Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

μεθυσμένο αγιογούρουνο με κάστανα κακάου

Τελευταία ανάρτηση μεταγιορτινή.
Το φιλέτο-ρόστο αγριογούρουνου που είχαμε τα Χριστούγεννα. Ακόμη λίγο και θα μπει ο Φλεβάρης αλλά παραμιλούμε για τις γιορτές...ουψ! :))))) Είναι που τις τελευταίες μέρες δοκιμάζω σούπες. Σούπα σούπες σούπεν.
Στην αγορά πριν τις γιορτές έβρισκες πάπια, γαλοπούλα και χήνα, παραδοσιακό εορταστικό των Γερμανών. Έλεγα να δοκίμαζα να μαγειρέψω χήνα όμως όταν στο κρεοπωλείο είδα φρέσκο φιλέτο αγριογούρουνου, ξύπνησε ο Οβελίξ μέσα μου! Καλά, έστω ο Αστερίξ αφού ένα κομμάτι αγόρασα και όχι ολόκληρο ...κτήνος! :)
Ακολούθως διαδύχτιο για συνταγές. Στην Ελλάδα αγαπιέται πολύ ο συνδιασμός σάλτσας ντομάτας με λαχανικά, κρασί, δάφνη και κάστανα όμως προτίμησα να μισοακολουθήσω τις συνταγές και να τις σμίξω με μια γερμανική.
Έφτιαξα μια μαρινάδα από ελληνικό κρασί, κόκκινο ημίγλυκο,  κάστανα, 2 σκελίδες σκόρδο, ελαιόλαδο,2 κουταλιές κακάο, πιπέρι μαύρο, ξηρό βασιλικό,αλάτι και μοσχοκάρυδο.Α, και μέλι! Κτύπησα όλα τα υλικά στο μούλτι, έλιωσαν τα κάστανα, έλιωσε και το σκόρδο, πρόσθεσα ακόμη λίγο κρασί για πιο ρευστό αποτέλεσμα και σε ένα δοχείο έβαλα το κρέας με τη σάλτσα για ...σπα. Έμεινε στο ψυγείο όλη τη νύχτα της παραμονής και τη μέρα των Χριστουγέννων μέχρι να μαγειρευτεί. Σύνολο 18 ώρες.



Α, ας δούμε όμως τη συνταγή.


Μεθυσμένο αγριογούρουνο με κάστανα κακάου
Υλικά:
1 κομμάτι φιλέτο αγριογούρουνου
κάστανα-έβαλα 2 πακέτα από ήδη βρασμένα κάστανα
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί ημίγλυκο ή ξηρό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές κακάο
1 κουταλιά μέλι - ή περισσότερο αν θέλουμε, εναλλακτικά μαύρη ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι, ξηρό βασιλικό, μοσχοκάρυδο

Ετοιμασία:
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο μούλτι, ρίχνουμε το μισό μπουκάλι κρασί ή και λίγο περισσότερο. Θα φανεί στο τέλος της ετοιμασίας της μαρινάδας αν χρειαζόμαστε ακόμη λίγο κρασί ή όχι. Προσθέτουμε 3/4 από τα κάστανα, το σκόρδο, το κακάο, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Κτυπάμε στο μούλτι μέχρι να λιώσουν τα κάστανα, ν΄αναμιχθούν τα υλικά και να μας δώσουν μια κάπως ρευστή μαρινάδα. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ακόμη λίγο κρασί και ξανακτυπάμε το μίγμα. 
Σε ένα δοχείο, τοποθετούμε το κρέας, περιχύνουμε με την μαρινάδα φροντίζοντας πως το κρέας μας θα κάνει καλό μπάνιο στη σάλτσα. Αναποδογυρίζουμε το κρέας μια δυο  φορές, κλείνουμε το δοχείο και τοποθετούμε στο ψυγείο. Μέχρι το ψήσιμο, καλό θα ήταν να αναποδογυρίζαμε ακόμη 1-2 φορές το κρέας.

Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο μας. 
Παίρνουμε το κρέας, και το ψήνουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν όλες οι μεριές του. Γύρω στα 5 λεπτά συνολικά. 
Ακολούθως, αλατίζουμε ελαφρά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί και ίσως ακόμη λίγα μπαχαρικά και το τοποθετούμε στον φούρνο, καλυμμένο, σε δυνατή φωτιά μέχρι να είναι έτοιμο.Μερικοί θέλουμε το κρέας μας ρόδινο μερικοί καλοψημένο. Ανάλογος με την προτίμησή μας θα είναι και ο χρόνος ψησίματος. Λίγο πριν το τέλος αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο από το ταψί και προσθέτουμε τα κάστανα που φυλάξαμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ακόμη κρασί ή περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει μαζευτεί γύρω από το κρέας στο ταψί.
Παράλληλα,
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη μαρινάδα, για ρεντούς. Ανακατεύουμε προσεχτικά, προσθέτουμε και 1 κουταλιά βούτυρο αν θέλουμε. 
Μπορούμε να την σερβίρουμε ρουστικάλ ή να την περάσουμε από ένα σουρωτύρι ώστε να αφαιρέσουμε τα μικρά κομματάκια από κάστανα.
Προτίμησα τη ρουστικάλ βερσιόν.
Το συνόδεψαν ταλιατέλλες, στις οποίες έβαλα 1-2 κουταλιές από την σάλτσα με 1-2 κουταλιές από το νερό τους και τις σέρβιρα στην πιατέλα χωρίς φόβο ...στεγνώματος! 

Το σερβίρισμα ήταν χάλια όπως βλέπετε αλλά το φαγητό εξαφανίστηκε. Φυσικά και τα 3 αγόρια που κάθονταν στο τραπέζι είναι φαγανά. :)))))


5 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπη σάλτσα!!
    Αν βρω αγριογούρουνο θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστό! Είναι και η ώρα δύσκολη! Τη σαλτσούλα την αντιγράφω να τη δοκιμάσω με κανονικό γουρουνάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά βλέπω τους περιποιήθηκες, γεια στα χέρια σου!!!
    Ωραιότατο το πιάτο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα...από όλα τα υλικά της σάλτσας λίγο το κακάο με προβλημάτισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξάνθη μου,
    ελπίζω να σου αρέσει!
    :)))))))))))))

    Μαρία μου,
    πρέπει να ταιριάζει με γουρουνάκι, θα την δοκιμάσω κι εγώ με βοδινό να συγκρίνουμε σημειώσεις :)))))))))

    Το έχουμε οι νησιώτισες, Έλενα μου. Περιποίηση και φαγητό και γλυκό και γλυκάκια! Γιορτή και μη!:))))))))))

    Δήμητρα μου,
    αν σε προβληματίζει το κακάο ως "παράξενο" υλικό για το φαγητό θα σου πρότεινα να έφτιαχνες μια σάλτσα με κρασί -χωρίς ντομάτα όμως ή ντοματοπελτέ- και να της προσθέσεις λίγο κακάο ή λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα. Δοκίμασε την με μπριζόλα ή βοδινό ή χοιρινό και ίσως να μην σε προβληματίζει πια το κακάο.Οπόταν θα δοκιμάσεις μια παρόμοια γεύση χωρίς να μπεις σε μπελαλίδικη συνταγή.
    Υπάρχουν και σοκολάτες με τσίλι, λεβάντα, πιπέρι καγιάν, αλάτι κλπ...
    Αν σε προβληματίζει ο συνδιασμός κακάο με κάστανα γενικότερα, αντικατάστησε το με κάτι άλλο που αρέσει σε σένα. Έτσι δεν δημιουργούμε καινούριες συνταγές;
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))


    Όμορφη Κυριακή σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή