Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ντοματένια Σούπα Λαχανικών

Μια σούπα, που ζεματιστή προστατεύει το σώμα μας από το κρύο ενώ χλιαρή, είναι ιδιαίτερα απολαυστική τις πιο ζεστές μέρες της άνοιξης.
Νηστίσιμη αν την φτιάξουμε μόνο με τα λαχανικά, και "μυλλωμένη"αν της προσθέσουμε κάποιο τυρί.

Η λύση βέβαια είναι να την σερβίρουμε νηστίσημη μα συνοδευμένη από κάποιο αγαπημένο τυρί και ψωμί.


Τις ντοματόσουπες μ΄αρέσει να τις "δένω" με ψωμί και όχι με πατάτες. Μαύρο ψωμί ή πολύσπορο ή χωριάτικο, που θα το προσθέσουμε στα λαχανικά, να μουλιάσει με την σούπα που μαγειρεύεται.ΤΕΛΕΙΟ και κακά τα  ψέμματα, πιο υγιεινό υλικό από την πατάτα.


Ντοματένια Σούπα Λαχανικών
Υλικά:
ντομάτες φρέσκες ή 1 κονσέρβα ντομάτες
κρεμμύδι
καρότο
σέλινο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1-3 φέτες ψωμιού (αναλογα με τις ποσότητες λαχανικών)
κρασί λευκό
πάστα ντομάτας
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

προαιρετικά υλικά:
ζωμός λαχανικών
πιπεριά γλυκιά ή καυτερή
φύλλα φρέσκου βασιλικού
τυρί της επιλογής μας όπως φέτα ή μανούρι ή φρέσκο τυρί κρέμα
γιαούρτι ή ξινόκρεμα
μπούκοβο/κάρρυ/κάποιο άλλο μπαχαρικό της επιλογής μας



Ετοιμασία:
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρά κομματάκια.


Στην κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε.
Σειρά έχει η ντομάτα και λίγο μετά το κρασί. Ανακατεύουμε. 
Με το που θα μυρίσει η κουζίνα μας κρασί, προσθέτουμε το σέλινο και τα υπόλοιπα λαχανικά, το νερό, τον ζωμό λαχανικών, την πάστα ντομάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν.
Αν θέλουμε τα λαχανικά μας τραγανά-ακόμη κι αν τα λιώσουμε με το μπλέντερ χεριού δίνουν "τραγανή σούπα", προσθέτουμε σε 2-3 λεπτά και το ψωμί, σε κομματάκια. Αν όχι, περιμένουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν, και μετά προσθέτουμε το ψωμί. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε στο μεταξύ ακόμη λίγο νερό ή κρασί. Ό,τι θέλουμε! Ρίγανη ή βασιλικό ξηρό, αλάτι, πιπέρι αν χρειάζεται.
Τρίβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε. 


Όταν η σούπα είναι έτοιμη, λιώνουμε με το μπλέντερ χεριού, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ...
... και σερβίρουμε! :)))))))))))))))))))))))))))))))

Την περασμένη βδομάδα, της πρόσθεσα μισή κίτρινη πιπεριά, αφαιρώντας το κρεμμύδι.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο τυρί, ας το δώσουμε στη σούπα ταυτόχρονα με το ψωμί. 

Μπορούμε να σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι ελληνικό ή ξινόκρεμα ή και τυρί κρέμα.

Μια φορά, αφού είχε έρθει και ένας φίλος, σέρβιρα ένα πιάτο με τυριά, ψωμί με λαδορίγανη κι ελιές. 


Την περασμένη βδομάδα της προσθέσαμε ραβιόλια τυριού. μμμμιαααμμμ



Όπως αγαπάμε κι όπως μας επιτρέπει η διατροφή μας! 
:))))))))))))))))))))))


8 σχόλια:

  1. Με τα ραβιόλια ακόμη πιο σούπερ μου φαίνεται!!
    Ωραιότατη η ιδέα σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα μου,
    εννοείται πως βάλαμε λιγότερη σούπα στο πιάτο με τα ραβιόλια...μέχρι το δεύτερο πιάτο του λάβη δηλαδή, χιχιχιχι :))))))))))))))))))))))
    φιλάκια καλή μου!!!


    Παιδάκι με το λατρεμένο νικ,
    χαίρομαι που σ΄άρεσαν!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))
    Μπορείς να προτείνεις και δικές σου, να τις δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, χαίρομαι που βρεθήκαμε... πολύ ωραία η σούπα σου και με τα ραβιόλια ακόμη πιο ωραία!!!! Ελπίζω να τα λέμε συχνά.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη η σούπα σου! Μου αρέσει και για καλοκαιρινή! Οι ντομάτες είναι πιο αρωματικές! Την σερβίρω παγωμένη (χωρίς τυριά) αρωματισμένη με βασιλικό! Είναι πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Τάντε Κικι!
    Χάρηκα κι εγώ που βρεθήκαμε! :))))))


    cibus♥I,
    8nx n w! :))))))))))))))))

    Aγγελική μου,
    και για καλοκαίρι τέλειες είναι οι σούπες αλλά φοβήθηκα να το γράψω, χαχαχα, μπορεί να μου τις πετούσατε τις ντομάτες αντί να φτιάχνατε σούπα!


    Φιλιά,
    Καλή Βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή