Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τσάι Λάττε από σπίτι

Καλημέρα την Κυριακή!!!


Δεν έχω συνταγή για φαγητό ή γλυκό αλλά για ένα αγαπημένο ζεστό (και κρύο) ρόφημα.
Καταρχάς να ομολογήσω πως είμαι κοριτσάκι του καφέ, κάτι που βλέπετε στο τέλος της αρχικής σελίδας του μπλογκ. Κόψε μου το οξυγόνο μα θυμήσου να φέρεις καφέεεεεεεεεεεεεεεεεεε....
Μικρή, πολύ μικρή, τόση δα (!) ζητούσα από τη γιαγιά να μου φτιάχνει καφέ για να βουτάω τα μπισκότα. Δεν το έκανε φυσικά αλλά με άφηνε να βουτάω το μπισκότο μου στον καφέ της.

Πολλά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 90  ήπια το πρώτο μου τσάι λάττε σε εναλλακτικό βιβλιοκαφενείο στην παλιά Λευκωσία, τώρα ένα από τα τρέντι καφές που κρατάει κάποια κομμάτια του παλιού του χαρακτήρα μέσα από τα ανατολίτικα κτιστά ντιβάνια του και το "βιβλιοπωλείο"στην είσοδο. Οκ, αν έχει αλλάξει δεν μπορώ να γνωρίζω διότι κοντεύει χρόνος από την τελευταία φορά που πήγα εκεί. Εκεί, στο τότε θαυμαστό μενού του, βρήκα ένα τσάι με διάφορα μπαχαρικά και αφρόγαλα...μιάμ σκέφτηκα. Λίγα λεπτά αργότερα, προσπαθούσα να σηκώσω την κανάτα που είχανε μπερδέψει με φλυτζάνι, στην οποία άχνιζε ένα από τα πιο αρωματικά ροφήματα έβερ! Ξεχωριστά σου φέρνανε ζάχαρη ή μέλι για να προσθέσεις εσύ όσο ήθελες...ταξίδι!
Ένα μικρό τοσοδούλικο διάλειμμα από την παντοτινή αγάπη, τον καφέ! :)))))))))))
Καλά, και στο σπίτι φτιάχνω μέσα μέσα τσαόγαλα-με ερλ γκρέι.Κατά τα άλλα όμως ΚΑΦΕΣ!
Μέχρι πριν 3-4 χρόνια, που πήγαμμε τον κολλητό μου για καφέ σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας; Όταν ο Α πήγε στο ταμείο για την παραγγελία, του ζήτησα τσάι λάττε, έχοντας στο νου το παραδεισένιο ταξίδι στα αρώματα εκείνης της φοράς πριν τόσα χρόνια. "Σε παρακαλώ να είναι χωρίς ζάχαρη!"
Ο Α επέστρεψε ανακοινώνοντας μου πως το συγκεκριμένο τσάι λάττε φτιάχνεται με σκόνη άρα δεν υπάρχουν επιλογές σκέτου, γλυκού ή μέτριου. Όλα είναι γλυκά. Πανύγλυκα καλύτερα...δεν μπόρεσα να το πιω. Μύριζε υπέροχα αλλά ήταν σαν μαλλί της γριάς σε ποτό. Σαν μαρμελάδα με γεύση τσάι. Κι ακόμα πιο γλυκό...το κακό;ο Α είχε επιλέξει κι αυτός το ίδιο ρόφημα και παρόλο που ο καφές του έχει 2 κουταλάκια ζάχαρης δεν μπορούσε να το πιει. Πήραμε από ένα νεράκι και συνέλθαμε για να πούμε τα νέα μας. Βρισκόμαστε εξάλλου μια φορά το χρόνο, κι αυτό αν συμβεί να είμαστε ταυτόχρονα στην Κύπρο.

Το ποστ της Κυριακής όμως αφορά το τσάι λάττε.
Αυτές τις μέρες είπα να μειώσω λίγο τον καφέ. Αντικατάσταση του βραδινού καφέ με τσάι λοιπόν. Μια φορά πράσινο τσάι, δυο φορές πράσινο τσάι, τρεις φορές δεν το άντεξα. Άρχισαν οι ενδείξεις στέρησης. Μαύρο τσάι επειγόντως.
Στην αγορά πρόσεξα έτοιμη σκόνη για τσάι λάττε. Θυμόμενη την επίθεση γλύκας από εκείνη τη βραδυά στης Λήδρας, προσπέρασα. Στο ανατολίτικο μπακάλικο της γειτονιάς βρήκα γαρύφαλα, φλούδες κανέλας και αστεροειδή γλυκάνισο (Τί υπέροχο μπαχαρικό!!!).
Στο σπίτι υπήρχε χύμα ερλ γκρέι, που αγόρασα πριν 1-2  χρόνια και μυρίζει ακόμα υπέροχα, σαν την πρώτη φορά που άνοιξα το κουτί του, και μαύρο τσάι τούρκικο. Τονισμός στο τούρκικο. Ίσως οι μεγαλύτεροι να υποψιάζονται το λόγο του τονισμού..Το λοιπόν...αν πιεις τούρκικο τσάι χωρίς ζάχαρη και χωρίς να θες να κάνεις τούμπες  στον αέρα για να φύγει η ...στιφάδα/πίκρα/δύναμη του, τότε ...ρισπέκτ! Ουάαααααααααααααααο!!!

Την πρώτη φορά που έφτιαξα το τσάι λάττε έβαλα 1μιση κουταλάκι τούρκικο τσάι και χρειαστήκαμε 3 κουταλάκια ζάχαρης έκαστος για να το πιούμε.
Την δεύτερη φορά, μείωσα σε 3/4 κουταλάκι τούρκικο τσάι και ναι! Με μια σταγόνα μέλι, τέλειο!


Βάζουμε λοιπόν σε ένα κατσαρολάκι,
1 φλούδα κανέλας
1 κουταλάκι ερλ γκρέι
1 κουταλάκι σκέτο μαύρο τσάι της επιλογής μας
2-3 αστεροειδείς  γλυκάνισους
γαρύφαλλα....

και νερό... :)

Βράζουμε το τσάι μας, και ταυτόχρονα βράζουμε και λίγο γάλα.
Αφρόγαλα ζητείται! Με το μηχανάκι του φραπέ ή του καπουτσίνο...Προσωπικά το κτυπάω στο μαγικό μιξεράκι μου και αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό στρώμα αφρού πάνω στο γάλα. Οι τυχεροί που έχουν μηχανή εσπρέσσο έχουν το αφρόγαλα τους σε χρόνο μηδέν.

Σε ένα ποτήρι βάζουμε λίγο τσάι, με μέλι ή ζάχαρη, κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τσάι, να γεμίσει 3/4 περίπου του ποτηριού μας. Στο υπόλοιπο θέση θα πάρει το γάλα και πάνω πάνω το αφρόγαλα. 

Μιάμι μιαμ ζεστό για τέτοιες μέρες που μας ετοιμάζει πάλι χειμωνιά!!!



9 σχόλια:

  1. Μια πολύ ζεστή και όμορφη κυριακάτικη ιδέα...Να 'σαι καλά, Θάλασσα μωβ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μάθει τον καφέ λάτε από τα παιδιά μου τσάι δεν είχα ακούσει!!
    Θα το δοκιμάσω μιας κι έχω ελαττώσει τον καφέ.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποστ μου, είναι ένναιν;:)))))))))))))))))))

    Λεμέσια μου,
    ελπίζω να την απολαύσεις κι εσύ με την πρώτη ευκαιρία. Φιλιά πολλά :)))))))

    Ξάνθη μου,
    είναι ο χειμώνας εξαιρετική ευκαιρία να το δοκιμάσεις!
    Καλή βδομάδα και σε σένα!
    :)))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο μου ακούγεται. Δηλώνω και γω φαν του τσαγιού!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι είδους τσάι είναι το τούρκικο και πού μπορώ να το βρω; Ανυπομονώ να το φτιάξω! Είναι αυτό που λένε κεϋλάνης, darjeeling ή κάτι άλλο; Ή να πάρω ένα απλό μαύρο απ' το σούπερ μάρκετ; Αλλά πρέπει να πω ότι ψάχνω κι εγώ ένα μαύρο δυνατό τσάι για να μειώσω λίγο τον καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη για την αργοπορία...τρεχάματα!

    KitsoMitso καλησπέρα! :))))))))))
    Το δοκίμασες; Εντυπώσεις;


    Άγνωστε/η μου,
    τούρκικο τσάι είναι μαύρο τσάι (αν δεν λανθάνομαι) που καλλιεργείται στις εκτάσεις από τον Εύξεινο Πόντο και πιο μέσα στην Μικρά Ασία. Δεν ξέρω αν μπορείς να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο είδος μαύρου τσαγιού. Είναι πολύ δυνατό, για αυτό και παραδοσιακά αραιώνεται με ζεστό νερό.
    Δεν ξέρω για την Ελλάδα,αν υπάρχει κάποιο τεοπωλείο, ίσως να βρεις εκεί αν όχι το τούρκικο τσάι ένα άλλο είδος δυνατού μαύρου τσαγιού. Αν πας στο σούπερμάρκετ προτίμησε τσάι χύμα και όχι φακελάκια.

    Καλωσορίσατε στην κουζινίτσα μου!
    :)))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Untіl a fгiеnd tοld mе about thiѕ I
    hadn't even considered it possible. Seems as though I'm
    way behіnԁ on the matteг..

    Feеl free to surf to my ωеb раge - Www.Halfproshop.Com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Deffo wasnt the reѕponsе I was waiting fог!


    Αlѕο visit my web ѕite .
    .. loans broker

    ΑπάντησηΔιαγραφή