Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Knödel - Κν(ο)έντελ




Τις περασμένες μέρες πειραματίστηκα με ντάμπλιγκς και ραβιόλια.
Κινέζικα ντάμπλιγκς με χοιρινό κιμά και λαχανικά, ραβιόλια με αναρή και σπανάκι, κινέζικα ντάμπλιγκς με γαριδούλες και λαχανικά...στον ατμό, στο νερό, στο τηγάνι. Δύσκολο να αποφασίσεις ποιά τα αγαπημένα σου.


Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έφτιαξα επιτέλους τα κνόεντελ, τη συνταγή που είχα υποσχεθεί στην Έλενα!
Ντάμπλιγκς μπορείς να αποκαλέσεις και τα κνόεντελ.

Τα κνόεντελ, έχουν πολλά ονόματα και φτιάχνονται από διάφορα αμυλλώδη υλικά.
Υπάρχουν τα κνόεντελ πατάτας, τα κνόεντελ ψωμιού, τα κνόεντελ που φτιάχνεις με σιμιγδάλι κι αυτά που γίνονται από αλεύρι.
Απλά ή γεμιστά, βραστά ή τηγανητά, ένα αγαπημένο συνοδευτικό στην γερμανική, στην εβραϊκή και στην τσέχικη κουζίνα.
Αλμυρά ή γλυκά, οι Γερμανοί φαίνεται να τα αγαπάνε πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυ!

Στην αρχή δεν καταλάβαινα τον ενθουσιασμό τους. Μάλλον επειδή την πρώτη φορά που δοκίμασα κνόεντελ ήταν από σιμιγδάλι και έπλεε μέσα σε πουρέ μήλου. Πέρασαν χρόνια μέχρι να δοκιμάσω την αλμυρή εκδοχή, φτιαγμένο από ψωμί. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμιάμι!

Τον ενθουσιασμό των ντόπιων εξακολουθώ να μην τον μοιράζομαι. Όμως έχω πλέον σεβασμό  σε αυτό το συνοδευτικό, που φτιάχτηκε από την σοφία των γυναικών του παρελθόντος, όταν στην κουζίνα τους συμβίωναν η φτώχια και η φαντασία.

Τα κνόεντελ από σιμιγδάλι θυμίζουν στην ετοιμασία τους παραδοσιακό χαλβά κατσαρόλας, μόνο που είναι ουδέτερα σε γέυση, έχουν σχήμα μπάλας και συνοδεύονται από σάλτσα ή μαρμελάδα, ανάλογα αν θα σερβιριστούν ως συνοδευτικό ή ως επιδόρπιο.

Τα κνόεντελ πατάτας, φτιάχνονται απλούστατα από πουρέ πατάτας. Παρόμοια με τις κροκέτες, πλάθεις την μπάλα από τον κρύο πουρέ, κι αντί να τον βουτήξεις στο αυγό και στο αλεύρι, τον βράζεις στο νερό.

Τα κνόεντελ ψωμιού, φτιάχνονται παραδοσιακά από παλιό ψωμί. Μπαγιάτικο ψωμί. Όχι χαλασμένο βέβαια. Στην Βαυαρία, βρίσκεις στο σούπερμάρκετ... μπαγιάτικο ψωμί σε συσκευασία! Το τί γέλιο μου είχε δώσει αυτή η ανακάλυψη...μέχρι που είδα σε ένα ράφι παρακάτω την φρυγανιά που έψαχνα κι έβγαλα τον σκασμό! :)))))))))))))))))

Υπάρχουν βέβαια και τα ...ανάμικτα! Λίγο ψωμί, λίγο σιμιγδάλι, λίγος πουρές...

Να πάμε και στη συνταγή...

Επειδή δεν είχαμε αγοράσει ψωμί όλη τη βδομάδα,άρα πού θα βρισκόταν το μπαγιάτικο, αγόρασα 5 μικρά φραντζολάκια.

Για απλά κνόεντελ χρειαζόμαστε γάλα, ψωμί, 1 αυγό, λίγη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Ακριβείς ποσότητες δεν μπορώ να δώσω. Το 1 φλιτζάνι γάλα που έδωσα στα φραντζολάκια μου, ήταν πολύ και τα έπνιξε. Θέλουμε ένα στεγνό, σχετικά κολλώδες μίγμα. Βλέποντας, φτιάχνουμε.

Παρ΄όλα αυτά, δεν έκανα την απλή συνταγή αλλά πρόσθεσα φρέσκο τυρί κρέμα, και μπόοοοοοοοοοολικη ρίγανη που την λατρεύουμε.
Πολύ δημοφιλής προσθήκη στα απλά κνόεντελ είναι κομματάκια σοταρισμένου κρεμμυδιού και μπέικον. Δοκιμάστε την! Προσωπικά μου είναι υπερβολική η χρήση μπέικον στο αμυλλώδες συνοδευτικό αν στο πιάτο υπάρχει κρέας. Αν θα σερβίρετε όμως τα κνόεντελ σας μόνο με λαχανικά, ίσως να μην είναι τόσο απαγορευτικό το μπέικον.

Μπορούμε να πλάσουμε τα κνόεντελ μας σε μπάλες, ή σε ρολο, το οποίο θα τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο (ασημόχαρτο), και να κόψουμε μετά σε φέτες.

Πριν πλάσουμε τις μπάλες, χρειάζεται να βρέξουμε τα χέρια αφού το μίγμα είναι κολλώδες. Έβρεχα τα χέρια πριν πλάσω την κάθε μπάλα. Είναι σημαντικό, σημειώστε! :))))))))



Ετοιμασία Κνόεντελ

Μοιράζουμε το ψωμί σε κομματάκια, μπουκιές. 
Βράζουμε το γάλα, το χρειαζόμαστε χλιαρό. Περιχύνουμε τις ψωμομπουκιές με το γάλα, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί.

 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό, μαϊντανό ή ρίγανη ή και τα δύο, το τυρί κρέμα, και ζυμώνουμε. Το δικό μου μίγμα παραήταν υγρό, και δεν είχα άλλο ψωμί στο σπίτι, ούτε καν φρυγανιά, έτσι πρόσθεσα ψιλό σιμιγδάλι. Καλύτερη επιλογή από την φρυγανιά, ούτως ή άλλως! :)))))))))
 Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε, αφήνουμε λίγο το μίγμα να ξεκουραστεί, πλένουμε τα χέρια και σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό.  Βρέχουμε τα χέρια, πλάθουμε τις μπάλες, και προσθέτουμε στο ζεστό νερό.
Προσοχή: ΔΕΝ βράζουμε τα κνόεντελ σε καυτό νερό ούτε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε μεν το νερό αλλά όταν θα προσθέσουμε τα κνόεντελ-σε μπάλες ή σε ρολό δεν έχει σημασία-θα τα μαγειρέψουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά. Αν μείνουν λίγο περισσότερο στο νερό, δεν μας πειράζει.





















Με σάλτσα μανιταριών-η πλέον κλασσική για το συγκεκριμένο ...ψωμογιουβαρλάκι- κρέας και ένα πράσινο λαχανικό της αρεσκείας μας, πλήρες γεύμα!


Ως συνήθως ο λάβης έφαγε τρία κνόντελ εγώ ένα. Είναι πολύ χορταστικά, κάτι ήξεραν οι προγιαγιάδες που τα έφτιαχναν.
















Τα 5 μικρά φραντζολάκια έδωσαν 7 κνόντελ. Το ένα πετάχτηκε γιατί βιάστηκα να το βγάλω από το νερό άρα το διάλυσα πριν καν μαγειρευτεί, τα δύο αφού μαγειρεύτηκαν, έμειναν στο ψυγείο ώστε να συνοδέψουν το επόμενο μας δείπνο.


Αυτή τη φορά μόνο σοταρισμένα λαχανικά στο μενού, από μια φέτα γραβιέρα και τα 2 ψωμογιουβαρλάκια που κάθονταν στο ψυγείο, κόπηκαν σε φέτες, χόρεψαν σε ελάχιστο λάδι για 2-3 λεπτά και εξαφανίστηκαν πριν πεις "Καλή μας Όρεξη!"

7 σχόλια:

  1. Δεν ξέρεις πόσο καιρό ψάχνω αυτή τη συνταγή!!! Να' σαι καλά!!!
    Από τον καιρό του παλιού Hungry....αν με εννοείς εσύ ή κάποιος άλλος!
    Μου είχαν κολλήσει και από τα ξένα σάιτς όλα άσχετα μου φαίνονταν...
    Θα φτιαχτούν μέσα στην εβδομάδα και μάλιστα με σάλτσα μανιταριών όπως λες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oi prwth mou epafh me knödel htan sth mensa... to travma akoma na epoulwsei... sto thgani kati ginetai alla vrasta... exw berührungsängste:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ και την ήθελα αυτή τη συνταγή, thanks a lot:))
    Τα είχα πρωτοδοκιμάσει σε τσεχικο εστιατόριο και είχα ενθουσιαστεί!
    Φιλια, να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται ενδιαφέρον συνοδευτικό. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Φυσικά το σχόλιο της postbabylon είναι αποτρεπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχα τα κνέντελ, ειδικά με πατάτα και όταν συνοδεύονται με χήνα και κοκκινολάχανο!

    Χαιρετισμούς, Θάλασσα μωβ...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας περιμένω στο διαγωνισμό που έχω διοργανώσει στον Ψαρότοπο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη μου,
    σοβαρά έψαχνες μια τέτοια συνταγή; Και τόσο καιρό, γιατί δεν έβαζες φωνή να σε ακούσουμε στα βόρεια;
    εεεε;;;
    :))))))))))))))))))))))))))))))))

    Πάντα στη Μένσα Ποστ μου,χαχαχαχα
    Απέφευγα τα κι εγώ χρόνια αλλά τα έτοιμα. Αν τα κάμεις μόνη σου δίνεις τους την γεύση που θέλεις και πάππαλα! :)))))))))))))))
    Φυσικά, έν γίνεται να μας αρέσκουν όλα, ένναιν;
    αλλά...της μένσας είναι τραγικά, πάντα τραγικά. Ειδικά σε γλυκό βέρσιον...μπρρρρρρρρρρρρρρ

    Έλενα μου, σου την έταξα τη συνταγή, κατάφερα επιτέλους να την βάλω στην κουζίνα και στο μπλογκ! Ελπίζω να σου αρέσει όταν την δοκιμάσεις!
    :))))))))))))))))))))))))

    Μαίρη μου,
    όλα είναι θέμα γούστου.
    Όπως και η Ποστ, έτσι κι εγώ στην αρχή δεεεεεεεεεεεεεν ήθελα ούτε να τα βλέπω ενώ μέχρι και σήμερα δεν μοιράζομαι την έκσταση των ντόπιων για το συγκεκριμένο πιάτο.
    Από τα μπλογκς δοκίμασα συνταγές με πολύ ενθουσιασμό για ολοκληρωμένο μπλιαξ ενώ άλλες συνταγές που δεν έκαναν κλικ, ενθουσίασαν τόσο ώστε να μπουν στο μηνιαίο μας μενού.
    Από παιδί έμαθα να δοκιμάζω κάτι πριν αποφασίσω αν μου αρέσει ή όχι. (και όχι μόνο στη μαγειρική)
    Ευχαριστώ που πέρασες από την κουζινίτσα μου!
    :)))))))))))))))))

    Λεμέσια μου,
    καταπληκτικά χριστουγεννιάτικο το πιάτο που μας περιγράφεις!!!
    :))))))))))))))))))))))))))
    το κοκκινολάχανο όμως θα περάσει ακόμη μια δεκαετία για να το συνηθίσω ;)))))))))))))))))))))
    Χαιρετισμούς καλή μου!

    Λάαααααααααααααααααααααααααααααααααμπρο!!!!!
    ΟΥΑΟ!!! Πού χάθηκες εσύ κύριε; Τώρα,έρχομαι σε λίγο!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Όμορφη Τετάρτη!!!!
    (εδώ ο καιρός είναι ΥΠΕΡΟΧΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή