Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

πράσινα γεύματα της εποχής

Χωρίς φωτογραφίες.
Γρήγορα στο σπίτι, ντους, μαγείρεμα, μιάμι, νάνι.
Τρέχει τρέχει τρέχει το νερό... βρέχει βρέχει βρέχει χωρίς σταματημό! κλαψ σνιφ...

Στην αγορά, υπάρχουν ακόμη σπαράγγια. Λευκά σπαράγγια από την Ελλάδα (γιούυυυυυυυυυυυπι!!), πράσινα σπαράγγια δεν ξέρω από που. Από διάφορες περιοχές. Προτιμώ να βρίσκω ντόπια,λίγο έξω από την Λουκανικούπολη... είναι φρέσκα φρέσκα, φθηνά και τραγανά.

Με σπαράγγια φτιάχνεις γρήγορες σαλάτες της Ἀνοιξης, χλιαρές δηλαδή.
Σοταρισμένα ή σπαράγγια μπλουμ.  Μπλουμ σπαράγγια είναι αυτά που τα ρίχνεις για 3-4 λεπτά σε νερό που ήδη έχει βράσει. Έτσι και βραστά είναι αλλά και τραγανά. Μακρυά από σπαράγγια λιπόθυμα.
Τα αναμιγνύεις με φράουλες ή ντοματούλες κι ένα ωραίο ντρέσσιγκ. Με φέτα,λαδολέμονο και ρίγανη, ελληνικότατα. Με ξηρούς καρπούς και κρεμώδες τυρί, μόνο σαλάτα δεν είναι! :))))))))))))))))))
Με ντοματούλα,ούζο και γαρίδες, δίνουν μια θεσπέσια μακαρονάδα. Σλουρπι σλουρπ!
Με τραγανά σπαράγγια, που θα κόψεις τη βάση τους, και θα τα μαρινάρεις σε ένα μίγμα ελαιόλαδου/ρίγανης/ξύσμα λεμονιού/πιπέρι, τύλιξε 3-3 σε λωρίδες μπέικον, τοποθέτησε τα σε ταψάκι και βουρ για το φούρνο. Σε λιγότερο από 15 λεπτά, έτοιμο το δείπνο ή έστω το συνοδευτικό.
Ομελέττα με σπαράγγια, να νομίζεις έστω για ένα δείπνο, πως είσαι στην Κύπρο, και τρως αγρέλλια με τ΄αυκά! (σνιφ σνιφ σνιφ...)
Θα ήθελα να έφτιαχνα σος χολαντέζ, να βουτάμε σπαράγγια, μαρούλι κι αγκινάρες! Αλλά στο ψυγείο δεν έχουμε τόσο βούτυρο! Οι έτοιμες χολαντέζ δεν αξίζουν στα φρέσκα λαχανικά, συγγνώμη! 

Αρακάς κατεψυγμένος. Φρέσκο εδώ, δεν έχω δει ακόμη. Δεν ψάχνω κιόλας...την Κυριακή, αναμίχτηκε με μια ψιλοκομμένη ντομάτα, άνηθο φρέσκο και χωριάτικο λουκάνικο για ένα πεντανόστιμο δείπνο, έτοιμο σε λιγότερο από τριάντα λεπτά. Τούρμπο το κατεψυγμένο μπιζέλι τελικά...(μπιζέλι=αρακάς). Με φρέσκο ψωμί και γιαούρτι! Μιάμι μιαμ...δεν έμεινε για της Δευτέρας το μεσημεριανό...ουψ! :)))

Ρόκκα (επιτρέψτε τα δυο κ, λόγω κυπριακής προφοράς)
Στα χάι της η Ρόκκα. Με πεντανόστιμο ντρέσσιγκ φράουλας.
Στο συνηθισμένο μίγμα μπαλσάσμικου με λιωμένες φράουλες και ζάχαρη/μέλι,αλάτι,πιπέρι,βασιλικό... πρόσθεσα κουμανδαρία, λέγε την και μαυροδάφνη. Αντί για ελαιόλαδο, έβαλα μια μεγάλη κουταλιά φρέσκο καϊμάκι, ανακάτεψα με το φραουλένιο μπαλσάμικο και βουαλά!!! Τίποτα άλλο δεν χρειαζόταν η Ρόκκα εκτός από αυτό το ντρέσσιγκ. Εκτός από τις φράουλες δηλαδή...Τί τέλειες οι φράουλες!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Σαλατούλα πράσινη πάλι,
με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο,μαρούλι,κριθαρένια παξιμαδάκια Κρήτης, ώριμες ντομάτες, φέτα, και ελαιόλαδο. Αλάτι. Και για την Κύπρια της παρέας (μουά μουά!) χυμό λεμονιού. Μπαλσάμικο για τον Λάβη.
Αυτή τη σαλάτα, θα μπορούσα να την απολαμβάνω 3 φορές τη μέρα, κάθε μέρα...όλο το καλοκαίρι!

Ο ήλιος μπορεί να κρύβεται, το σώμα μας όμως ξέρει πως το καλοκαίρι είναι στην μεθεπόμενη στροφή. Ζητάει σαλάτες, φρέσκα φρούτα, νερό και παγωμένο καφέ βεβαίως βεβαίως...
Λίγη θάλασσα να είχαμε κάπου εδώ κοντά....Μεσόγειο κατά προτίμηση...

7 σχόλια:

  1. Τι μου έκανες τώρα! Πείνασα πρωί πρωί:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο post, έστω και χωρίς φωτογραφίες (ε μα πια, δεν είναι κι απαραίτητες κάθε φορά, μη μας πιάνει και άγχος!)
    Το κεφάτο ύφος και οι δημιουργικές φρουτο-λαχανικο προτάσεις, είναι μια χαρά! :)
    (θα δοκιμάσω όσο τις προλαβαίνω ακόμα το ντρέσινγκ με τις φράουλες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μια πρόταση πιο νόστιμη από την άλλη!
    Φωτογραφίες μπορεί να μην υπήρχαν, αλλά εγώ ήταν σαν να τις έβλεπα!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμ, έτσι παθαίνουμε όταν διαβάζουμε μπλογκς μαγειρικής πρωί πρωί...Μαρία μου, τα ίδια παθαίνω κι εγώ, χαχαχα
    :)))))))))))

    Σ΄ευχαριστώ Σκοτεινή μου Σεφ.
    Το ύφος έμεινε από τον καιρό που βλέπαμε την Φρουτοπία με αγωνία!!!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Έλενα μου,
    είναι γεγονός πως μερικές απλές και καλές συνταγές,που επαναλαμβάνουμε κιόλας συχνά, δεν τις ανεβάζουμε στα μπλογκς αφού δεν θυμόμαστε ποτέ να τραβήξουμε μια φωτογραφία. Κακώς βέβαια.
    Πολλά φιλιά και σε σένα, όμορφο απόγευμα!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω μ'έκανες να λιγουρεύομαι όλες τις πρασινάδες! Σαλατούλες ό,τι πρέπει γι ' αυτήν την εποχή ε; Αν δεν τις φάμε τώρα πότε;
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχα μια λιγούρα μόλις άνοιξα τη σελίδα σου πήγα έφαγα κάτι και ξαναγύρισα να τη διαβάσω χωρίς να πεινάω!!Καλησπέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρότι μόλις έφαγα την σαλατούλα μου, λιγουρεύομαι τις νοστιμιές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή