι. Κολοκυθόπιτα γυμνή, πλασμένη με πουργούρι και τυρί, μιάμι μιαμ της γιαγιάς και τέλος οι κολοκοτές, μια κυπριακή πίτα με κολοκύθα, πουργούρι και σταφίδες. Μπλιαξ μπλιαξ πουρ μουά, μεγάλη αγάπη στην φαμίλια του παπά μου.Κι ένα μεγάλο μιάμι το γλυκό κολοκύθας αλλά και η πάμπκιν πάι από συνταγή που δανείστηκε από την Θεία από την Αμερική, η μάμμα.


Αλλάζοντας χώρα και μπαίνοντας σε μια μαγειρική κουλτούρα τόσο διαφορετική από την ελληνοκυπριακή, συναντήσαμε κολοκύθες σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, να ομορφαίνουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.Τα λεγόμενα πάμπκινς, λέξη που πηγάζει στην αρχαία ελληνική "πέπων", ένα γλωσσολογικό ταξίδι από την Ελλάδα στην Ρώμη, στην Γαλατία, στην Βρεττανία και τέλος στην Αμερική. Λεβάντα και Φρέσκα κρέμα, στα βόρεια κλίματα η κολοκύθα γίνεται σούπα και πουρές, με τόσες γευστικές κι αρωματικές παραλλαγές που σε ζαλίζουν.

Στα μοντέρνα κουζινικά φιούζονς, στην κλασσική βόρεια σούπα κολοκύθας, συναντάς γάλα καρύδας και κάρρυ, πορτοκάλι με πιπερόριζα, τσίλι και κεφαλογραβιέρα. Η λεβάντα παραγκωνίζεται από τον κόλιανδρο και το κουρκουμά χορεύει με τον βασιλικό. Το ελληνικό γιαούρτι θριαμβεύει επί της ξινόκρεμας.

Έχουμε δοκιμάσει δεκάδες συνταγές με τα χρόνια. Φτιάξαμε δικές μας, πότε με ινδοκάρυδο και τσίλι, πότε με κάρρυ και κόλιανδρο. Πάντα το αποτέλεσμα είναι βελούδινο, εύγευστο, πυκνό. Με μια μικρή κούπα, έχεις ένα χορταστικό δείπνο. Χωρίς ψωμί χωρίς τίποτα. Καλά, ο Σύντροφος προσθέτει πού και πού νάτσιος, τσιπς καλαμποκιού.
Αγαπημένη συνταγή αυτή που δημιουργήσαμε εμείς με βάση γλυκό λευκό κρασί, χυμό πορτοκάλι, κάρρυ, πιπερόριζα και τυρί κρέμα (με την μασαρπόνε δηλαδή ακόμη καλύτερα όμως η τσέπη κλαίει όταν βλέπει την μασκαρπόνε). Την τελευταία φορά, χρησιμοποίησα φρέσκα κρέμα αντί για τυρί κρέμα, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Το υπέροχο κρασί που βλέπετε, το ανακαλύψαμε σε μια ελληνική κάβα εδώ στην παγόχωρα και όπως μας εξήγησε ο αξιαγάπητος ιδιοκτήτης της κάβας, το κρασί είναι ιδιαίτερο αφού φτιάχνεται με σταφύλια λιαστά, και πρόκειται για κρασί επιδόρπιου. Γύρω στα 10 ευρώ το μπουκάλι, όμως διατηρείται αρκετές βδομάδες στο ψυγείο και ναι, αξίζει! :)))))))))))




Πορτοκαλένια Σούπα Κολοκύθας
Υλικά (για 3 κούπες)
1/2 κολοκύθα
3 πατάτες
2 πορτοκάλια
3 κουταλιές φρέσκο τυρί κρεμα
κρασί γλυκό και λευκό
βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 γενναιόδωρο κομμάτι πιπερόριζα
αλάτι, πιπέρι μαύρο, κάρρυ

Ετοιμασία:
Πλένουμε καλά την κολοκύθα και με ένα μεγάλο μαχαίρι την κόβουμε προσεχτικά στη μέση. Λέω προσεχτικά γιατί είναι σκληρό φρούτο (λαχανικό;) και ιδιότροπο. Αδειάζουμε με ένα κουτάλι τα σπόρια, κι αν θέλουμε τα κρατάμε για νόστιμο και υγειινό σνακ. Προσεχτικά, με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους. Για 3-4 πιάτα, φτάνει η μισή κολοκύθα.  
Σε μια μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα, αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και μπόλικο κάρρυ κι ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό. 
Ταυτόχρονα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους και τις πατάτες. Καθαρίζουμε προσεχτικά την πιπερόριζα και ψιλοκόβουμε ή την λιώνουμε στο μιξεράκι. 
Προσθέτουμε τις πατάτες και την πιπερόριζα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μπόλικο νερό, να καλύψει τα ...στερεά σώματα :)))))))) Αλατοπιπερώνοκαρρυώνουμε γενναιόδωρα κι αν θέλουμε προσθέτουμε και ζωμό λαχανικών. 
Στοίβουμε τα πορτοκάλια μας για φρέσκο χυμό. Αν παρασυρθούμε και τον πιούμε, στοίβουμε εκ νέου, 2 πορτοκάλια! :)
Όταν μαλακώσουν αρκετά προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και τυρί κρέμα ή φρέσκα κρέμα, παίρνουμε το μπαστούνι μίξερ και λιώνουμε τα υλικά ώστε να αποκτήσουμε μια βελουδένια, κρεμώδη σούπα μιάμι μιαμ. Αν θέλουμε βέβαια, αφήνουμε μερικούς κύβους σώους, για πιο ρουστικάλ υφή. Τέλος τέλος, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι και το κρασί. Ανακατεύουμε και βουαλά ένα μιαμ χειμωνιάτικο! 

Τις πατάτες μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με ένα μεγάλο κομμάτι σελινόριζας. 



4 σχόλια:

  1. Αγαπημένη μας σουπίτσα, πορτοκαλένια δεν την έχω φτιάξει, ευκαιρία να την δοκιμάσω.
    Την πιπερόριζα την βάζεις ολόκληρη αν κατάλαβα καλά??
    Δεν την τρίβεις δηλαδή στον τρίφτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή Χρονιά κι από εδώ!!
    Αυτή τη συνταγή θα την προτείνω στη Λίνα μιας κι έχει σκοπό να κάνει κολοκυθόσουπα.
    Και να φανταστείς πως δεν την έτρωγε μέχρι πρότινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλενα μου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο της ταιριάζει το πορτοκάλι!
    Η πιπερόριζα δεν μπαίνει ολόκληρη:ή την ψιλοκόβουμε ή την τρίβουμε ή την λιώνουμε στο μούλτι. Στο μούλτι προσθέτω και 1-2 κουταλάκια νερό.
    Αυτά! :)))))))))))))

    Ξανθή μου,
    καλό απόγευμα!
    Η κολοκυθόσουπα ακούγεται κάπως μα όσοι την δοκιμάσαμε, την αγαπήσαμε...(τουλάχιστον όσοι γνωρίζουμε) :))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eκανα κι εγω φέτος σουπα κολοκύθας..
    Η δική σου εκδοχή με τα πορτοκάλια φαίνεται πολύ νόστιμη και ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή