Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ελληνικό Τσίζκεϊκ



Cheesecake μεν, Ελληνικότατο δε!

Αρκετά ελαφρύτερο από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικού τύπου αδερφάκια του, κρύο γλυκό για το καλοκαιράκι που ήρθε σήμερα.Αααα, ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!! (Καλό καλό καιρό δλδ; χμ...)
Ήθελα ένα γλυκό για να προσφέρω στους ποδοσφαιρόφιλους φιλοξενούμενους μας, το περασμένο Σάββατο. Στο τραπέζι, μπουφέ με ελληνικά μεζεδάκια. Το γλυκό έπρεπε να είναι δροσερό κι ελληνικό.
Ο Λάβης ήθελε μίνι τσίζκέικ όμως στο ψυγείο μας δεν θα είχε χώρο για 30πόσα γλυκάκια. Ένα μεγάλο λοιπόν. Αλλά πως να το ελληνοποιήσεις;
Με μαστίχα με μαστίχα! Και αφαίρεση του κρεμοτυριού. Σκέτη αναρή φρέσκα (σαν στεγνή ρικότα ανάλατη είναι,εμ...μυζήθρα γλυκειά, κάποιο άλλο φρέσκο λευκό τυρί ανάλατο ή γλυκό) και καϊμάκι.
Δεν αποφάσιζα αν θα το βάλω στο ψυγείο ή αν θα το ψήσω πρώτα. Τελικά,το έψησα για 40 λεπτά και όταν κρύωσε,το έβαλα στο ψυγείο.
Η μαστίχα βασίλισσα, ακόμη κι αν δεν είχα λικέρ μαστίχας αφού μας τελείωσε σε ένα μαστιχομοχίτο  βεραντάδας.


Τσίζκεϊκ Μαστίχας, το Ελληνικό
Υλικά (για 1 μεγάλο ταψί τάρτας)
3 κουτιά ρικόττα ή αναρή ή κάποιο άλλο φρέσκο λευκό τυρί γλυκό
2 κουτάκια φρέσκα κρέμα ή καϊμάκι
3-4 κουταλιές ζάχαρη (για τη βότκα.Για το λικέρ μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ζάχαρη ή και καθόλου)
Μαστίχα
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ή βότκα
1 λεμόνι- ξύσμα και χυμό

Ζύμη: 
2 μικρά κουτιά ή 1 μεγάλο κουτί μπισκότα Hobbit
βούτυρο
λικέρ - χρησιμοποίησα λικέρ πιστάτσιο (=χαλεπιανό= φυστίκι Αιγίνης)

Ετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί τάρτας.
Λιώνουμε το μπισκότο, στο μιξεράκι ή στο γουδί ή κτυπώντας το με δυνατή μέταλ μουσική για χαλί! 
Λιώνουμε το βούτυρο στο μάικρο ή σε μπρίκι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λικέρ χαλεπιανού με το τριμμένο μπισκότο και το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε στο ταψί και με ένα πηρούνι στρώνουμε την μπισκοτένια μας βάση. Μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα, θα έχει κρυώσει.

Σε μια μεγάλη κούπα ή στο μπλέντερ,
αναμιγνύουμε το φρέσκο λευκό τυρί με το καϊμάκι. 
Αν θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκια κρέμα, μπορούμε να την κτυπήσουμε σε σαντιγύ,και μετά να την σμίξουμε με το τυρί μας.Η αναρή είναι σαν στεγνή ρικότα, χρειάστηκε να προσθέσω λίγο φρέσκο γάλα για ν΄αναμιχθεί καλά με το καϊμάκι
Στο μεταξύ, τρίβουμε στο μιξεράκι ή στο γουδί, την μαστίχα. Εγώ έβαλα 2 κομματάκια στο μιξεράκι, μαζί με βότκα, και τον χυμό λεμονιού. 
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, τη μαστίχα/βότκα/χυμό λεμονιού στην κρέμα, και κτυπάμε με το σύρμα μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι με το μίγμα μας. 
Αν είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζάχαρη της κρέμας και το άρωμα, μπορούμε να την απλώσουμε τώρα πάνω στην μπισκοτένια βάση και να βάλουμε το γλυκό στον φούρνο. Αν όχι, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγη ζάχαρη ή μαστίχα ή λικέρ της επιλογής μας. Αν είχα λικέρ μαστίχας θα το προτιμούσα. Επειδή όμως είχα προσθέσει και στο μπισκότο λικέρ χαλεπιανού, και θα σέρβιρα την κρέμα με γλυκό του κουταλιού, άφησα το μίγμα σχετικά ουδέτερο σε γεύση. Βέβαια, ακόμη και χωρίς κάποιο άλλο γλυκό, το τσίζκεϊκ δεν ήθελε άλλη ζάχαρη, για τα δικά μου γούστα.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, κι αφήνουμε ακολούθως να κρυώσει. 
Μετά, στο ψυγείο, τουλάχιστον για 3-4 ώρες μέχρι το σερβίρισμα.

Στο τραπέζι έδωσα γλυκό του κουταλιού σύκο, κάστανο και γλυκό φράουλας. 
 
Μάλλον θα έπρεπε να είχα ψιλοκόψει τα γλυκά και όχι να τα αφήσω στο μπουκάλι για να σερβιριστούν οι καλεσμένοι όπως ήθελαν. 

Ε, μαθαίνουμε κάθε φορά! Έτσι; 

Σκέτο το προτιμήσαμε ο Ελληνορώσος κι εγώ, γιατί λατρεύουμε και οι δύο, την μαστίχα. 

Πάντως, ήμουν πολύ περήφανη με την " γλυκοεφεύρεση" μου, κι αν υπάρχει ήδη η συνταγή, απολογούμαι που την ονομάζω γλυκοεφεύρεση μου! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Μιάμι μιαμ σλούρπι σλουρπ

6 σχόλια:

  1. χμ...λεω να το ανταλλάξω με ένα κομμάτι απο αυτή τη γλυκοεφέυρεση ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα θα είχε ωραίο άρωμα και γεύση. Αλλά γιατι χρειάζεται ψήσιμο αφού δεν έχει αυγά ή κάτι που να χρειάζεται να ψηθεί?
    Θα εκτιμούσαμε και τη συνταγή του μαστιχομοχίτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. G.-P. μου,
    έτσι έχουμε και οι δύο δείπνο και ντισέρτ! ;))))))))))))))))))))))))

    Μαίρη μου,
    ξέρεις πόσο αλλάζει η γεύση όταν ψήσεις το τσίζκεϊκ; Όχι μόνο αυτό, οποιοδήποτε τσίζκεϊκ.
    Κατ΄αρχάς τα υλικά είναι όλα φρέσκα, δεν χρησιμοποιείς ζελέ λεμονιού ή άλλες κρέμες του κουτιού,όπως συνηθίζεται στα μέρη μας αλλά μόνο φρέσκα τυριά και κρέμα.
    Και χωρίς ψήσιμο νόστιμο είναι,το έχω δοκιμάσει με του αμερικάνικου τύπου cheesecake (πάλι χωρίς αυγά ή έτοιμα υλικά). Αλλά Μαίρη μου, δοκίμασε να το ψήσεις και πιστεύω πως η απορία σου θα έχει λυθεί!
    :)))))))))))))))))))))))
    με το μαστιχομοχίτο, η συνταγή είναι όπως του μοχίτο αλλά με 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας... τώρα να μπει για τα καλά το καλοκαίρι και θα έχουμε και κόκτειλς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο και μαστιχο-μυρωδάτο!
    Με ξεσήκωσες, θα το κάνω, λατρεύω την μαστίχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλενα μου,:))))))))))))))))) Μαστιχολάτρις κι εσύ ε; :))))))))))))))))))))
    όταν το κάνεις, μπορείς να μας ενημερώσεις και για την επιλογή του ελληνικού λευκού τυριού που προτίμησες;
    Ευχαριστώωωωωωωωωω, πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το κάνω!!! Την Παρασκευή που περιμένω φίλους!
    Πόσο ΘΕΑ είσαι!!!
    Πελώρια αγκαλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή