Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Κυπριακοί κεφτέδες με Μελιτζανάκια



Οι κεφτέδες είναι από τα μεζεδάκια, που αγαπάμε. Είτε φτιαγμένοι με κρέας είτε με λαχανικά, βουτηγμένοι σε κόκκινη σάλτσα ή σε δροσερό τζατζίκι, σε σκορδαλιά ή σε ελληνικό ντιπ από αβοκάντο. Με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες  ή και σόλο.
Με μυρωδικά και κρασί, ψωμί και γάλα.
Αφράτοι είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι...καμιά φορά και βραστοί, στη σούπα.
Κάθε δέκα μέρες το πολύ, τους έχουμε για δείπνο. Ποτέ η ίδια συνταγή, σπάνια η ίδια ετοιμασία. Πάντα όμως εξαφανίζονται. Εκτός από μια δοκιμή με μπακαλιάρο. Καλύτερα να πετούσα τα υλικά στον κάλαθο, χωρίς την διαδικασία ετοιμασίας και ψησίματος, που υπέστηκε το καημένο το ψαράκι και οι φίλοι του. Μερικές συνταγές οφείλουμε να τις προσπερνούμε τελικά.
Πίσω στους ...στεριανούς κεφτέδες! :)))))))))

Τελευταία, επέστρεψα στους κυπριακούς κεφτέδες με τριμμένη πατάτα και φρέσκο δυόσμο. Ονειρική διαδρομή.Ειδικά αν προσθέσεις στο μίγμα κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή χαλλούμι.
Μόνη διαφορά από τους κεφτέδες της γιαγιάς και της μάμας, τους προτιμώ στον φούρνο.
Και μ΄αρέσει ιδιαίτερα ο μικτός κιμάς από βοδινό και αρνίσιο κρέας ενώ στην Κύπρο προτιμόταν το χοιρινό κρέας. Και στις πιο φτωχές εποχές, οι νοικοκυρές πρόσθεταν στον λίγο κιμά, το λεγόμενο "πόλιμπιφ". Ξέρεις πόσοι μεγάλοι προτιμούν αυτήν την τόσο ανθυγιεινή γεύση, λόγω της επιστροφής στην κουζίνα της μαμάς τους;
Πίσω στα κεφτεδάκια μας όμως! 
Στο μεγάλο μπολ,αναμίχθηκαν κιμάς,1 φέτα μαύρο ψωμί μουλιασμένο σε 2-3κουταλιές γάλα, 2 πατάτες τριμμένες, 1 μεγάλο κομμάτι γραβιέρα τριμμένη,1 αυγό, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, πιπέρι πιπέρι πιπέρι, δυόσμος και βασιλικός φρέσκοι φρέσκοι, ρίγανη ξερή. Ζύμωσα, έπλασα τα κεφτεδάκια, έψησα σε "χαρτωμένη "λαμαρίνα, και μετά και μετά...λαχανικό και σάλτσα!

Αυτή τη φορά, είχα βρει στην αγορά, αξιολάτρευτα μελιτζανάκια. Τόσο χαριτωμένα, που δεν ήθελα να τα κόψω, έτσι τα έψησα στο φούρνο με λίγο αλάτι. μιάμι μιαμ! Ολόγλυκα!










Σ΄ ένα ταψάκι, άπλωσα τριμμένη  ντομάτα με μυρωδικά, κύμινο κι αλάτι, κομμένη πράσινη πιπεριά. κι απάνω κάπως χύμα άπλωσα τους κεφτέδες και μελιτζανάκια. Έψησα για μερικά λεπτά στον ήδη αναμμένο φούρνο, ίσα μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα.
 Ένα ελαφρύ πιάτο αλλά ικανοποιητικότατο. Ο Λάβης το συνόδεψε και με φρέσκο ψωμί.
Στο πιάτο η σάλτσα με την πιπεριά, τα κεφτεδάκια με λευκό καπελάκι γιαουρτιού, και ένα μελιτζανάκι, συνοδός ολόγλυκος.

6 σχόλια:

  1. Εφτιαξες γεύμα σπέσιαλ!!
    Οι κυπριακές συνταγές πάντα μου φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες.
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τριμμένο τυρί βάζω κι εγώ, δίνει επιπλέον γεύση, αλλά τριμμένη πατάτα δεν έχω βάλει ποτέ!
    Ωραίο φαγητό, κάτι σαν κυπριακό και μεσογειακό μαζί μου φαίνεται να έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαλασσένια μου, απίθανος ο συνδυασμός των συστατικών και το αποτέλεσμα δελεαστικότατο!
    Τι ιδέα, τα ψημένα μελιτζανάκια, σερβιρισμένα στο πιάτο μας!
    Μπουκιά και συχώριο.
    Εύγε γλυκιά μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Looks so delicious! I love anything with eggplant.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο το πιάτο σου, αγαπημένοι οι κεφτέδες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα μου, σ'ευχαριστώ! :)))))
    Το κυπριακό του φαγητού ήταν μόνο οι κεφτέδες βεβαίως βεβαίως...αν και χωρίς κανέλα, που επίσης συνηθίζεται στο νησί μας.
    Φιλιά και σε σένα, όμορφο Σαββατοκύριακο! :)))))))))))

    Σκοτεινή μου Σεφ,
    το τυρί δίνει όντως επιπλέον γεύση, είτε φτιάχνουμε κεφτέδες είτε μπέργκερ. Μου έκανε πάντα εντύπωση, που η πατάτα δεν είναι συχνό υλικό στους υπόλοιπους ελληνικούς κεφτέδες, αν και νομίζω τους φτιάχνουν και σε άλλα νησιά με αυτόν τον τρόπο. Χμ...
    Η πατάτα είναι "στοιβαρό υλικό",το οποίο επέτρεπε στην νοικοκυρά να χρησιμοποιήσει και λιγότερο κρέας στους κεφτέδες της, φυλάσσοντας το υπόλοιπο για ένα άλλο γεύμα.
    Ε, οι μελιτζανούλες σίγουρα δεν είναι κυπριακή κουζίνα,έτσι όπως τις σέρβιρα.:)))))))))))))))))))))

    Ζαμπία μου,
    σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
    :)))))))))))))))))))))))))))
    βέβαια,μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς έτσι σκέτη η μελιτζάνα, ακόμη κι αν την βουτήξεις στην σάλτσα και στο γιαούρτι. Ίσως να τις ξαναφτιάξω σε φάση γεμιστή τζάκετ ποτέϊτο...ελληνικής βερσιόν, ουί ουί!
    Φιλιά πολλά!!!

    Cheryl mou,
    where have u been????!!!!!
    Well, 2 of the last posts are definately dedicated to all eggplantlovers out there!!!hahahaha
    Filakia polla 2 u and ur family!!!

    Μανουσίνα μου,
    οι κυπριακοί κεφτέδες είναι πολύ μιάμι μιαμ όντως,χαχαχα
    :)))))))))))))))))))))))))))

    Όμορφη σας βραδιά Παρασκευής!!
    φιλιά πολλάαααααααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή