Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Χρόνια Πολλά! Φυσικό Βάψιμο Αυγών-Επιτυχία




Αργοπορημένα,
αφού οι μέρες του Πάσχα πέρασαν αστραπιαία,

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ


Δεν κατάλαβα πότε ήρθαν και πότε έφυγαν οι γονείς μου.
Γεμάτες μέρες, καλοκαιρινός ο καιρός, ευτυχώς.
Δεν προλαβαίνεις να γλυκανθείς από την παρουσία των δικών σου και πικραίνεσαι που ήδη έχουν φύγει. Λυπάμαι που δεν κάναμε όσα είχα προγραμματίσει.
Διαφορετικοί οι ρυθμοί μας, ο παπάς μου είχε κι ανάγκη από πραγματική ξεκούραση, να μείνει στο σπίτι, μακρυά από το κινητό, πραγματικές διακοπές από την δουλειά.
Χάρηκα που κατάφερε μετά από πολύ καιρό να ξεκουραστεί.

Δυτική Μεγάλη Παρασκευή με την παραδείσια μουσική του Μπαχ.
Πάσχα Ελληνικό, με την οικογένεια.
Προσευχή.
Τσούγκρισμα αυγών, αρνάκι του φούρνου και όχι της σούβλας.


Αυγά κόκκινα δεν έκανα, Κίτρινα και Μωβ όμως. Μεγάλη επιτυχία!
Κόκκινα ήθελα μα βγήκανε μωβ...χεχε :))))))))
Ξέχασα ν΄αγοράσω παντζάρια, και στο σπίτι είχα μούρα κατεψυγμένα. Αν ήταν μόνο κόκκινα, τα αυγά θα έπαιρναν το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα. Αλλά τα πλείστα ήταν μωβ-μύρτιλλα, βατόμουρα,μούρα-ελάχιστες φράουλες και κράμπερις. Με κράμμπερις σίγουρα θα ήτανε κόκκινα.
Σημειώστε για του χρόνου!!!

Τα κίτρινα φτιάχνονται με κουρκουμά-η γεύση παραμένει ουδέτερη, του αυγού :))))))))))))))))))))))))))
Νερό στην κατσαρόλα, με μερικές κουταλιές κουρκουμά (τιούμερικ) και 2 κουταλιές ξύδι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αυγά, βράζουμε,και ακολούθως, μετά το βράσιμο, αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε, τοποθετούμε τ΄αυγά σε ένα ταψί με χαρτί κι αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τα μωβ φτιάχνονται σε νερό με λιωμένα μούρα και 2 κουταλιές ξύδι. Βράσιμο. Πάλι μετά το βράσιμο 15-20 λεπτά αναμονή για να "καταστηθεί"το χρώμα, στράγγισμα και στέγνωμα.
Αν θέλουμε, βράζουμε πρώτα το νερό με τα μούρα και το ξύδι, σωρόνουμε τα σπόρια των φρούτων και μετά τοποθετούμε τα αυγά.
Αν παραλείψετε αυτό το στάδιο, τ΄αυγά θα αποκτήσουν "λεκέδες" σαν αυτά που έφτιαξα. Αφαιρούμε τα υπολλείμματα των φρούτων προσεχτικά με ένα χαρτί.


Όταν τα αυγά στεγνώσουν, αν θέλουμε, μπορούμε να τα γυαλίσουμε,βάφοντας τα με λάδι, στο οποίο βουτίξαμε το πινέλο μαγειρικής.

Ελπίζω να είχατε όμορφο Πάσχα, αγαπημένο όσο γίνεται. Να ξεκουραστήκατε όσο θέλατε, να τιμήσαμε την Εορτή όπως της έπρεπε.

6 σχόλια:

  1. Εμείς βάφουμε με ριζάρι και κρεμυδόφυλλα. Κανονικά γίνονται κόκκινα αλλά τα κρεμυδόφυλλα μας ήταν από μωβ κρεμμύδια και βγήκαν βυσσινιά σκούρα τα αυγά μας. Πένθιμα αντί χαρούμενα.
    Πάντως η μάνα μου λέει ότι παίρνουν και λίγο γεύση τα αυγά. Βασικά άρωμα πιο πολύ, και τους πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και του χρόνου με Υγεία!
    Πολύ μου άρεσαν τα αυγά σου δεν είχα σκεφτεί τα φρούτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Moonlight μου,
    με ριζάρι πρέπει να έγιναν τέλεια τα αυγά σας!!!
    Με κρεμμυδόφυλλα, τόσα χρόνια που τα φτιάχναμε, χρώμα δεν βλέπαμε, έτσι παρέτησα αυτή την παράδοση.
    Μικροί, στο χωριό της γιαγιάς, μαζεύαμε παπαρούνες και μαργαρίτες ενώ γιαγιά/θείες/μάμμα ετοίμαζαν τις φλαούνες.
    Με τα μούρα όντως είχαν ελαφρό άρωμα, με το κουρκουμά ήταν σα να τα έβρασες σε σκέτο νερό,μεγάλο μπόνους αν δεν αρέσει σε κάποιον το μπαχαρικό.
    Του χρόνου θα έχω προμηθευτεί και ριζάρι! :)))))))))))))))))))

    Ξανθή μου,
    Χρόνια Πολλά με Υγεία και σε σένα!
    :)))))))))))))))))
    Σκέφτηκα τα φρούτα λόγω παντζαριών και κρεμμυδόφυλλων. Μούρα διότι κάθε φορά που φτιάχνω χυμό,τα χέρια βάφονται. Την επόμενη φορά, ίσως και τα σουρώσω από τα σπόρια τους.

    Καλό σας Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!
    Ελπίζω να πέρασες όμορφα!!
    Τα κιτρινούλια τα βρήκα πολύ χαρούμενα, αλλά και τα μωβάκια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΌ ΜΑΓΙΆΤΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΈΝΙΟ ΜΉΝΑ!

    Ο συνδυασμός των χρωμάτων επιτυχημένος, αν και τα κίτρινα βγήκαν πιο "ζωηρά"...

    Και το χρόνου με υγεία!
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά!!!
    Τα κίτρινα σου βγήκαν υπέροχα. όσο για τα ¨μουράτα¨ προτότυπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή