Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

"τηγανιά" Παγκάσιου

 

Παγκάσιος! Το αγαπημένο μου ψάρι εδώ και 5 χρόνια!
Και σε μια σχέση μίσους που είχα με τα ψάρια, τα πρώτα 22 χρόνια της ζωής μου, ο παγκάσιος την απόλυτη αλλαγή στη σχέση μου με τα πιάτα ψάρια. ..
Εκτός από πεντανόσιμος, ο παγκάσιος αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης Β12, φωσφόρου και βιταμίνης Β1. Μάλιστα, ο συνδυασμός των δύο τελευταίων είναι η κινητήρια δύναμη του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Ε, ε; Και μιαμ και υγεία!

Παιδάκι, δεν έτρωγα τα ψάρια. Σκέψου, να μεγαλώνεις στην Κύπρο, να πηγαίνεις με τους γονείς σε ταβερνάκι στη θάλασσα, με ψάρι φρέσκο και χταποδάκι κρασάτο, κι εσύ να παραγγέλλεις μακαρόνια με κεϊμά ή κάποιο μπέργκερ...ή έστω σουβλάκια και κεφτέδες. Προφανώς πολλά παιδάκια δεν έτρωγαν τα ψάρια, για αυτό και οι ταβερνιάρηδες είχαν στο μενού διάφορα αγαπημένα παιδικά γεύματα με κρέας. Οι τηγανητές ροδέλες από καλαμαράκια, το θαλασσινό τσέπης, που πολλές φορές μας έπειθε η μάμμα μου να φάμε αντί για ακόμη μια μακαρονάδα.Δεν τα κατάφερνε πάντα.
Ότι λατρεύαμε τις γαρίδες δεν πιάνεται. Ή ότι έγινα έφηβη για να μάθω πως ακριβώς μοιάζουν τα καλαμάρια. 
Επέμενε όμως η μάμμα,και μεγαλώνοντας, προσέχοντας τη διατροφή της και του παπά μου, μαγείρευε 2 και 3 φορές τη βδομάδα ψάρι. Τα Σάββατα,μας έκανε τα περίφημα φίς εν τσιπς, χωρίς την εφημερίδα. Τη μυρωδιά του βραστού ψαριού και της ψαρόσουπας όμως μέχρι τώρα την αποφεύγω. Ας την αφήσουμε για τα 50πλας μας, έχουμε γεμάτες δεκαετίες μέχρι τότε! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Πριν μερικά χρόνια, δοκίμασα παγκάσιο σε ασιάτικο εστιατόρειο. Ξετρελλάθηκα! Διότι είναι ψάρι νόστιμο, αν και λευκό, παχύ-πραγματικά άσπρο και παχύ της μάνας του καμάρι!- κι αποφάσισα την απόοπειρα μαγειρέματος του.
Πριν 5 χρόνια, δύσκολα έβρισκες παγκάσιο στα σούπερμάρκετ. Όμως καθώς φαίνεται, μάζες  τον ανακάλυψαν σε ασιάτικα εστιατόρεια και τον ζητούσαν στην αγορά. Στα επόμενα δύο χρόνια, έβρισκες σχεδόν σε όλες τις υπεραγορές φιλέτο παγκάσιου, κατεψυγμένου, ενώ πλέον το βρίσκω και στην ψαραγορά του τούρκικου μπακάλικου. Τόση αγάπη στην παγόχωρα για τον παγκάσιο!

Θα τον συνιστούσα σε όσες μαμάδες δεινοπαθούνε στην εύρεση συνταγών με ψάρι, για τα παιδάκια τους που δεν τρώνε ψάρι.
Θα τον συνιστούσα σε όσους λατρεύουν τη γλώσσα-μοιάζει πάρα πολύ στη γεύση.
Θα τον συνιστούσα σε όλα τα παιδάκια βασικά...

Αγαπημένη συνταγή είναι, να βάλω το φιλέτο σε αφέψημα πιπερόριζας και σκόρδου (τρίβω δηλαδή φρέσκια πιπερόριζα και 1-2 σκελίδες σκόρδο, προσθέτω καυτό νερό και να το αφέψημα), για μισή ώρα περίπου, και μετά να το τηγανίσω σε γουόκ ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, σε ελάχιστο λάδι ή βούτυρο. Και να το σερβίρω με κάποιο λαχανικό, όπως κινέζικο μαρούλι σοταρισμένο ή σέσκουλο ή μια "κινέζικη τηγανιά λαχανικών".
Αν και παχύ ψαράκι, ψήνεται στο τηγάνι σε χρόνο μηδέν για αυτό και διαλύεται εύκολα. Καλύτερα να το κόψουμε σε μεγάλες μπουκιές, ανακαλύπτωντας ακόμη μια στιγμή "μπουκιά και συγχώριο!"


Στη σημερινή συνταγή,
στο γουόκ, μαγείρεψα το ψάρι σε λίγο ελαιόλαδο  με λεπτά, ορθογώνια κομμάτια καρότου, έτριψα σκόρδο, τσας αλατάκι, πιπέρι και βασιλικό ξηρό.
Μέλι μελάκι!
Συνόδεψα με φασολάκι βραστό, τραγανό.

Μπορεί όμως να συνδιαστεί άριστα με ρύζι μπασμάτι.

Το δείπνο ήταν έτοιμο, και για 3η φορά σε μια βδομάδα ήταν ψάρι και υγιεινό!

6 σχόλια:

  1. Το πιστεύεις ότι αυτό το ψάρι πριν 2 χρόνια ούτε που το είχα ξανακούσει??
    Μόλις όμως το ανακάλυψα, ξετρελάθηκα, από τα πιο νόστιμα ψάρια!!
    Πολύ καλή η πρότασή σου, είναι μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα μου, δεν έχει σημασία το πότε αλλά το ότι το ανακαλύψαμε!

    Ένα από τα πιο αγαπημένα μιαμ θαλάσσης! :))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ax, εδώ που είμαι δεν το έχω δει...
    θα φτιάξω την συνταγή σου με γλώσσα!
    Πάω να ρίξω μια ματιά και σε προηγούμενες! Χαίρομαι που σε βρήκα!
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωσόρισες Αγγελική μου!
    Νότιο Αφρική ε; Έχετε ζεστούλα εκεί να μας δανείσεις λίγη στα βόρεια βόρεια;
    :))))))))))))))))))))))))))))))

    Ίσως σε ασιάτικο μπακάλικο να μπορέσεις να βρεις κατεψυγμένα φιλέτα παγκάσιου, αφού το ψάρι αυτό αλιεύεται κυρίως στο Βιετνάμ.
    Ὀχι πως με τη γλώσσα δεν θα είναι νόστιμο αλλά ξέρεις, κάθε υλικό κάνει τη διαφορά!

    φιλάκια στα νότια νότια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρίσκω το blog σου καταπληκτικό με άποψη άρωμα και ταλέντο. Ασχολούμαι πειραματικά κι εγώ με τη μαγειρική και έχω ένα blog στο οποίο γράφω σχετικά. Μου αρέσει πολύ η προσπάθειά σου ! Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχει και στα σουπερ μαρκετ Βασιλοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή